Лъч на надежда за пъбовете – застрашените национални паметници

Франс прес

Принц Чарлз подкрепя британския пъб. Снимка: риълбиър

Всеки ден във Великобритания четири пъба затварят окончателно врати. Защитниците на заплашения национален паметник се надяват на нов закон и на развитието на малките пивоварни, за да спрат загубите.

Във Великобритания пъбовете са истинска национална институция редом с кралицата и пържената риба с картофки, но през последните години понесоха тежки удари, сблъсквайки се с тежката конкуренция на супермаркетите, забраната за пушене на публични места и спада на консумацията на алкохол с 18 на сто от 2004 г. насам благодарение на кампаниите за превенция.

Когато обикаляте центровете на градове в Англия, Шотландия или Уелс в събота вечер и видите тълпите пияници, изсипващи се на тротоарите, бихте могли да се усъмните. И въпреки това, „пъбовете никога не са били толкова заплашени“, заявява асоциация за защита на пъбовете, „Кампанията за истински ейл“, която изчислява, че всяка седмица 29 заведения затварят окончателно врати.

Изправени пред подобно прогресивно влошаване на ситуацията, „обществените домове“ (буквалното пълно име на пъбовете, което на английски означава „кръчми“), се опитват да се борят, доколкото могат, като се преустройват в „гастропъбове“, предлагайки кухня, която не се ограничава до традиционните мазни наденици.

Истинската надежда обаче се породи от нов закон, влязъл в сила през март, след дълго мобилизиране на поддръжниците на подобен текст: той слага край на създадената преди 400 години система, която изискваше в замяна на по-ниският наем, осигуряван от големите предприятия, собственици на пъбове, наемателите на заведенията да се ангажират да купуват бирата си на цени, по-високи от пазарните.

Наистина, формулата позволяваше откриването на пъб с начална инвестиция десет пъти по-ниска от нормата, или около 20 000 лири срещу около 250 000 нормален разход, обяснява пред АФП Бриджид Симъндс, председателка на „Британската асоциация за бирата и пъбовете“.

Но с течение на времето управителите на заведения, задушавани от високите цени на бирата, бяха на загуба, а в крайна сметка и потребителите. Без да се брои ефекта на стандартизирането, породен от неназована верижна система, при която повечето пъбове често предлагаха едни и същи бири и една и съща храна.

„Винификация“ на бирата Саймън Кларк, съуправител на „Ийгъл ейл хаус“ в южната част на Лондон, смята че новият закон, приет от парламента въпреки съпротивата на премиера Дейвид Камерън, ще позволи да диверсифицира и подобри предлаганите услуги.

„Много хора загубиха своя пъб, но продължиха да се борят за тази промяна“, заяви той пред АФП. Борбата продължи седем години.

Отсега нататък пъбовете си връщат правото да купуват бирата си, а множество микропивоварни – активно развиваща се индустрия във Великобритания и в други европейски страни -, се вмъкнаха в образувалия се вакуум, за да пласират своята продукция.

В Бърмъндзи, шикозен квартал в югоизточната част на Лондон, предприемачите използват тази мода, като адаптират стари изоставени помещения.

Пак там Уил Хорсфол е станал съосновател на „ЮБрю“, пивоварна, която предоставя своето оборудване на разположение на пивовари от всякакъв размер.

„Преди двадесет години Лондон имаше отвратителна кулинарна репутация, но днес е един от европейските градове с най-добра храна. Мисля, че бирата поема по същия път“, подчертава той. „Хората пият повече за собствено удоволствие, алкохолният коефициент е част от празника, но не е цел сам по себе си.

Свидетели сме на „винификация“ на бирата: този начин на говорене за различните реколти и сортове грозде, се пренася вече и върху бирата“, добавя той. За Роджър Проц, журналист специализирал в бирата и пъбовете, развитието на микропивоварните е по същество реакция срещу империята на мултинационалните корпорации.

„Прекалено дълго време“, казва той, „пиехме индустриални бири, произведени от световните гиганти само с цел печалба. Днес хората търсят нещо друго и то се нарича вкус“.

БТА

ВинотоЗдраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.