Франсис Форд Копола се завръща към режисурата с филм, сниман в България

Франсис Форд Копола. Снимка: Ройтерс

Франсис Форд Копола е сред най-популярните имена в киното. Той е режисьор на класики като трилогията “Кръстникът”, “Апокалипсис сега” и “Дракула” и носител на 5 награди Оскар. От излизането на последния му филм “Ударът” обаче изминаха цели 10 години. През това време Копола загърби режисьорската работа и се изявяваше само като продуцент.

Сега критици и киномани очакват с нетърпение най-новия му филм “Младост без младост”. Той е направен по разказ на румънския писател Мирча Елиаде и ще тръгне по кината в САЩ на 14 декември. Филмът беше сниман през есента на 2005 г. в Двореца в Балчик и в Букурещ, а в главната роля е Тим Рот. Сюжетът се върти около живота на професор по лингвистика, който след като е ударен от светкавица, се подмладява с 30 години.

“За мен този филм не е завръщане, а по-скоро ново начало – казва 68-годишният Копола. – Исках да го направя така, както би го направил студент по кинорежисура. Голямата ми мечта е да имам кариерата, към която се стремях като 18-годишен. Когато започнах да работя в киното, никога не съм мислил, че ще стана успял холивудски режисьор. На този етап от живота си не искам големи неща, защото вече съм ги постигнал. Време е за по-малки и по-лични успехи.”

Мнението на филмовите критици за режисьорския гений на Копола винаги е било противоречиво. Едните са убедени, че той е велик режисьор, а другите гледат на непрестанните върхове и спадове в кариерата му като на признак за недостатъчно талант или прекалено голяма амбиция.

За филма “Младост без младост” Копола казва, че е автобиографичен. Затова не са малко онези, които се надяват той да им помогне да си отговарят на много въпроси за режисьора.

5 интересни факта за Копола

– От 1978 г. се занимава с винопроизводство и притежава лозя и винарна в Калифорния.

– Съсобственик е на ресторанта “Рубикон” в Сан Франциско заедно с актьорите Робърт де Ниро и Робин Уилямс.

Копола, Мартин Скорсезе, Стивън Спилбърг и Джордж Лукас (от ляво на дясно) на тазгодишните Оскари. Снимка: Ройтерс

– Героят Хан Соло от филма “Междузвездни войни” на режисьора Джордж Лукас е вдъхновен от Копола.

– За “Кръстникът 2” през 1975 г. получава три награди Оскар – за най-добър филм, за най-добър режисьор и за оригинален сценарий. Има само още четирима режисьори, които са постигали такъв успех – Лео Маккери, Били Уайлдър, Джеймс Брукс и Питър Джаксън.

-Баща е на режисьорката София Копола и чичо на актьорите Никълъс Кейдж и Джейсън Шуорцман.

5 любопитни изказвания на режисьора

“Да не поемаш рискове в киното е като да не правиш секс и после да очакваш да ти се родят деца.”

“Всеки филм е своеобразен въпрос. Когато го завършиш, получаваш отговора.”

“Всичко, което се прави с много усилия или с голяма страст, след това предизвиква хаос.”

“Много хора критикуват филмите ми, но никой не е успял да назове истинския проблем. А той е, че съм немарлив режисьор.”

“Вероятно притежавам гениалност. Но не и талант.”

(по “Ню Йорк Таймс” и IMDB)

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.