Ердоган разиграва картата на исляма

Франс прес

Ердоган говори пред привърженици в Диарбекир. Снимка: заман

По-малко от месец преди парламентарните избори в Турция ислямо-консервативният президент Реджеп Тайип Ердоган излезе на политическата сцена, за да окаже подкрепа на своята партия, най-вече като разиграва картата на исляма.

Въпреки че конституцията му повелява да остане неутрален в очертаващата се битка за парламентарните избори на 7 юни, 61-годишинят държавен глава има непрекъснато присъствие в медиите.

Той организира серия откривания на обекти в цялата страна, превърнати в предизборни митинги, по време на които той похвали постиженията на управляващата Партия на справедливостта и развитието, основана и ръководена от него до 2014 г.

Ердоган, който е начело на управлението на Турция от 2003 г., предизвика спор, като издигна Коран, преведен на кюрдски, пред силно консервативните маси в Анадола – безпрецедентен жест в една светска страна, в която всяко позоваване на религията е забранено.

„Моят живот се ръководи от Свещената книга. По този начин съм живял, живея и ще живея“, заяви президентът, който изповядва сунитски ислям. Това бе явна атака срещу лидера на основната опозиционна партия Кемал Кълъчдароглу, който е представител на малцинството на алевиите – прогресивно течение на исляма.

„Не е известно какво е неговото отношение към Корана“, заяви Ердоган, говорейки за лидера на Народнорепубликанската партия /НРП, лявоцентристка/, който от своя страна обяви, че е „поразен от мощното експлоатиране на Свещената книга“ за политически цели.

Този жест на държавния глава бе осъден от цялата политическа класа, която в мнозинството си принадлежи към сунтитския ислям.

„Нашият президент е добър мюсюлманин и той го обявява, няма нищо ненормално в това да държи Коран в ръката си“, казва в негова защита Екрем Бедри, който е дошъл да вземе брошури в предизборно бюро на Партията на справедливостта и развитието /ПСР/ в Анкара.

Но според наблюдателите този жест на Ердоган издава известно изхабяване, което заплашва ПСР, на власт от 2002 г. насам и отслабена от липсата на харизма на новия си лидер – премиера Ахмет Давутоглу.

„ПСР губи гласове, по тази причина президентът размахва Корана, за да привлече гласовете на избирателите, привързани към исляма“, заяви Тархан Ердем, директор на института за социологически проучвания Конда, който прогнозира 41 процента подкрепа за ПСР на изборите през юни на фона на 47,5 процента на тези през 2011 г.

„Ердоган, който има много общодостъпен стил на изказвания, е възхваляван от неговите привърженици, които се затрудняват да разберат по-интелектуалната реторика на Давутоглу“, отбелязва пред АФП Серкан Демирташ, ръководител на бюрото на вестник „Хюриет дейли нюз“. Възможността, според която прокюрдската Демократична партия на народите би могла да превземе крепости на ПСР в населената с кюрди югозизточна част на страната, кара управляващата партия да потреперва.

„Дори с един висок резултат абсолютното мнозинство в парламента не е сигурно за ПСР“, коментира Ердем. Едно мнозинство, от което силният човек на Турция би могъл да има нужда: той се стреми да наложи „необходимостта“ от трансформиране на сега действащата парламентарна система в президентска система – начин да увеличи президентските си пълномощия, които сега са в голяма степен протоколни. „Трябва да се дадат 400 депутати на партията, която защитава тази система“, заяви той, влизайки ясно в ролята на защитник на ПСР.

Управляващата партия, уверена, че ще спечели изборите през юни, има нужда от 367 от 550 места в парламента, за да промени основния закон, или от 330 депутатски гласа, за да свика референдум, за да отговори на амбициите за промяна на режима на държавния глава – цели, които изглеждат труднопостижими според проучванията.

Според социологическо проучване, публикувано по-рано този месец, 73 процента от турците са против установяване на президентска система. Тази система се отхвърля от цялата политическа класа, която вижда в нея възможност за Ердоган, обвиняван в авторитарен и ислямистки уклон, да утвърди личната си власт.

Подразнена от „пристрастността“ на Ердоган, опозицията сезира избирателните власти, които отхвърлиха исканията за санкционирането му. „Аз съм безпристрастен, въпреки че сърцето ми клони към една партия“, отговори заинтересованият.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.