Каламбурът с банката на БРИКС

Новото гръцко правителство руши вместо да гради мостове и това е, защото много от неговите членове страдат от неопитност, натрапчиви идеи и антиевропейска упоритост.

В момент, когато преговорите между Атина и нейните партньори за постигане на споразумение, което да даде зелена светлина за финансиране на страната се намират в най-критичната си точка, от кабинета бе оповестено, че заместник-министърът на финансите на Руската федерация Сергей Сторчак е телефонирал на премиера Алексис Ципрас и му е предложил Гърция да стане шестият участник в новата банка за развитие на групата БРИКС, включваща Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка.

Според официалното съобщение на правителството Ципрас се е ангажирал щателно да обсъди това предложение. За да стане още по-ясен интересът на гръцката страна, вицепремиерът Янис Драгасакис дори натовари бившия представител на Гърция в МВФ Панайотис Румелиотис с отговорността да проучи възможностите за сътрудничество.

В същото време в подкрепа на гръцкото участие в тази банка на БРИКС се обяви енергийният министър Панайотис Лафазанис, а социалният министър Димитрис Стратулис съзря възможност в това участие Гърция да получи финансиране при „изгодни условия и без кредитни споразумения!“ С други думи премиерът и неговите възлови министри продължават да летят в облаците, след като само преди дни Москва мощно опроверга не само тази информация, но и съобщенията, че Русия ще предплати пет милиарда долара за строежа на бъдещия газопровод „Турски поток“, който може би ще мине през Гърция.

И вместо те да поставят цялата тежест на собствените си усилия върху европейските партньори, кредитирали страната през последните пет години с уникалните 240 млрд. евро, въпросните членове на кабинета Ципрас отново търсят финансова подкрепа в несъществуващи и смътни схеми, нямащи никаква връзка с Гърция.

Дори и първокурсник студент, който чете вестници, би могъл да каже на правителството, че първо, Русия има големи икономически проблеми заради спада на цената на петрола, в резултат на който тя не е в състояние да взима кредити от международните пазари, освен такива при непосилни за нея лихви от порядъка на 12 на сто.

Второ, че Индия и Бразилия неведнъж са изразявали недоволството си от финансирането на „богатата“ Гърция със средства от МВФ, след като дори развиващи се страни по света се изключват от такова финансиране.

Трето, че Китай /заедно с още най-малко 20 страни/ вече лансира собствена банка за развитие, за която са ангажирани капитали в размер на 50 млрд. долара с цел финансиране на инфраструктурни проекти в развиващи се страни на Азия с цел засилване на влиянието на Пекин на континента.

Най-лошото е, че за да участва някой в банката на БРИКС е нужно да предостави няколко милиарди долара, с които ако Атина разполагаше, щеше сама да финансира гръцката икономика, щеше да тласне страната към растеж и нямаше сега Гърция да бъде с празна хазна и с ръце, протегнати към ЕС.

Впрочем, какво е това бързане и горещо желание от страна на кабинета, което при сегашната конюнктура и момент само може да засили мнителността на европейците към премиера Ципрас.

Заслужава да се припомни, че с подобни аматьорски действия гръцкото правителство отблъсна Вашингтон по въпроса за освобождаването на терориста Савас Ксирос, като това стана в момент, когато управляващите се нуждаеха повече от всякога от подкрепата на Обама.

Кабинетът провокира безцелно напрежение и с шефа ЕЦБ, от когото в момента зависи оцеляването на гръцките банки.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.