Дипломати и бизнесмени се стичат в Куба след затоплянето със САЩ

Асошиейтед прес

Просяк в Хавана. Снимка: Любомир Любенов

Туристите по шорти и сандали не са единствените чужденци, които се стичат в Хавана през последните дни.

Водещи дипломати от Япония, Европейския съюз, Италия, Холандия и Русия посетиха острова през последните месеци в опити да създадат или поддържат връзки със страна, която внезапно дава по-обещаващи икономически перспективи в обстановка на затопляне на американско-кубинските отношения.

В неделя вечерта Франсоа Оланд стана първият френски президент, посетил някога комунистическа Куба, начело на петима министри и двадесетина бизнесмени, включително шефовете на зърнения износител Суфле и на Перно-Рикар, партньорът на Куба при износа на рома Хавана Клуб.

„Невъзможно е да се отрече, че дипломатическото разведряване между Вашингтон и Хавана ускори процеса на нормализация между Куба и Европа“, каза Салим Ламрани, експерт по кубинските въпроси от френския университет в Ла Реюнион.

Едно време Куба бе свикнала с посещения предимно на левичарски латиноамерикански партньори и по-дребни съюзници от Африка и Карибите.

Сега на практика всички гостуващи дипломатически делегации са придружавани от бизнесмени на високо ниво, проявяващи интерес към стремежа на Куба да привлече над 8 милиарда долара нови външни инвестиции като част от обхватна постепенна икономическа либерализация. Делегациите също така се стараят да гарантират, че Куба няма да забрави старите си приятели в това, което в крайна сметка може да стане нова ера на интензивна търговия със САЩ.

„Никога не сме преставали да вярваме в Куба и да залагаме на нея“, каза търговският директор на Суфле Жан-Франсоа Лепи. Фирмата е в Куба от 30 години, а общо 60 френски компании работят на острова.

Испания, Холандия, Италия и Франция са най-големите търговски партньори на Куба от ЕС, който пък е вторият по големина икономически партньор на острова с общо 4,65 милиарда долара годишно от търговия на хранителни продукти, машини и други стоки. Водещият партньор е Венецуела със 7 милиарда долара, главно от силно субсидиран петрол.

Като на практика всички европейски бизнесмени, които са заработили в Куба въпреки заплетената й бюрокрация и непредсказуемия й бизнес климат, Лепи каза, че затоплянето на отношенията между САЩ и Куба е „риск и предизвикателство“ за неговия бизнес.

Това ще важи в още по-голяма степен ако земеделското лоби и други американски фирми успеят да накарат Конгреса да отмени половинвековното търговско ембарго над карибската страна.

„Ако ембаргото бъде отменено, американският пазар, който е много по-близо до Куба, ще е значителен конкурент за нас и износът ни към Куба може да спадне“, каза Лепи. Като резервен план фирмата му обмисля начини да изнася обработваща технология и ноу-хау в Куба вместо само зърно, каза той.

Мнозина чуждестранни бизнесмени възприемат САЩ не толкова като конкурент, колкото като потенциален източник на рязък бъдещ растеж за търговската дейност, която са установили или се надяват да установят в Куба.

Японският външен министър Фумио Кишида стана най-високопоставеният японски официален представител, посетил Куба този месец начело на няколко десетки представители на японската автомобилна, финансова, здравна и туристическа индустрия с цел да увеличи търговския обмен.

Миналия месец британска бизнес делегация, водена от лорд Хътън Фърнески, ръководител на неправителствената организация „Кюба инишатив“, обяви нови проекти в земеделието, енергетиката, туризма и други области за 400 милиона долара. В петък кубинските държавни медии съобщиха, че министерството на туризма е подписало с Китай споразумение за изграждане на голф игрище източно от Хавана.

Тази седмица френски президентски говорител каза на репортери, че макар и правителството му да не очаква незабавни икономически ползи от европейската визита на най-високо равнище от обявяването на разведряването на 17 декември, „важно е да сме първи“.

„Ще е абсурдно да се хвърлим в надпревара със САЩ, връзките ни не са същите, дори не са в същите мащаби“, каза пожелалият анонимност френски говорител.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.