Кризата с електричеството в Африка ограничава икономическия растеж

ДПА

Погледът на инвеститорите е насочен към Африка, където се очаква икономиките да нарастват. Само че големият недостиг в снабдяването с електрическа енергия би могъл да отслаби перспективите.

Когато светлините угаснат, всичко спира. Без енергия дори и малък бизнес не може да работи ефективно. Това е голяма пречка за Африка под Сахара, където по-малко от 30 % от населението имат достъп до електрическата мрежа.

„С (електро)енергията идва прогресът“, заяви Мамаду Битейе, управляващ директор на фондация „Рокфелер“ в Африка, пред делегатите на конференцията Седмица на комуналните услуги в Африка. Тя се състоя в Кейп Таун, Южна Африка, тази седмица.

„Достъпът до електричество може да разграничи бедността от благоденствието. Той е ключов за насърчаване на икономическото развитие“, отбеляза Битейе.

Само 290 от 915 милиона души в региона имат електричество, според данни на Международната агенция за енергията (МАЕ) в доклада Енергийни перспективи за Африка. Авторите му предупреждават, че затрудненото снабдяване с електрическа енергия забавя целия континент.

За да се промени това, се изискват значителни инвестиции. Ще са необходими цели 450 милиарда долара в Африка под Сахара, за да се намали наполовина спирането на тока, посочи в доклад международната консултантска компания KPMG.

В момента 49 държави в Африка под Сахара произвеждат толкова електроенергия, колкото само Испания с население 45 милиона, според доклада. При все това регионът е богат на енергийни ресурси, допълват авторите на изследването.

„Африка добива 11 % от петрола в света, 6 % от природния газ и 4 % от въглищата. Голямата част от енергията обаче се изнася вместо да се използва за захранване на Африка“, посочи, пред 5000 делегати на конференцията от целия континент Мартин Ганда, зимбабвийски инвеститор, който работи в САЩ.

Два от всеки три долара, влагани в енергийния сектор под Сахара от 2000 година, отиват за разработването на ресурси за износ, сочат данните на МАЕ.

Нигерия е отличен пример. Западноафриканската страна е най-голямата икономика в Африка и шестият по големина в света производител на петрол. Само че много малко от 2,5-те милиона барела черно злато, които добива всеки ден, остават в страната. В резултат около две трети от 178-те милиона души в Нигерия живеят без да имат достъп до мрежово електричество.

„Генераторите са национална мрежа в Нигерия, националната мрежа е резервен вариант“, пошегува се пред делегатите бизнес съветникът Виктор Кгомоесвана, подчертавайки факта, че много хора в най-населената страна в Африка трябва да организират собственото си снабдяване с електроенергия.

Десетилетия на недостатъчни инвестиции в енергийния сектор, съчетани с широко разпространена корупция, предизвикаха срив в промишлеността на Нигерия и не намалиха бедността въпреки всички богатства. Близо половината от населението живее с под 1,25 долара на ден, отчита Световната банка.

В Гана големи кризи с електричеството също задушават бизнеса и съсипват някога процъфтяваща икономика. Една от най-стабилните демокрации на континента – Гана привличаше много чуждестранни инвестиции. Откакто обаче снабдяването с електричество стана нередовно, производителите не могат да управляват заводите с пълен капацитет.

„Последиците и разочарованията, причинявани от енергийния дефицит, ясно се виждат при нашите работни меса (…) големите компании и промишлеността също страдат“, каза неотдавна в парламента президентът на Гана Джон Драмани Махама.

Нещата няма да се оправят бързо: основният производител на електроенергия в Гана – Volta River Authority – твърди, че са нужни около 1,5 милиарда долара, за да се подобрят електрическите мрежи, така че да могат да посрещат търсенето.

Отрицателното въздействие от кризата с електричеството в Африка вероятно се усеща най-сериозно в най-индустриализирана страна в региона, Южна Африка.

Лошо поддържана, застаряващата енергийна инфраструктура води в значителна степен до недостатъчно снабдяване. Индустрията понася огромни загуби заради редовното планирано прекъсване на електроподаването.

Миналия месец южноафриканският промишлен сектор отчете четиригодишен минимум, според авторитетния индекс на мениджърите по доставките (PMI) Kagiso.

„Липсата на основна електрическа инфраструктура продължава да пречи на възможността на Африка да се развива. Трябва да се електрифицираме, за да създадем бъдещи пазари за инвестиции“, коментира Зетембе Коза, временно изпълняващ длъжността директор на енергийната компания Eskom, контролирана от държавата.

Коза обеща на делегатите на конференцията „незабавни и драстични действия (…) за подобряване на електрическата мрежа в Южна Африка“. Бизнесменът обаче не разкри как Eskom планира да събере необходимите близо 19 милиарда долара, с които да финансира поддръжката и да построи нови централи.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.