Регионалните кризи тласкат Турция и Саудитска Арабия към сближаване въпреки различията

Орхан Джошкун
Ройтерс

Турски военни на парад. Снимка: пкдифенс

Турция развива по-близки отношения с новото ръководство на Саудитска Арабия, като оставя настрани дългогодишните различия заради политическия ислям и обединява усилия за разрешаване на регионални кризи, включително войната в Сирия.

Сближаването между две от най-големите сили в Близкия изток вече изглежда донася полза в Сирия, помагайки за напредъка на ислямистките бойци, воюващи рамо до рамо с подкрепяните от Запада групировки срещу силите на президента Башар ал Асад.

Турция, която има втората по големина армия в НАТО, също така предлага логистична подкрепа на водената от Саудитска Арабия коалиция, извършваща въздушни удари срещи бунтовниците хуси в Йемен, което е част от по-мощната регионална стратегия на кралството под управлението на новия монарх Салман.

Затоплянето на връзките отразява разбирането в Анкара и Рияд, че различията заради Мюсюлманските братя – пан-арабско ислямистко движение, подкрепяно от Турция, но смятано за терористична организация от саудитците, не пречи на съвместния отговор за кризите, заплашващи Близкия изток.

Регионът има нужда от промяна, каза високопоставен член на управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието (ПСР, близка до президента Тайип Ердоган), помолил да запази анонимност, за да говори по-свободно.

След смяната на ръководството в Рияд Турция и Саудитска Арабия ще действат, за да преодолеят регионалните конфликти. Формира се нова структура, каза той.

Ердоган скоро планира друго пътуване в Рияд, за да се срещне със Салман, след като два пъти го посети тази година и редовно разговаря по телефона с него, каза представителят.

Това е забележителна промяна в отношенията, обтегнати от дълго време заради подкрепата на Ердоган за движението Мюсюлмански братя, което има общи политически корени с Партията на справедливостта и развитието (ПСР), която той създаде и чиято идеология иска да види изнесена в региона.

Саудитска Арабия и другите държави от Персийския залив разглеждат Мюсюлмански братя като екзистенциална заплаха за техните монархии. Само Катар застана до Турция в подкрепата за движението, след като египетската армия свали президента ислямист Мохамед Морси през 2013 г.

Има сфери, в които можем да постигнем споразумения със Саудитска Арабия и сфери, в които не можем. Не е лесно да се намери път в сложния ред на Близкия изток, каза пред Ройтерс Наджи Бостанджъ, заместник-председател на ПСР. Той обаче призна, че има напредък.

Целта ни е да разрешим регионални въпроси, да осигурим стабилност и мир в Йемен, и да правим правилните неща чрез инициатива със Саудитска Арабия, която не е фокусирана върху направленията на исляма, каза Бостанджъ.

Недоверието на Саудитска Арабия към Мюсюлмански братя остава, казват дипломати. За разлика от предшественика си крал Абдула, който почина през януари, Салман изглежда по-готов да угажда на съюзници, които ги подкрепят.

Страхът от заплахата от шиитски Иран е основният мотивационен фактор за Рияд. Саудитска Арабия би искала по-тесен съюзнически блок на сунитски мюсюлмански страни като опора срещу заплахата, която вижда от Ислямската Република.

Позицията на Турция е по-конкретна. Докато Ердоган критикува Иран за опит да „доминира в региона“, неговите силни икономически и енергийни връзки с Иран, предопределят факта, че Турция не може да му обърне гръб.

Турските представители с мъка изтъкват, че сближаването със саудитците не включва въпроса, свързан с направленията в исляма. Ясно е, че разбиранията на сунитите и шиитите за региона не допринасят за разрешаването на конфликти, каза високопоставеният представител на ПСР.

Но общо за всички съюзници на САЩ е усещането, че Вашингтон иска да остави ангажиментите си в Близкия изток.

Рияд наблюдава нервно, докато САЩ се стремят към споразумение с Иран по спорната му ядрена програма; Анкара е все по-разочарована от фокусирането на САЩ върху борбата срещу радикалните джихадисти от Ислямска държава в Сирия и от това, което смята за неохота на Вашингтон за конфронтация с Асад.

Една от основните причини за този нов подход е липсата на видими стъпки, предприети от международната общност, откакто се разрази конфликтът в Сирия, каза представителят.

Сирийската опозиция се надява да извлече полза от турско-саудитското сближаване, като Рияд очевидно е по-спокоен за бунтовниците, които подкрепя, действащи заедно с крайните ислямистки фракции, казват опозиционни източници.

Турските официални представители публично омаловажиха идеята, че по-близките връзки са довели до промяна в Сирия, изтъквайки че Анкара подкрепя само „умерените“ бунтовнически фракции.

Нашите възгледи за Сирия са общи с тези на Саудитска Арабия. Турция работи заедно не само със Саудитска Арабия, но също и с другите си съюзници, каза говорителят на външното министерство Танжу Билгич, като добави, че това е било така през цялото време.

Няма нов фактор, посочи той. Един представител на сирийските бунтовници обаче каза, че вече има повече логистична координация и финансиране, включително подкрепа от служители от сирийското разузнаване.

Това изглежда е помогнало на ислямисткия бунтовнически съюз да завземе северозападни градове, включително Идлиб от правителствените сили през последните седмици.

Подобрените отношения между Саудитска Арабия, Катар и Турция оказват положително влияние. Имахме различия между групировките. Сега виждаме повече единство заради регионален консенсус, каза източникът. Промяната в Саудитска Арабия е от решително значение, сега ще се предприемат действия, добави той.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.