Подкуп или бели червеи в месото? Или и двете? Прецакан е пак потребителят…

Уволнението на директора на Българската агенция по безопасност на храните проф. Пламен Моллов мирише на развалено.

От веригата за бързо хранене „Аладин фуудс“ обявиха, че Агенцията (кой точно?) им иска подкуп от 10 хил. (лева, евро) на месец, за да не ги тормозят.
Последва светкавично уволнение на директора от Бойко Батман Борисов.

Я, колко било лесно да се реши проблемът с корупцията в държавата. Нали? Оплаква се един производител, че му искат подкуп и директорът висш държавен чиновник веднага е уволнен.
Защо така не направи Бойко-Батман с всички директори, които искат подкуп? Нали никой не вярва, че този единственият?

А може би другите работят за когото трябва и взимат правилните подкупи?

В случая има нещо развалено с бели червеи. Уволненият директор извади доказателства, че във веригата „Аладин Фуудс“ има нарушения, че са й спестявали актовете и са правили предписания няколко пъти и дори са намерили бели червеи в цех за преработка на месо.

Значи, може да се направи следният извод:
„Аладин Фуудс“ работи с нарушения, намерени са бели червеи и др. в техен цех. Агенцията (не става ясно кой точно) иска подкуп да си затвори очите. Производителят не дава подкуп и се оплаква публично, следва уволнение.

Кой лъже, кой казва истината? Ако има искане за подкуп, защо не казаха име, защо не направиха капан, да вземат подкупа? Нали така съветваше Бойко Борисов да направят прокурорите в печатницата с бюлетините в Костинброд?

Или уволнението е разчистване на пътя пред много производители, които са си платили на когото трябва, а някакви инспектори от Агенцията им пречат.
Възможно е и „Аладин Фууд“ да е с бели червеи, и Агенцията да иска подкуп. В такъв случай, сега във фирмата трябва да влязат нови проверяващи от Агенцията и да съставят актове. Ще стане ли това? Не. Едва ли повече някой ще посмее да проверява този производител.

За потребителите остава единствено да си направят извод какво ядат и как да се пазят. Ако въобще могат да се опазят.

Какво, също така, говори на потребителя, че Асоциацията на млекопреработвателите веднага се обяви в подкрепа на уволнението на директора на Агенцията по храните? Това са онези производители, които правят сирене и кашкавал с палмово масло (които събориха в съда наредбата, която им забраняваше тази възможност).
Това са онези производители, които правят кисело мляко по такъв начин, че то не се разваля и след 2 месеца. И когато един нов зам.-министър през 2013 г. каза, че те не правят истинско българско кисело мляко, тази Асоциация веднага поиска оставка и се обяви против кабинета Орешарски, по време на протестите на площада.

В края на краищата, за ядене и потребители трябваше да стане дума, не за политика.

А може би политиката ще стане истинска политика, когато се загрижи за яденето и потребителя, а не за подкупите. Кой да ги дава, кой да ги взима…

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.