Путин, Лавров и Кери в Сочи: Няма пробив, но може да стане начало на затопляне

Путин, Лавров и Кели в Сочи. Снимка: официален сайт

„Ню Йорк таймс“ описва атмосферата на срещите на американския държавен секретар Джон Кери с руския президент Владимир Путин и с външния министър Сергей Лавров като „откровена и сърдечна“ – нещо, което не бе характерно за двустранния диалог през последната година и половина след избухването на украинската криза. Според пратениците на вестника в руския черноморски курорт целта на разговорите е била да се постигне обща стратегия за прекратяване на войната в Сирия и да се разреди напрежението в украинската криза.

Подчертава се, че и Кери, и Лавров след 4-часовите си разговори са окачествили дискусиите си като „начало на нов диалог, който може да доведе до по-широко сътрудничество по регионалните кризи“.

Според оценката на вестника „разговорите за изолация на Русия очевидно са оставени в миналото. Вместо това акцентът е поставен върху търсенето на нови пътища за сътрудничество, в частност, по въпроса за кризата в Сирия“.

Атмосферата на срещите в Сочи „бе различна от преди, в значителна степен бе лишена от озлобеността и риториката, характерни за времената на Студената война и за отношенията между двете страни през последните няколко години“, сочи „Ню Йорк таймс“.

Въпреки тази видима промяна в атмосферата, конкретни резултати по болезнените проблеми не бяха постигнати, пишат авторите на вестника. Но Москва изглежда доволна от визитата на Кери, възприемайки я като възможност за нормализиране на отношенията, в които са се натрупали толкова много негативи.

Привеждат се думите на външнополитическия съветник на президента Путин – Юрий Ушаков, че разговорите са били „полезни и позитивни“.

Кери и Лавров са си обещали да работят още по-упорито, за да убедят враждуващите страни в Украйна да спазват примирието, постигнато в Минск, както и да изпълняват общата руско-американска стратегия от 2012 г. за създаване на преходно правителство в Сирия, която не е постигнала никакъв напредък до момента.

„Ню Йорк таймс“ вижда изненадващ момент в това, че двамата външни министри са предупредили украинския президент Петро Порошенко да не се опитва да „освободи“ международното летище на Донецк от проруските бунтовници, което би изложило примирието на „сериозно изпитание“.

„Вашингтон пост“ също е съгласен, че разговорите в Сочи не са постигнали някакъв пробив по обсъждания широк кръг от въпроси. Вестникът обаче отбелязва „изненадващо топлите коментари след срещата“ между Кери и Путин. И двете страни изглеждат доволни от разговорите във вторник, пишат пратениците на „Вашингтон пост“ в Сочи.

Цитират се думите на Кери: „Ние рядко сме говорили така честно, както днес. Това бе важна визита във важно време. Не дойдохме тук с очакването, че ще успеем да намерим конкретен път към разрешаването на една или друга криза“. Според вестника тази среща се е превърнала в „сериозно усилие да бъде възобновено сътрудничеството в области, в които САЩ и Русия могат да работят заедно, макар и продължаващите сражения в Украйна да си остават открита рана“.

Посочват се и ответните думи на Лавров, че „ние не дойдохме тук да намерим общо виждане по всички въпроси, но тази среща ни помогна по-добре да се разбираме взаимно, . . . вземайки предвид нашите мнения и интереси“.

„Вашингтон пост“ привежда и думите на Анджела Стент – експерт по Русия и Източна Европа от Джорджтаунския университет във Вашингтон, че въпреки липсата на пробиви, срещата в Сочи „може да се превърне в начало на постепенно затопляне на отношенията“.

„Белият дом, Държавният департамент, администрацията – всички те разбраха, че американско-руските отношения са по-лоши, отколкото когато и да било след идването на власт на Михаил Горбачов. Стигнахме до задънена улица в Украйна, но има други проблеми, като Сирия и Иран, по които трябва да работим заедно“, подчертава тя пред вестника.

Още по темата: Русия и САЩ явно са решили да продължат диалога

Москва и Вашингтон имат разногласия във връзка с украинската криза, но са единни в следното: изход трябва да се търси по мирен, дипломатически път, а минските договорености трябва да се изпълнят изцяло. Това пише „Росийская газета“ за вчерашното посещение в Русия на държавния секретар на САЩ Джон Кери, разговарял в курорта Сочи с руския си колега Сергей Лавров и с президента Владимир Путин.

Путин потвърди, че Москва е готова за съвместна работа с Вашингтон – на равноправна основа и при взаимно зачитане на интересите. „Не може да се говори за пробив, но страните явно са решили да продължат диалога“, смята руският официоз.

Кери предупреди украинския президент да не предприема силови действия (спрямо сепаратистите в Източна Украйна, б. р.) и не скри, че в подобен случай Вашингтон би бил „твърде разтревожен“.

Така гостът от САЩ коментира изявлението на Петро Порошенко, че летището в Донецк ще се върне под контрола на Киев, отбелязва вестникът.

