Операцията „Тефтерите на Василев“ и как Пеевски и ГЕРБ нямали нищо общо с КТБ…

Какво пропуснахме между редовете - разпространението на филтрирани и замаскирани копия прилича досущ на Филип-Златановата одисея

Вицепремиерът Цветан Цветанов връчва на банкера Цветан Василев приза „Мистър Икономика 2011“. Снимка: Булфото

Тефтерчето от пропуска на КТБ съдържа и заличени имена, става ясно от бърз преглед на изпратените до медиите файлове.

Сайтът „Биволъ“ веднага пусна във Фейбсук една страничка, на която се вижда зле заличено име. От „Биволъ“ посочват, че се разчита, че то е на Вежди Рашидов. Дали е негово или не, Рашидов е имал в КТБ на депозит с преференциална лихва от 9% общо 2,5 млн. лева. И за да ги спаси са го уредили с цесия. А повечето цесии са съмнително легитимни, зависи какво ще решат синдиците и кой ще оспори в съда датата за несъстоятелност.

Същевременно премиерът Борисов заяви за списъка в тефтерите: „Мен ме няма със сигурност. Аз нямам хора там“. Със сигурност го няма, защото банкери като Василев идват да го навестят в гаража му, както стана ясно от по-раншни признания на Борисов.

Страница от тефтера за посещенията на пропуска на КТБ, от която се вижда заличено име, за което „Биволъ“ казва, че е на Вежди Рашидов. От „Биволъ“ са маркирали с цвят имената на Орлин Русев, шеф в КТБ, политика Красимир Каракачанов и Цветан Гунев, подуправител на БНБ.

В тефтерчето за посещение при банкера Василев се вижда името и на шефа на Комисията по финансов надзор Стоян Мавродиев. „Мавродиев не е от ГЕРБ“, каза премиерът Борисов, макар той да е бил депутат от ГЕРБ, преди да го избере на този пост именно мнозинството на ГЕРБ в предишния парламент. Впрочем, в случая е малко като гузен негонен бяга, защото няма нищо нередно шефът на тази комисия да се срещне с Цветан Василев по някакъв въпрос. Но очевидно посещенията при Василев са неудобни.

В същото време депутатът от ДПС Йордан Цонев се изказа по забележителен начин в Нова ТВ:
„- Делян Пеевски няма нищо общо с КТБ и ще го докажем.
– Делян Пеевски не е бил в един отбор с бившия шеф на КТБ Цветан Василев.
– Делян Пеевски никога не е бил акционер в тази банка, той и неговото семейство са си върнали всички кредити до стотинка.“
Цонев е и член на парламентарната комисия за КТБ.

Николай Бареков, Пеевски и Цветан Василев, по времето, когато обслужваха Борисов. Пеевски още го обслужва. Снимка: Булфото

Пеевски наистина може да си е върнал кредитите към КТБ (прехвърли ги към Първа инвестиционна банка, както сведетелстват някои публикации), макар че още има нещо, които го свълрзват с КТБ (виж по-долу).
Но що за наглост е да кажеш, че Пеевски нямал нищо общо с КТБ и Цветан Василев? Що за наглост е, че и ГЕРБ няма нищо общо? Та всичките кредити за медии, които притежава Пеевски или контролира, които и преди, и сега обслужват Борисов, бяха от КТБ.

Цветан Василев беше избран няколко пъти за банкер на годината и икономист на годината. През 2011 г. вицепремиерът Цветан Цветанов му връчи лично титлата, за да засвидетелства властта уважението си към него. И по време на управлението на Борисов повече от половината пари на държавни компании и министерства отидоха в КТБ.

Пеевски и Цветан Василев ходеха като Пижо и Пенда на публични места, както се вижда и от снимките.


Какво пропуснахме между редовете от тефтера

Мирослав Иванов

Тефтер за записване на посетители в КТБ обсеби медиите. Колкото и да е интересен, той не е „подаден” от Василев. Няма да питам КОЙ ни отвлича вниманието чрез него, защото по-важно е от какво.

Както обикновено се случва с разните му „списъци”, и този път голяма част от публиката отскочи да си вземе пуканки и се позабавлява с четене. Друга част пък се упражни в писане.

Цветан Василев и Делян Пеевски на рожден ден на главния редактор на „Труд“ Тошо Тошев, 2010 г. Снимка: Булфото

Солидна доза обществена енергия се преля от пусто в празно. Вероятно авторите на мероприятието са доволни, защото моментната им цел е постигната – народът се диви на срещите отпреди две години, но изпуска от поглед по-важното – това, което се случва в момента.

Първото от тях е, че делото КТБ е жертвано и няма да доведе до осъдени. Защо ли? Ами защото от следствието започнаха да изтичат документи. Защото единственият начин тефтерът да се появи е ако някой силовак го е подготвил.

Тетрадките са иззети при големия обиск през юни 2014 г., когато домакинът Василев беше посочен за поръчител на „убийството” на Делян Пеевски.

Не съм съдебен спец, но от практиката си на обикновен читател съдя, че изтичането на документи от обвинението обикновено не води до добър резултат.
Замазването с коректор на данни от тетрадките пък прилича досущ на онова многострадално тефтерче на Филип Златанов.

Ирена Кръстева прави подарък на Цветан Василев за рождения му ден. Снимка: Булфото

Впечатление прави липсата на политик от ГЕРБ. Бойко Борисов веднага се удари в гърдите с това. Съвпадение ще да е това, че точно когато все повече взе да се говори за ролята на ГЕРБ в разрастването и сриването на КТБ, сред гостите на Василев няма политици от партията. Или пък има, но са останали под коректора. Във Фейсбук вече има примери за това.
По подобен магически начин в тефтерчето на Златанов Д.П. стана 10. А после самото тефтерче изчезна.

Публикуваните снимки на списъци много, ама много изглеждат като опит на Борисов да си върне на Василев за това, че разкри за оная среща, за която според премиера най-важното е, че се е провела в гаража му.

Изобщо операцията „Тефтерите на Василев“ успешно играе ролята си на отклоняване на вниманието. Отклоняване от най-съществената част. А тя е: какво става в КТБ в момента.

Какво правят синдиците, как го правят?

Защо няма одитиран отчет за 2014 г. банката?

Тоест, защо няма никой, който да е приел, че направените обезценки, на базата на които е отнет лицензът на банката, са верни?

Темата с т. нар. VIP депозити е упражнение в същата посока. Правилното решение е, ако наистина има сваляне на банкова тайна (а ако няма банка, то каква банкова тайна) то да важи за цялата информация и за всички операции в КТБ. Така всеки ще може да „надникне“ и няма да е нужно да се „крадат“ данни, за да се покаже неудобната част за сега властващите.

Колкото до списъка от хора, той доказва едно – че Василев е имал положение. Положение, достатъчно да накара шефове на комисии в парламента и на регулаторни органи да отиват на крака. Въпросът е, ако имаш такова положение, кой може да те изкара извън него?

А иначе аз с удоволствие бих прочел списъка с гостите останалите банкери в Топ 5. Имам странното усещане, ще ще се намерят повтарящи се участници.

От блога „Финансови смислици

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.