Поражението на Коморовски – предупреждение преди изборите за парламент

Франс прес

Бронислав Коморовски. Снимка: официален сайт

Тежкият удар, претърпян на вота в неделя от полския президент Бронислав Коморовски, чийто мандат приключва и на 24 май му предстои труден втори тур, е сериозно предупреждение за либералите, износени от осемте си години на власт, месеци преди парламентарните избори.

Кандидатът на консерваторите в опозиция – 42-годишният Анджей Дуда, изненада всички, като излезе начело в първия тур от президентските избори. Според частичните резултати, оповестени в понеделник от избирателната комисия, той получава 36,7 на сто от гласовете срещу 31,9 на сто за 62-годишния Коморовски, когото всички анкети отпреди вота сочеха за фаворит.

Един протестен кандидат, 51-годишният рокмузикант Павел Кукиз, остана на трета позиция с 21 процента – резултат, надхвърлящ всякакви очаквания и получен с гласовете на младите.

Никой от другите 9 кандидати, сред които петима популисти и десни националисти, не успя да премине четирипроцентната бариера, сочат резултатите от малко над половината избирателни окръзи.

Избран за първи път през 2010 г., Коморовски е подкрепян от управляващата десноцентристка партия „Гражданска платформа“ (ГП). „Това е жълт картон за ГП – смята политологът Станислав Моцек. – Хората не желаят да видят на власт екип, който се занимава само с административното управление и бързо отхвърля текущите дела, без да предприема истински реформи.“ Самият Коморовски призна, че резултът му е „сериозно предупреждение“ към „управляващия лагер“ в широкия смисъл на това понятие.

Поставяйки – вече от свое име, основните искания на Кукиз, той огласи в понеделник инициативи за референдум с оглед въвеждане на мажоритарна едномандатна избирателна система и спиранe на финансирането на политическите партии от държавния бюджет.

Кафе в метрото Дуда – кандидат от партията „Право и справедливост“ с лидер Ярослав Качински, слезе в понеделник във варшавското метро, за да увери младите, почерпени с кафе от неговия щаб, че смята да промени конституцията с цел да разреши техните проблеми. Бивш министър на отбраната, Коморовски изгради кампанията си около проблемите на сигурността в контекста на украинския конфликт.

Основните полски всекидневници обясниха в понеделник болезнения му неуспех тъкмо с несполучливата кампания и липсата на контакт с избирателите. Според политолога Ерик Мистевич, поражението на президента с приключващ мандат идва най-вече оттам, че го бяха подкрепили само хора, облагодетелствани от развитието на Полша през последните години.

„Видяхме как се мобилизират всички, които поставят под въпрос постиженията от последните 25 години в свободна Полша. Те искат да кажат, че може би е трябвало да напредваме по-бавно, за да бъде Полша не толкова либерална и повече социална“, обясни той пред АФП.

Активността в неделните избори бе малко над 50 на сто. „Толкова слабо участие, особено в големите градове, говори за съществена демобилизация сред потенциалния електорат на досегашния президент. Резултатът е предимно поражение на Коморовски, а не толкова победа на Дуда“, коментира политологът Радослав Марковски.

Ако Дуда спечели президентския пост, партията му ще получи и по-големи шансове за надмощие на парламентарните избори наесен, твърдят експертите. „С Анджей Дуда – млад, не твърде известен политик, избирателите изглежда припознават и нов образ на партията „Право и справедливост“, смята Моцек.

„Резултатът от парламентарните избори наесен ще зависи много от победителя в президентската надпревара“, отбелязва Марковски.

Дуда фокусира своята кампания върху социалните проблеми – обеща на поляците ред облаги като намаляване на данъците и понижаване на пенсионната възраст.

Кандидатът на консерваторите, наблягащ върху имиджа си на добър католик, получи негласна подкрепа от влиятелната католическа църква. Монсеньор Станислав Гадецки, оглавяващ полския епископат, прикани да се гласува за „хора, чието поведение и мнения не са в противоречие с католическите ценности“.

Правомощията на държавния глава са ограничени в 38-милионна Полша – страна „от тежка категория“ в икономиката и политиката на Централна Европа, членка на ЕС от 2004 г.

Външната политика и отбраната обаче са в ръцете на президента. Той разполага също със законодателна инициатива и може да налага вето върху приети закони.

Двамата претенденти за висшия пост в Полша склониха преди втория тур на 24 май да се изправят един срещу друг в телевизионен дебат.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.