Израел кани гръцки бизнесмени за сътрудничество

Енергетика, туризъм, облекло, храни и иновационни технологии са някои от секторите за сътрудничество, по които са налице значими перспективи за развитие с участието на предприемачи от Гърция и Израел

Двустранните връзки между Гърция и Израел се намират на много добро ниво и за тях има положителни перспективи в посока на засилване на гръцкия експорт за израелския пазар в секторите храни, напитки, лекарствени препарати, конфекция, високотехнологични стоки и услуги, сочат данни, изнесени от търговското представителство на Гърция в Израел.Наред с това налице са и допълнителни възможности за развитие на бизнес сътрудничество между израелски и гръцки компании в областта на високите технологии, иновации с експортна ориентация, създаване на смесени предприятия, възлагане на проекти на гръцки фирми, привличане на капитали.

Тласък в тази посока дава и иновационният конкурс „Старт Тел Авив – 2015“ за иновационни дейности с цел насърчаване на предприемачеството и развитие на сътрудничеството между Израел и Гърция в иновационните сектори.

Конкурсът е адресиран до гръцки технологични компании, намиращи се в стадий на първоначално финансиране, развили вече някакъв иновационен продукт. Заинтересованите могат да внасят молби за участие до 5 юни 2015 г. в този конкурс. Победителите ще бъдат избрани на специална проява, която ще се състои на 30 юни в Атина.

Те ще имат възможност да посетят Израел за участие и в иновационен фестивал в Тел Авив тази година, който ще се състои от 5 до 11 септември. Става дума за най-големия форум на представители на високите технологии от Израел, притежаващи огромни инвестиционни възможности, както и такива на водещи мултинационални компании.

В Израел съществува развита мрежа от иновационни предприемачи с над пет хиляди иновационни дейности. Износът в сектора на високите технологии е нараснал от един милиард долара до 39 милиарда долара.

Привличането на туристи от Израел е още един сектор на сътрудничество със значими перспективи за развитие за гръцките предприемачи. Тематичният туризъм /религиозен, културен, агротуризъм, воден/, както и зимният туризъм /за него има значителен интерес в Израел и много туристи от тази държава всяка зима посещават гръцките ски центрове/ също има поле за развитие. Круизните пътувания също заслужава да бъдат оценени подобаващо.

Наред с тях енергетиката, водните технологии и опазването на околната среда също биха могли да бъдат обект на интерес от страна на гръцки и израелски предприемачи, а земеделският сектор представлява още една възможност за заетост.

Биоземеделието, аграрните изследвания, доставянето на ноу-хау от Израел в селското стопанство, напоителните системи са други сектори, по които двете страни също биха могли да засилят своето сътрудничество, според търговското представителство на Гърция в Израел.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.