Защо „Ислямска държава“ укрепва позициите си в Либия

Бойци на Ислямска държава. Снимка: от видео

Лидерите на „Ислямска държава“ в Сирия изпращат все повече пари, инструктори и бойци в Либия, което засилва опасенията на САЩ, че екстремистката група набира скорост в опитите да разшири обхвата си на дейност и своето влияние.

Американски военни служители през последните месеци твърдят, че „Ислямска държава“ е затвърдила позициите си в Либия, търсейки начин да се възползва от растящата си популярност сред екстремистките групи по света.

„ИД сега разполага с оперативно присъствие в Либия и се стреми да я превърне в своя африканска база. Либия сега е част от терористичната карта на джихадистите“, каза американски военен служител.

Възходът на „Ислямска държава“ като мощна антизападна сила кара екстремистките групи по света да се кичат с нейната известност. Но до неотдавна различните разклонения оперираха с голяма степен на независимост и имаше малко признаци, че те получават заповеди от централното ръководство на групировката в Сирия и Ирак, отбелязаха американски служители.

Основното ядро се възползваше, изтъквайки никнещите като гъби след дъжд дъщерни групировки за пример, че неговият самообявил се халифат се разширява. Но завоюваните позиции в Северна Африка бележат първото разширяване на дейността на групата извън Близкия изток отделно от опитите на тамошни екстремисти да си осигурят пряка подкрепа от базираните в Сирия екстремисти, твърдят американските служители.

Това, че ИД стъпва в Либия, й дава нов плацдарм, от който да планира нападения в Северна Африка и отвъд Средиземно море в Европа.

Европейският съюз взе решение в понеделник да започне военна мисия, насочена срещу опериращите от Либия банди на трафиканти на хора. ЕС обаче казва, че тази мисия няма за цел да се противопостави на растящата заплаха от ИД в Либия. Американски военни експерти виждат малко ефикасни начини да се попречи на укрепването на ИД в Либия, където многобройни радикални групи запълват вакуума във властта, възникнал в резултат на битката за контрол между две слаби, дублиращи се правителства в страната.

Американските военни нямат желание да разширят продължаващата въздушна кампания срещу ИД в Ирак и Сирия и към Северна Африка. В Либия няма и надеждни сили, с които Америка би могла да взаимодейства за успеха на бомбардировките, както САЩ правят в Ирак.

„Как да ги спрем? Това е проблем, пораждащ сериозна загриженост“, каза същият американски военен служител.

Според военни експерти от САЩ най-добрият начин да се попречи на групировката да разширява глобалните си позиции е да се концентрират ударите върху нейните крепости в Близкия изток.

„В този момент ние удряме точно корените им, т.е. Ирак и Сирия“, каза високопоставен американски военен.

Екстремисти от Западна Африка до Афганистан издигат черното знаме на „Ислямска държава“ и се заклеват да следват лидера на групата – Абу Бакр ал Багдади. В повечето случаи обаче тези заклинания не се трансформират в значителни усилия от ИД да установи връзки или да разшири обхвата си, твърдят американски служители и близкоизточни анализатори.

Но промяната във взаимоотношенията между ИД и екстремистите в Либия показва, че радикалната група работи по-сериозно, за да се възползва от глобалната си популярност сред разпокъсаните екстремистки групи. По-дълбоки връзки в Либия биха дали на ИД възможност да разшири влиянието си по-навътре в Африка, където групировки като „Боко Харам“ в Нигерия обявиха, че застават под знамето на радикалната сунитска военна сила.

„В този момент те (ИД) са най-актуалният бранд. Те отправят по-изтънчени послания и очевидно са по-напред от другите (екстремистки) организации“, каза същият високопоставен американски военен.

Някои американски служители и експерти виждат и признаци, че ИД се опитва да укрепи връзките си с ислямските екстремисти на египетския Синайски полуостров, въпреки че среща там мощен отпор от египетската армия. Има някои признаци, че ИД в Сирия е изпратила някакви пари на съюзници в Синай, но американците са по-загрижени от укрепващите връзки с екстремистите в Либия.

