Анджей Дуда, наследникът на братята Качински

Франс прес

Дебатът между Коморовски и Дуда. Снимка: от тв екрана

Съперникът на полския президент Бронислав Коморовски на втория тур от президентските избори Анджей Дуда е 43-годишен юрист и консерватор, предан на лидера на популистката партия „Право и справедливост“ (ПиС) Ярослав Качински.

Той дори се представя за духовен наследник на неговия брат близнак и бивш президент Лех Качински, който загина през 2010 г. в самолетната катастрофа в Смоленск.

Докато Ярослав Качински бе министър-председател от 2006 до 2007 г., двамата братя водеха консервативна политика, враждебна и към Германия, и към Русия, и към Европейския съюз. Коалиционното дясно правителство обаче падна от власт заради вътрешни конфликти.

Въпреки че се кълне във вярност към братята Качински, по време на предизборната си кампания Дуда държеше да подчертае своята независимост. „Ако бъда избран, ще прекратя временно членството си в ПиС. Президентът на републиката не може да представлява партия. Той трябва да служи на цялото общество“, каза той.

Дуда увери, че няма намерение да включва в екипа си близки сътрудници на Ярослав Качински, ако бъде избран за президент.

Това не му попречи да се изкаже хвалебствено за ментора си: „Той е виден политик, чието име често бе опетнявано, но който всеки път успяваше да се изправи на крака. Малцина политици в Полша са били силни и решителни като него“, каза Дуда в интервю.

Винаги леко усмихнат, той е „идеалния зет“, а стройната му фигура е в контраст с по-едрата фигура на съперника му Бронислав Коморовски. Дуда осъжда остро европейската Конвенция за борба с домашното насилие, както и оплождането ин витро, отхвърляно от влиятелната Полска католическа църква, към която той принадлежи и чиито позиции защитава.

Подобно на братята Качински, той е против приемането на единната европейска валута, „докато жизненото равнище на поляците не достигне това на германците или холандците“.

Обещава на избирателите си да направи всичко по силите си да върне пенсионирането на 65 години. Пенсионната възраст в Полша бе увеличена на 67 години с подкрепата на президента Коморовски, който е на власт от близо осем години и е близък до либералната партия „Гражданска платформа“.

Във външната политика Дуда е за укрепване на връзките с НАТО. „Най-доброто решение за Полша би било разполагане на американски войски на нейна територия. Това е единственият начин да се гарантира нейната сигурност“, каза той.

Роден е в Краков в семейство на преподаватели в Минно-металургичния институт, той завършва право през 1996 г. в Ягелонския университет.

Когато популистката консервативна партия ПиС на братята Качински пое властта през 2005 г., той стана заместник-министър на правосъдието – пост, който напуска, за да стане през 2008 г.

съветник на президента Лех Качински. Дуда бе избран за депутат през 2011 г., а миналата година получи мандат в Европейския парламент.

Анджей Дуда не бе много известен на широката общественост, когато безспорният лидер на ПиС Ярослав Качински го номинира за кандидат на партията за президентските избори.

През цялата си кампания Дуда обещаваше на поляците големи социални придобивки: данъчни облекчения, особено за многодетните семейства, насърчаване на заетостта, намаляване на пенсионната възраст. Програмата му бе подкрепена от най-големите синдикати. На първия тур на изборите Дуда поднесе изненада, като излезе начело с 34,76 процента от гласовете срещу 33,77 за Коморовски.

Дуда е женен за начална учителка на име Агата, има и дъщеря. Известен е като добър скиор. Негов тъст е полският писател, поет и литературен критик Юлиан Корнхаузер.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.