Путин и Кери се разбраха, че ще насърчават страните в украинския конфликт да изпълняват договореностите от Минск и ще се въздържат от действия, които може да навредят на двустранните отношения, пише „Росийская газета“. Изданието цитира Кери, изтъкнал, че Вашингтон и Москва са съюзници в уреждането на иранския ядрен проблем и важни партньори в борбата с екстремизма, включително с групировката „Ислямска държава“. Сирия също бе в дневния ред.

Лавров подчерта, че проблемите трябва да се решават чрез пряк диалог между всички страни и реформите да се договарят с консенсус. По думите на Кери, „САЩ са на мнение, че Сирия никога няма да стане мирна държава, докато (. . .) няма политическо предаване на властта“. Американската страна има готовност в близките седмици да разгледа конкретни концепции заедно с Москва, допълва всекидневникът. Кери отбеляза прямотата на Путин, подробно разяснил според него руските позиции по ред международни въпроси, добавя „Росийская газета“.

Срещата продължи над четири часа и пробив нямаше, констатира обаче „РБК дейли“, цитиран от Би Би Си. Визита на Кери в Русия бе планирана неведнъж, но се проваляше. Очаквахме да пристигне в началото на годината, но тогава посещението бе отменено заради изострянето на обстановката в Югоизточна Украйна. Никоя страна не очакваше пробиви от тази визита, пише вестникът.

„Преговарящите цял ден демонстрираха жизнерадостна нагласа, но проблемите в отношенията между Русия и САЩ съвсем не изчезнаха и няма големи основания да чакаме коренно подобрение“, коментира руският експерт Сергей Уткин.

На пресконференцията Кери „изведнъж каза една ключова фраза, каквато не бе чут да казва дотогава“, отбелязва репортер на „Комерсант“ и цитира думите на държавния секретар: „Ако и когато бъдат изпълнени минските споразумения, тогава ще започне отмяната на санкциите, наложени от САЩ и ЕС“. „Това революционно изявление прозвуча странно – пише авторът. – Излиза, че по въпроса за санкциите САЩ имат решаващо влияние и върху ЕС . . .

Кери, поне досега, все пак се дистанцираше от подобни признания. Освен това, ако се вярва на думите му, значи проблемът с Крим, не споменат изобщо в минските договорености, няма да има значение за вдигане на санкциите.“ Руските преговарящи твърдят, че тонът на колегите им радикално се е променил, и най-вече този на самия Кери.

Той казвал, че трябва нещо да се направи с отношенията между Русия и САЩ, трябва „да се спасяват“ и за целта ще се наложи да бъдат търсени нови формати. Лавров настоявал, че всички формати вече са налице, добавя кореспондентът на „Комерсант“. Призракът на „рестартирането“ броди из Сочи; ледът в отношенията между Москва и Вашингтон може да се поразтопи из субтропическа Русия, пише в заглавие на коментара си за визитата „Независимая газета“.

Според експерти на вестника сътрудничеството между Русия и САЩ в ключовите сфери трябва да бъде подновено въпреки глобалните противоречия – но е преждевременно да се очаква ново „рестартиране“.

„В днешните условия всяко посещение може да бъде наречено трудно или направено по принуда“, казва политологът Андрей Кортунов. Търсейки мотивите за визитата на Кери, той посочва: „Остро бе разкритикувано решението на Вашингтон да сведе до минимум отношенията между Русия и САЩ дори по въпроси, в които интересите на двете страни съвпадат“.

Освен това, Путин обсъжда Украйна с Меркел, Оланд, Порошенко, но не и с Обама. Колкото и да говорят американците, че Европа играе главната роля в този въпрос, очевидно е, че САЩ следят ситуацията, а решенията им може да влияят върху нея. Например едно решение за доставка на летални оръжия, казва анализаторът.

Политиците са разтревожени и от друго драматично събитие – войната в Йемен. Според Кортунов, ситуацията в тази страна може би ще изисква съвместни руско-американски действия, отбелязва „Независимая газета“.

Електронният „Правда“ свързва „промените в тактиката на американците“ с данни на Галъп, според които „жителите на Русия демонстрират най-високо в света недоволство от световното лидерство на САЩ – 82 на сто не го одобряват“. При такива рейтинги сред хората в Русия с какъв външнополитически багаж ще тръгнат демократите в САЩ към президентски избори? Идеята на Обама за „рестартиране“ се провали. Нещо повече – „благодарение“ на позицията си за Украйна демократите претърпяха загуба по руското направление. Те ще идат при избирателите с лозунг за борба срещу „Ислямска държава“, но как ще се справят без Русия, пита изданието.

Според „Правда“, Русия има „интересни за американците позиции на посредник и в сферата на други заплахи за сигурността на САЩ – иранската и севернокорейската“. „Налага се да оправят някак положението, да организират пазарлък чрез някакви предложения за отстъпки в Украйна. Точно това всъщност е „занесъл“ държавният секретар Джон Кери на срещата си с президента Владимир Путин“, предполага „Правда“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.