Някои се надсмиват на Шардонето, но то е номер 1 + „Аз съм „Шабли“

Жерар Депардийо се снима с надпис „Аз съм Шарли“, когато беше извършен атентатът в Париж срещу сатириците от френското списание „Шарли“. Шегобийци веднага поправиха буквите на снимката на „Аз съм Шабли“, напомняйки любовта на актьора към вината „Шабли“. Снимка: колаж по личния архив на Депардийо

Сред ценителите на виното има голяма група сноби, които се държат високомерно. Снобизмът във винарството е полезен, защото подтиква производството към най-изтънчени видове вина.

Като стане дума за избор на бяло вино, има ценители, от които можеш да чуеш репликата – „Аз съм от движението ABC“. Какво е това движение? Съкращение от английското – „Anything but Chardonay“. Тоест – „Каквото и да е, само не Шардоне“. Своеобразно снобско презрително отношение към най-разпространения сорт за бяло вино.

Шардоне е най-продаваното бяло вино в света, отглежда се в цял свят, където има лозя, на север, на юг. Най-продаваното бяло вино е и в САЩ, където е най-големия пазар на вино в света.
Гроздето е дребно, със зелен цвят, не иска много грижи и ражда по много, адаптира се към различен климат. Има разновидности и с червеникав цвят на гроздето, от които може да се получи и бяло вино с по-наситен жълт цвят.

Вината от сорта Шардоне са в различни стилове, свежи плодови, или отлежали. Сортът е основен компонент и в шампанското. Снимка: Уики

Шардонето е сорт от който могат да се получат няколко различни по стил бели вина. Когато гроздето е по-неузряло или от по-северни региони, вината Шардоне са с по-цитрусов вкус, с повече киселинност. Когато е по-узряло и от по-южен регион, вината Шардоне са с по-плодов вкус, с нюанси на тропически плодове, на банан, пъпеш. Когато вината Шардоне отлежават в дъб, се добавя подчертан ванилов аромат, карамелен тон, виното става по-маслено, кремаво. Много видове шардоне се правят и без отлежаване в дъб, те са по-свежи. От сорта Шардоне се правят и много видове пенливи вина. Този сорт влиза в състава на шампанското.

Специалистите класифицират така ароматите и вкусовете, които се долавят в Шардонето:

Плодни дръвчета – ябълка, круша, праскова
Цитрусови – лимон, грейпфрут, портокал
Тропически – ананас, пъпеш, банан
(Ако е отлежало в дъб – ванилия, подправки, опушено)

Шампанско – във всички видове шампанско сортът Шардоне е около 1/3 от купажа. Снимка: Уики

Стилове:
Свеж – чисти и свежи плодове, с малко или въобще без отлежаване в дъб
Дъбов (отлежало)  – Сочни и обли, с плодови вкусове, засилени от отлежаването в дъб
Елегант – Гладък и комплексен плодов вкус и аромат, и гладка, „маслена“ структура
Тези различни ситлове се получават с различни технологични техники,ферментация на по-ниска температура, малолактична ферментация, при която ябълчната киселина във виното се проебразува в млечна киселина, която е по-мека. Разбира се и гроздето от различните региони и тероари е подходящо за вина с различен стил.

Грозд от сорта Шардоне. Снимка: Уики

Шардонето се сервира изстудено до 9 градуса температура. Ако е отлежало в дъб се сервира на 12 градуса.

Сходни сортове са Вионие и Семийон. И на нашия пазар се срещат български бели вина с купаж на Шардоне и тези два сорта.

Аз съм „Шабли“

След атентата в Париж мнозина издигнаха лозунга „Аз съм Шарли“. Това направи и актьорът Жерар Депардийо, снима се с надпис „Аз съм Шарли“. Но шегобийци веднага обработиха снимката му и я пуснаха с поправка – „Аз съм Шабли“, намеквайки за любовта на актьора към бялото вино „Шабли“.

Това е едно от най-авторитетните по света френски бели вина от сорта Шардоне. Шабли е винарски район във Франция, най-северния винарски район на Бургундия. По на север в лозята в Европа се отглеждат бели вина, защото червените сортове по-късно узряват и има риск да не узреят въобще при застудяването.
В Шабли основният сорт е Шардоне, но понеже вината се прочуват, дори вина от други сортове или купажи от този регион, също ги наричат „Шабли“.

Лозя със сорта Шардоне в Шабли. Снимка: Уики

Сортът Шардоне расте обикновено в по-топли региони, а тук при по-хладния климат дава нещо характерно във вината „Шабли“ – минерален тон, леко по-висока киселинност и цитрусов тон във вкусовия аромат, по-малко плодов вкус, в сравнение с шардонетата от по-южни региони. Това придава на вината „Шабли“ неповторим стил. Те отлежават традиционно в употребявани дъбови бъчви, така че дъбът да е по-неутрален и да не дава силно отражение върху вкуса и аромата.

Вина „Шабли“. Снимка: Уикипедия

Вината „Шабли“ традиционно също така минават през ферментация при по-ниски темеператури и след това контролирана малолактична ферментация, при която ябълчната киселина се преработва в млечна киселина, която е по-мека, не толкова остра и така се стабилизира виното. Най-добрите вина „Шабли“ са на цени около 30-50 евро, а масовите вина „Шабли“ са на цени около 10-20 евро бутилката. Разбира се има конкретни марки и производители на цени над 100 евро бутилката, а колекционерски серии и реколти стигат още по-високи цени.

Има класификация на вината „Шабли“, като около 100 хеткара около града Шабли са т. нар. Гран крю, разделени на 8 отделни специфични тероара. Официално са 7 отделни лозя и производители, плюс още един, който използва друго наименование. Вината от тези лозя, със знака „Гран крю“ на етикета са най-скъпите „Шабли“.
Следващата категория е „Премиер крю“, в която произвеждат „Шабли“ над 40 изби в региона.

Стилът на вината „Шабли“ се опитват да го постигат и в други винарски региони. Например в Калифорния има вина в стил „Шабли“.

Виното
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.