Буре с барут

Македонски спецчасти в Куманово. Снимка: хрон

Периодичното избухване на въоръжени кризи на Балканите е в пълна и почти сюрреалистична противоположност с постоянните планове за регионално сътрудничество и множеството политически изявления в този дух. На територията на „петте плюс една“ /държави в Западните Балкани/ – Сърбия, Босна и Херцеговина, Черна гора, Албания, Македония плюс Косово – на практика на всеки две-три години избухват размирици, наистина с различни белези, но много осезаемо на ръба на войната.

Медийната картина от тези събития в Белград по правило се свежда до опростени обяснения на проектите за „Велика Албания“, интересите на Запада, свързани със строителството на газопровода Турски поток, и догадки за скритите планове на терористичните групи. И в случая с най-новите сблъсъци на македонските сили за сигурност и албанските терористи в Куманово през уикенда бе наложен този общоприет контекст.

На заден план бяха изместени по-реалните тълкувания, че години след войните в бивша Югославия регионът си остава буре с барут, но не (само) заради етническия си състав, а преди всичко вследствие на различните политически интереси и, което трябва специално да се подчертае, огромните злоупотреби на управляващите с полицейско-разузнавателния апарат.

Примерът с Македония е много важен за Сърбия, и то по много причини. Това е страна, чиято европейска интеграция е в застой и не е получила покана за членство в НАТО, както изтъкват анализаторите. Освен това, политическите сътресения са белязани от дълбоки разузнавателни афери, в които хора службите за сигурност са арестувани за препродаване на държавни тайни, а опозицията огласява записи от подслушвани разговори на най-висши служители от сигурността. Дори сега, в дните на траур в Скопие, и управляващи, и опозиция се обвиняват взаимно за инсцениране на кървавото събитие, което говори за отсъствие на основен политически консенсус.

Елементарната логика и опит говорят, че въоръжените конфликти са от полза за властите, защото хомогенизират подкрепата на гражданите, както и че официално съобщените мотиви за нападението действат неубедително. Нека припомним, според официалната версия това е създаване на Република Илирида и незачитане на Охридското споразумение /за прекратяване на етническия конфликт/ от 2001 г.

Тази вътрешна поляризация обаче е главен индикатор за „бурето с барут“, за което предупреждават и изразяват загриженост и в Брюксел, и в Тирана, и в Белград, и във всички столици в региона. Поляризацията пък означава, че демократичният процес търпи неуспех, а отговорността за това носят в много по-голяма степен местните политици, отколкото механизмите на ЕС и НАТО.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.