Борби в ЮКИП седмица след изборите

Франс прес

Дните след изборите са понякога трудни. Излъчила само един депутат на британските парламентарни избори, Партията за независимост на Обединеното кралство /ЮКИП/ е обхваната от раздори, между мнимото оттегляне на лидера й Найджъл Фараж и онези, които го обвиняват, че е превърнал еврофобската партия в „абсолютна монархия“.

През май 2014 г. антиимигрантската партия триумфира на изборите за Европейски парламент с 27, 5 процента от гласовете на избирателите и изпрати 24 депутати в Страсбург. Година по-късно въпреки доброто представяне на парламентарните избори /12,6 процента срещу 3,1 процента преди пет години/ ЮКИП, ощетена от изборната система в страната – избори в един тур с излъчване на само един кандидат от 650-те избирателни окръзи – успя да изпрати само един депутат в новия парламент и сега преминава през зона на силни турбуленции.

Последната буря беше предизвикана от убийствените изявления във вестник „Таймс“ срещу Фараж на един от партийните кадри – Патрик О’Флин, отговарял за предизборната кампания на ЮКИП и партиен говорител по икономическите въпроси.

Според О’Флин шефът на ЮКИП е „груб, докачлив и агресивен човек“, който е превърнал партията в „абсолютна монархия“, основана на „култа към личността“.

О’Флин отправи също така нападки и към гвардията от приближени на лидера на ЮКИП, съставена, според него, от „неопитни“ и „агресивни“ съветници, повлияни от ултраконсервативна идеология, близка до тази на американското движение Чаено парти.

Найджъл Фараж трябва „да разкара“ тези хора и да преосмисли ръководството си, като се допитва повече до останалите членове на партията и търси консенсус, предупреди О’Флин.

Ако това не се случи, той може да изложи на опасност не само бъдещето на партията, но и британското евроскептично движение, в момент когато то се готви да надигне глас в рамките на обещания от премиера Дейвид Камерън референдум относно оставането на Великобритания в ЕС.

Пред Скай нюз малко по-късно О’Флин уточни, че не е искал главата на Фараж. „Но искам той да стане отново онзи жизнерадостен, забавен и достъпен Фараж, който беше за мен източник на вдъхновение“, каза той.

Остава си фактът, че О’Флин не е самотен глас в партията, където мнимата оставка на Фараж трудно се приема от някои членове, разочаровани от това, че той не изпълни обещанието си да се оттегли, след като не беше избран за депутат в избирателния си окръг Саут Танът.

След като обяви миналия петък оттеглянето си, Фараж промени в понеделник решението си с аргумента, че „дължи това на партията“ си. „Щеше да бъде разумно Фараж да си даде пауза“, смята високопоставен партиен представител, пожелал да запази анонимност, а донорът на партията, бизнесменът Стюарт Уилър го призова „да се оттегли поне за известно време“.

„ЮКИП трябва ясно да промени стратегията си и трябва да има избори за ръководството й“, коментира Джефри Блум, бивш евродепутат от ЮКИП. Фараж е „очевидно крайно уморен и стресиран. Някои биха казали, че е време той да се захване с нещо друго“, допълва Блум.

Пресслужбата на ЮКИП не коментира засега случващото се. Фараж също не реагира веднага на атаките, но пък в замяна на това получи подкрепата на друг партиен дарител, бизнесмена Арън Банкс.

Фараж „даде всичко от себе си“, за да изгради ЮКИП и „заслужаваше по-скоро малко почивка, отколкото да бъде въвлечен в дребнави караници от хора, които са по-малко значими от него“, заяви Банкс пред Би Би Си. Той обаче призна, че партийният апарат има нужда да бъде „вкаран в ред“.

И като че ли всичко това не стига, ами Найджъл Фараж трябва да се справя и с лошото настроение на единствения си депутат Дъглас Карсуел, дисидент от Консервативната партия.

Карсуел беше помолен от ръководството на ЮКИП да използва 650 000-те британски лири /близо 900 000 евро/, отпуснати на партията му след избирането му, за да наеме с тях 15 сътрудници.

Но Карсуел отказа, като заяви, че е „неуместно“ държавни пари да се използват по този начин. „Силно се съмнявам, че Ед Милибанд /бившият лейбъристки лидер, паднал жертва на парламентарните избори/, когато беше начело на опозицията, е имал нужда от 15 асистенти“, каза Карсуел.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.