Вкараха СДСМ в позорния списък

Политическата криза придобива мащаби, очаквани поне за онези, които отблизо следят събитията.

С оглед на факта, че изборите приключиха преди една година и резултатът бе с огромна разлика от 200 хиляди гласа, с оглед и на факта, че опозицията не победи на нито едни избори след 2002 г. и с оглед на факта, че на тяхната стратегия се налепиха десетина групи и лица със съмнителен дневен ред и намерения, не можеше и да се очаква нещо друго. Слабата опозиция, без програма и със слаб кадрови капацитет, не можеше да предложи нищо освен сценарий, който трябваше да доведе до буря от хаотични положения в държавата, който трябваше да внесе омраза към политическия противник, подсолена с много манипулации и нечестност, сценарий, който трябваше да предизвика насилие и конфликти сред гражданите.

За жалост, дори дългогодишните и доказани членове на Социалдемократическия съюз на Македония /СДСМ/ или техните поддръжници в медиите, които се решиха през изминалите три месеца да се противопоставят на тази стратегия и сценарий, обяснявайки или че това е невъзможно да се реализира, или че не е достатъчно за постигане на целта, не бяха нито чути, нито разбрани от ръководството на СДСМ, а бяха нападнати също така агресивно и низко, сякаш са членове на ВМРО-ДПМНЕ.

Митингът на СДСМ бе добър повод за анализ от повече аспекти. Със сигурност за обществеността бе интересно да види броя на хората, които са били мотивирани и решени да излязат на този протест и с присъствието си да поискат оставката на правителството на Република Македония, но и да дадат своебразно потвърждение и подкрепа на всичко онова, което СДСМ направи през изминалите месеци. Цифрите са ясни и безмилостни.

Математиката, която колкото и да не я обичат в СДСМ, е ясна.

Площта, на която имаше протест, може да побере не повече от 20 хиляди души. Впрочем за тази цифра информираха всички големи чуждестранни медии /Франс прес, Си Ен Ен, „Гардиън“…
За щастие, във времето на технологиите има и видеозаписи от предишни техни /на СДСМ/ митинги, които са били два пъти по-големи от този. Да припомня, че СДСМ води своеобразна агресивна кампания вече четири – пет месеца, от които три месеца постояннно публикува така наречените медийни „бомби“ – кампания, която никога досега не е продължавала толкова дълго, кампания, в която СДСМ използва цялата си мрежа и логистика в медиите и неправителствените организации и накрая пак не получи подкрепа от гражданите. За мен по-важен елемент са посланията, които бяха отправени от този митинг. Това трябва да се види, за да се разбере политическият дискурс, мисъл или пътека, по която върви СДСМ под ръководството на новите лидери. Тук има много материал за анализи, а аз ще се опитам накратко да споделя мислите си без да настоявам, че това трябва да бъде прието от всички читатели на този текст.

Първо, както никога досега СДСМ постави на ясна позиция всички журналисти, които досега полуприкрито или прикрито изразяваха подкрепа за тях от все сърце. Сега това бе публично и прозрачно, без при това никой от тях да не се погрижи поне малко да остави впечатление за обективност и разум. Мислейки, че СДСМ ще успее да победи в тази атака, хората публично, ясно и гласно се изложиха на ситуация, от която никога в бъдеще няма да могат да кажат, че са обективни журналисти. Това, че дават подкрепа на една партия не е грях, напротив, добре е обществеността да знае коя политика подкрепят. Грях беше това, че досега те прикриваха това. Повечето от тях са ми приятели и аз общувам с тях, техният „излет“ в партийния дневен ред не ми пречи. Напротив, добре е и обществеността да знае какво е реалното положение с журналистиката в Македония.

Второ, всичко, което казвахме за няколко гласовити и всеприсъстващи неправителствени организации, най-често финансирани от „Сорос“ и редица граждански инициативи, които съвсем случайно се появиха през последните шест месеца, излезе, че е вярно. Без да навлизам в съдържанието на Закона за висшето образование и критиките, които имаха към него голям брой студенти, днес е ясно, че така наречените пленуми нямаха за цел да помогнат на студентите, а имаха за цел да бъдат част от добър и дълго планиран сценарий за атака срещу правителството И тук не говоря за големия брой студенти, които искрено и честно застанаха против този закон.

Тях уважавам, слушам и с много от тях съм разговарял, но говоря за няколко души от „Сорос“, които стояха зад тази операция и логистично, и финансово, и медийно. Една добра гражданска инициатива, поставена в партиен контекст, бе свалена и унищожена. Днес отново никой няма да вярва, че гражданите могат да се организират сами и да се борят за правата си без при това някоя партия да стои зад тях и да злоупотребява с тях за партийния си дневен ред и партийния си митинг.

Трето, на техния протест говориха хора, които наистина имат проблем да говорят убедително. За свобода говореше човек, който директно е навредил на свободата на Ристо Шишков, за журналистика говореше човек, който буквално физически е нападнал журналист, за толерантност говореше професорка, която във всички свои прояви говори с омраза към всички, които не мислят като нея, за зачитане на закона говореше човек, за който всички видяхме във видеоматериал, че не само нарушава, но и е дързък спрямо правото, за европейски ценности ни говореше човек, който идва от проруска партия от България и човек, който докато бе премиер, не направи нищо за европейските ценности към македонското малцинство в неговата страна. Това е система на слепота. Не ме гледай какво правя, слушай ме какво говоря.

В този коментар изобщо не искам да говоря за иконографията и цялата лъжлива и лицемерна политика на СДСМ към нашите съграждани албанци. Те най-добре знаят как СДСМ се отнасяше към тях, когато бе на власт. Няма да припомням. След митинга на СДСМ много хора, които дори да са имали симпатии към тях, имат пълното право да се чувстват измамени и излъгани. А другите, другите имаме задължението да не позволим този сценарий да продължи да нанася огромни щети на Македония. С ум и разум, с мъдрост и търпение този наш народ ще им покаже, че не само не спечелиха нищо от тази ниска стратегия, но и вкараха своята партия в позорния списък. Нашият приоритет е силна и стабилна Македония, държава, в която икономиката и работните места ще са приоритет, а не низките политически битки между партиите.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.