Ким Чен-ун срещу Владимир Путин – битка на култове към личността

Колаж: ибигдан

Президентът на Русия Владимир Путин беше почетен по два начина през уикенда – с победен хокеен мач и с бюст като римски император, издигнат от казаци в Санкт Петербург. По подобен начин децата в Северна Корея научават, че Любимият вожд Ким Чен-ун е композитор и опитен шофьор още от тригодишна възраст. Доколко обаче съвпадат култовете към личността, уменията и характерите на тези двама мъже?

Младост срещу възраст

На учителите в Северна Корея са били раздадени наръчници, които изискват от тях да обучават подопечните си, че Ким Чен-ун е бил дете чудо – можел е да шофира от тригодишен, а на девет години е печелил състезание с яхти. На севернокорейчетата се преподава, че Ким е даровит творец и композитор. Освен това Ким вероятно е и природно надарен мореплавател. „На деветгодишна възраст Ким Чен-ун се е състезавал с президента на чуждестранна яхтена компания, който тогава е бил на посещение в КНДР“, се твърди в книгата и се добавя, че той изумил всички, като удържал победа.

В сравнение с него Путин е проявил качествата си късно. Според собствените му признания той е прекарал детството си в побоища с други деца в нездравословен квартал на Ленинград и във фантазии да стане шпионин. Той е „дете чудо“ над средна възраст, печелещо хокейни мачове с международни звезди на 62 години. В събота той вкара най-много голове в един „абсолютно несимулативен мач“ в Сочи и помогна на своя отбор да стигне до напълно неочаквана победа срещу бивши национални състезатели. Вие кога за последно сте виждали Ким Чен-ун облян в пот?

Занимания на открито

През април Ким се изкачва на връх Пектусан (Белоглав връх), най-високата планина в Северна Корея и официално рождено място на неговия баща Ким Чен-ир. Придружен от стотици военни пилоти и партийни активисти, Ким достига до високия 9020 фута (2743 м) връх, облечен в двуредно палто. Без капчица пот. На върха той разказал на летците, че „изкачването на връх Пектусан доставя скъпоценна храна за ума, която е по-силна от всяко ядрено оръжие“, пише вестник „Нодон“.

Путин не трябва да изкачва планински връх. Той самият е истински връх. А именно връх Владимир Путин в Киргизстан, който със своите 14 587 фута (4267 м) е два пъти по-висок от връх Пектусан. Но търсене в онлайн архива на Кремъл показа, че след цели 15 години на върха на руската държава Путин никога не е използвал израза „храна за ума“. Така че той губи в лексикално отношение.

Конна езда

Независимо дали това е Мусолини, който тренира прескачане на препятствия, или Дейвид Камерън, който взема назаем кон от издатели на таблоид, ездата заема централно място в облика на националните лидери. Ким Чен-ун не прави изключение. Яхнал сив петнист кон в елегантен ездитен костюм от неназован дизайнер той изглежда като излят кавалерист, докато инспектира тренировъчния манеж в конезавод в поделение 534 на Корейската народна армия. Добра работа. А Путин? Не може да се мери.

Самоанализ

Въпреки обожанието на хората самотата понякога надделява даже у най-обичаните национални лидери. Маската на Ким падна през 2012 г., когато Северна Корея изстреля спътник. Той отпразнува това с пушене в уединение. От Хъмфри Богарт насам не е имало цигара, която да казва толкова много.

Путин не пуши. Но той – понякога – прибягва да публичен самоанализ. На погребението на своя треньор по джудо Анатолий Рахлин руският президент предприе безпрецедентна самотна разходка по улиците на Санкт Петербург.

Кинематографистът Игор Шадхан, който е в приятелски връзки с Путин, го описва като много самотен човек и повтаря разказа как веднъж го открил в задния двор на хотелски ресторант в Санкт Петербург с две чашки коняк и той изглеждал „тъжен, дори отчаян“.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.