Извън това американски служители виждат малко признаци лидерите на ИД да са установили солидни връзки с други регионални екстремистки сили, наредили се под знамето на борбата за самообявилия се халифат.

Лидерите на ИД все още не са опитали да разширят обхвата на своето влияние към страни като Йемен, Афганистан и Пакистан, където отдавна появили се екстремистки сили се съпротивляват на плановете на сунитската групировка за създаване на глобален ислямски халифат, казват американските служители.

Другият голям проблем за силите на ИД е стратегически: групировката трябва да определи къде и как приоритетно да използва парите и човешките си ресурси за разширяване на своята власт извън Ирак и Сирия, където нейните бойци са подложени на всекидневни бомбардировки от американските сили.

ИД трябва също така да реши как да разпредели ресурсите си във време, когато американски официални лица твърдят, че са ограничили значително възможностите й да събира пари чрез продажбата на петрол и чрез банкови обири.

Това настъпление срещу ИД отбеляза нов успех в събота, когато американски спецчасти извършиха нападение в Сирия, при което бе убит ключов финансист на ИД, и се добраха до информация, която може да помогне на Америка да свие още повече достъпа на групировката до парични източници.

„Ключовият въпрос е дали ИД може да си купува благоразположението на населението, което живее в контролираните от нея територии, продължавайки в същото време да финансира военните си операции. Ние не смятаме, че те са в състояние да правят това“, отбеляза служител от американските антитерористични служби.

ИД е установила, че Либия е най-благоприятния нов фронт. През последните месеци, според американски служители от сферата на отбраната, групировката в Сирия е пращала малки парични суми и военни инструктори в Либия, където се е съюзила с местни екстремисти, някои от които са се били на страната на ИД в Сирия.

„ИД много прилича на балон. Когато го стиснеш, въздухът в него се премества в друга част. Те показват това и в Ирак, в известна степен, където съществуват, водейки битки ден за ден“, казва високопоставен американски служител от отбраната.

Плановете на ИД за Либия получиха импулс през януари, когато Багдади изпрати бившия офицер от иракските спецчасти Уисам абд Заид ал Джубори да помага за организирането на нов клон в Триполи, сочи Хишам ал Хашими – иракски експерт по ислямистките бунтовнически движения, който често съветва и правителството.

ИД използва куриери и местни, неформални системи за парични преводи, известни като хауали – нещо подобно на „Уестърн юниън“, но без съответната документация, за да налива пари в Либия, твърдят американски длъжностни лица. Смята се, че става дума за сравнително неголеми суми.

Разчитайки да получат някакво признание и да покажат намеренията си, силите на ИД в Либия възприеха бруталната тактика на групировката. През април те разпространиха в интернет зловещо видео, показващо как маскирани джихадисти обезглавяват десетки етиопски християни.

А в началото на този месец бе разпространен друг видеоклип, показващ как либийски бойци се кълнат в подкрепа за ИД и започват серия от нападения и екзекуции по бързата процедура в източния град Бенгази. В клипа е показан египетски боец, идентифициран като Абу Ахмед ал Масри, който призовава мъжете в либийския град Мисрата да подкрепят с оръжие каузата на ИД.

По-късно се появи съобщение, че Масри е убит след заснемането на видеоклипа. Смята се, че той е един от нарастващия брой чуждестранни бойци, предимно от съседните страни, дошли да подсилят кампанията на ИД в Либия.

„За младото поколение джихадисти марката ИД е много привлекателна с това, че не е нужно да ходиш чак до Сирия и Ирак, за да се биеш за халифата“, казва Фред Уиъри, близкоизточен изследовател във Фондацията за международен мир „Карнеги“. (автори: Дион Нисенбаум и Мария Аби-Хабиб с принос от Мат Брадли)

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.