Пак ли не разбрахте, че сте в коалиция с олигархията? Най-арогантната и просташка

Трябваше ли Кирил Домусчиев да покаже съкровената си същност с арогантно изказване по адрес на журналист, за да стане ясно какво е олигархия и коя е тя?

Премиер, финансов министър и министърка летят с хеликоптер да засвидетелстват уважение на български олигарх. Да открият – забележете – не стадион, а някаква трибуна на един сектор в стадион, финансирана с държавни пари.

И олигархът изтъква пред журналисти, че властта саможертвено летяла час и половина с военен хеликоптер, за да присъства, и си отлетяла обратно. Ама не бил военен хеликоптера, твърдят услужливи медии, мъчейки се да замажат скандала. Бил хеликоптер на Авиоотряда. Оня авиоотряд, който Борисов ползва като летящо такси за подобни мероприятия. Демек – гафът бил по-малък. Може би военните хеликоптери са да посещава само бедствия и наводнения.

Но не това е най-важното. В тази случка се видя коя е българската олигархия. Много прилича на руски модел – властта в лицето на Борисов, Горанов и Лили Павлова, отива на крака при лоялния към нея олигарх и шеф на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, който неотдавна обеща да изкара на улицата 10 000 души в подкрепа на кабинета (виж тук).

Не беше толкова отдавна, когато възмутени протестиращи на площада бяха кръстили предишния премиер Олигарски и го рисуваха като смъртта върху плакати и фланелки. Коя беше тази негова олигархия? Кой беше онзи олигарх, който седеше зад него? Пеевски? И в коя лодка е Пеевски сега? В коя олигархия? Неговите вестници подкрепят Борисов, естествено. Както беше и при първия мандат на сегашния премиер.

Така протестиращи и симпатизанти на Реформаторския блок се оказаха в една лодка с действителната олигархия, срещу която уж протестираха.

Същевременно върви една последователна кампания, която се опитва наивно да ни представи за олигархия само онзи банкер в Белград. И с нея нямали нищо общо ДПС, ГЕРБ и Пеевски дори.

Нагло, срамно и просташки олигархията си показа лицето. Домучиев нарече журналист с думите олигофрен, повтори го и потрети. Това разкрива същността му. Гелът и костюмите не могат да я прикрият.

Присъствието на премиер и двама министри с хеликоптер на такова пародийно събитие, с концерт на Цеца Величкович, показва същността им. Това е лицето на олигархията.

Каквито и извинения да направи Домусчиев сега, те нищо няма да променят. Веднага му организираха пиар акция – среща със спортни журналисти да замазват гафа. Напразно се морят. Ще има там и журналисти слагачи, ще има взаимни обяснения в любов и уважение. Медии се опитват да замазват, журналистическата колегия не се показа единна срещу простака олигарх. Няма друго определение за него. И е изключително в тон с някои изказвания на Борисов и Вежди Рашидов.

Пиар акции и медийни димки нищо няма да променят. Маски не могат да го прикрият.

А т. нар. реформатори, протестъри и прочее – може би небето трябва да падне на главите им, за да разберат, че в момента са в коалиция с олигархията. Арогантно и безсрамно.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.