Командирът на сепаратисткия батальон „Призрак“ Алексей Мозговой готов за още смърт

Алексей Мозговой. Снимка: от тв екрана

Белязан от десетилетия на политическа корупция и дълги месеци война, намиращият се под контрола на бунтовниците град Алчевск в Източна Украйна няма кой знае какви забележителности.

Най-голямата му атракция несъмнено е командир Алексей Мозговой, загадъчният водач на бунтовническия батальон „Призрак“, настанил се в бившите офиси на службите за сигурност на ул. „Ленин“.

Видимо ренесансов човек с репутация на поетичност и жестокост, Мозговой е спорна личност. Той организира зловещите „народни съдилища“, които твърдят, че издали смъртни присъди на заподозрени изнасилвачи през октомври м.г.

Придружаван от сина си, Андрей, работник в „Газпром“ от Краснодарска област, търпеливо чака за среща с Мозговой, в чиито офиси прозорците са защитени с чували пясък.

Андрей се е бил като доброволец за бунтовниците през цялата зима. Казва, че той, като мнозина други, е бил привлечен към батальона на Мозговой от желанието да поправи историческа несправедливост и да защити славяните от редовните унижения.

Андрей не е единственият руснак в региона.Твърди се, че двама руски военни са били заловени от от украински сили в град Шчастя, на около 40 км североизточно от Алчевск. В понеделник украинските служби за сигурност публикуваха видеозапис от разпита на единия, представен като Александър Александров. В записа мъжът признава, че е сержант от поделение на специалните части в Толиати, Южна Русия. Той казва, че действал като член на група от 14 души и че между шест и осем такива групи оперират откъм Луганск в Източна Украйна, сменяйки се на всеки 4-5 дни.

Член на украинския доброволчески батальон „Айдар“, който присъствал на залавянето на войниците, каза за „Индипендънт“, че избухнала схватка в покрайнините на Шчастя. При сблъсъка загинал украински десантчик, а двама вражески разузнавачи били тежко ранени. Те били пленени на украинска територия.

„Единият беше с пукнат таз, така че нямаше избор освен да проговори“, каза войникът. Местни бунтовнически сили отрекоха заловените да са руски войници и публикуваха документи, според които мъжете били местни членове на „Луганската народна милиция“.

Говорителят на президента Владимир Путин Дмитрий Песков също отхвърли съобщенията с думите, че те не касаят руското правителство.

Украинците обаче твърдят, че биещите се в Източна Украйна руснаци получават бунтовнически прякори и преди време са показвали открити у руски войници двойни комплекти лични документи. Това са „мъжете в зелено“, които тайнствено се появиха преди анексирането на Крим миналата година.

Задържането на заподозрени руски войници в Украйна отново поставя въпроси за трайността на прекратяването на огъня, което до голяма степен се спазва в почти целия регион, за облекчение на мнозина цивилни и собственици на фирми. Тристранната контактна група, създадена за улесняване на диалога между страните по конфликта, съобщи за нарастване на нарушенията на прекратяването на огъня в региона – до 80 случая спрямо около 40 по-рано този месец. Почти половината са регистрирани в крайморското село Широкино близо до Мариупол, но районите около летището в Донецк и Горловка дават признаци да се превърнат в подобни горещи точки.

Руският говорител на контактната група полковник Александър Кучеренко каза за „Индипендънт“, че има данни за ескалация: „Когато наблюдателите на прекратяването на огъня патрулират, двете страни се стараят да не стрелят и имаме комуникационни системи да спираме артилерийския обстрел скоро след като започне, но тези системи не работеха добре миналата седмица.“ През последните седмици бунтовнически лидери дават смесени сигнали за договореното в Минск прекратяване на огъня.

В Алчевск Мозговой предупреждава: „Неизбежно е да има ескалация и още смъртни случаи. За нас няма смисъл да сваляме оръжие, докато в Киев има правителство, което е против украинския народ.“ Мозговой сравнява минския процес с неуспешните тайни преговори между Киев и луганските сепаратисти през април, на които Юлия Тимошенко постигна споразумение с тогавашния лидер на сепаратистите в Луганск Валерий Болотов. Мозговой бе държан настрана от тези преговори. „Тогава не преговаряхме с правилните хора и сега не преговаряме с правилните хора. Няма начин да постигнем споразумение с днешен Киев“, казва той.

Известен с безкомпромисната си твърдост, Мозговой охотно се представя като съвестта на сепаратисткото движение в региона. Той заявява, че напълно се противопоставя на интересите на другите сепаратистки лидери в Луганск и твърди, че е движен от съвестта си.

„Ако живеем според съвестта си, всичко ще ни се получава“, казва той. Помълчава и продължава: „Обаче колко е трудно да живееш според съвестта си.“ Независимият подход на Мозговой не се приема добре от всички. Някои хора всъщност се питат дали ще оцелее дълго в дивите погранични земи на „Луганската народна република“.

През последните шест месеца неколцина от най-неотстъпчивите бунтовнически лидери бяха отстранени и мнозина допускат, че е дошъл ред на Мозговой. Добре известно е, че Мозговой не се погажда с одобрения от Кремъл лидер на Луганската република Игор Плотницки.

Мозговой със стоманен блясък в погледа казва за „Индипендънт“, че му е хрумвала подобна възможност: „Те не биха рискували да превърнат когото и да било в герой, но да кажем, че сме готови за такъв развой на събитията.“

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.