Как една банка си подмени акционерите и защо БНБ отказва да изпълни решения на съда

„Инвестбанк“ е единствената, освен КТБ, в която са назначавани квестори, при това два пъти

Пенсионираният генерал от ДС Любен Гоцев, бивш зам.-министър на вътрешните и на външните работи, заедно с Петя Славова на парти. Снимка: Булфото

„Инвестбанк“ на Петя Славова е отнета противозаконно и в нарушение на устава на акционерното дружество от нейните акционери учредители. Това е са постановили с няколко съдебни решения Софийски градски съд, Софийски апелативен съд и Върховен касационен съд (виж по-долу първото съдебно решение).

Общите събрания на акционери, които променят на два пъти собствеността и името на банката са обявени за нищожни окончателно, на последна съдебна инстанция, но БНБ отказва да изпълни решенията на съда и да върне името и собствеността на банката на първоначалните й собственици.

Това не са фантасмагории и измислици на засегнати акционери, а съвсем ясни и категорични съдебни решения, по дела, които водят учредители на банката.
Един от тях е Цветан Начев, бивш изпълнителен директор, акционер учредител и главен двигател в създаването на банката. Ето какво разказва той:
„В БНБ има книги на акционерите на сегашната „Инвестбанк“ от различни години. Първата е от 1994 година. След това има нови акционери от 1998 година и от 2002 година. Пита се как са сменени собствениците и учредителите, след като няма продажба на акции от тях и плащане към тях?“
Той разказва историята на банката, която е учредена първоначално с името „Международна ортодоксална банка „Свети Никола“, по-късно името й е променено на „Нефтинвестбанк“ и после на „Инвестбанк“, а собствеността е сменена с еквилибристика, при която първоначалните акционери учредители са изхвърлени от банката с помощта и на квестори от БНБ. И точно тази акционерна еквилибристика е отменена от съда и обявена за нищожна. Но за БНБ това няма значение, тя приема отменените от съда общи събрания на дружеството.

Сега, след като и последни инстанции на съда са отменили тези общи събрания на акционерите на банката, а БНБ отказва да изпълни тези решения на съда, пред акционерите учредители се открива прекрасна възможност

да съдят държавата в Европа

И след съдебните актове, черно на бяло, едва ли има международен съд, който да не присъди обезщетение, което с лихвите ще е набъбнало до огромна сума, която в крайна сметка ще плати държавата.
Впрочем, „Инвестбанк“ е и единствената банка, освен КТБ, в която са назначавани квестори на БНБ, при това два пъти.

Решение на Софийски градски съд отменя изцяло решенията на общото събрание на акционерите на банката от април 1998 г. като противоречащи на закона и на устава на акционерното дружество. По-късно това решение е потвърдено от Софийски апелативен и Върховен касационен съд. Това не са единствените решения на акционерни събрания на банката, които са отменени от съда.

Учредителното общо събрание на банката е през май 1994 г. Над 1000 физически и юридически лица набират уставен капитал от 500 млн. лева и внасят документи в съда за лиценз. Сред акционерите на банката се оказват и …184 манастири и църкви, откъдето и идва името на банката. Но нито едно духовно лице не е в ръководството, само техен представител светско лице – Кирил Льосков, секретар на Ловчанска епархия, става член на Надзорния съвет. Също така нито един акционер не притежава повече от 5% от капитала на дружеството. Дори уставът му съдържа такова изискване – да няма мажоритарен акционер, с повече от 5%.

Банката е първата, която получава пълен лиценз от БНБ през 1994 г., с реално внесен уставен капитал от 500 млн. лева. За сравнение, Първа частна, банка „Моллов“ и др. не са били с пълен лиценз по онова време, и са основани с по-малък капитал, някои от новите банки са основани и с кредити, а не с набран капитал.
Всичките й акционери, включително църкви и манастири, са останали с пръст в уста и са загубили участието и парите си в банката, в която днес основен собственик е Петя Славова пряко и чрез свои фирми.
Как става това?

Генерал о. р. Любен Гоцев става банкер

През 1995 г. о. р. генерал от ДС на МВР Любен Гоцев скъсва отношения с петролната фирма, в която е бил на хранилка като консултант и приема поканата на шефа на Международната ортодоксална банка “Св. Никола” да работи в нея. На Гоцев, бивш дипломат, “разведчик”, който после е бил зам.-министър и на вътрешните, и на външните работи, му се носи незаслужена слава на сив кардинал, човек който дърпа конците. Всъщност той е едно от главните ментета на прехода.

Поради ореола му хора от бизнеса го ухажват, използват като консултант и канят на работа, за да видят след това, че е взимал голяма заплата без да им е бил полезен особено, а дори да си изпатят от него. Както става с Цветан Начев. Той също е офицер от Първо главно на ДС (външно разузнаване по тогавашната класификация), но младши, стигнал до чин старши лейтенант.

Начев е особен случай и колоритна фигура. Както е „ченге“, така и пише стихове и е автор на естрадни песни, също така по-късно води самостоятелно предаване в телевизия СКАТ.
Но тогава прави фатална грешка с генерала от резерва. Кани го в Международната ортодоксална банка “Св. Никола”, вероятно подведен от ореола му и от респект към старите началници. Днес не иска да коментира мотивите, но очевидно съжалява за глупостта си.

Така банката, както е ортодоксална и международна, започва да й се носи славата на банка на Държавна сигурност.
И една от причините за това е генерал Любен Гоцев и други генерали от ДС в банката.

Просто прелест – и ДС, и православие…

Гоцев цъфва в банката като консултант впоследствие, една година, след като тя е взела лиценз и работи. И Начев дори го прави акционер. Но цяла година Гоцев не участва в управлението на банката, взима си заплатата от 2000 долара (доста голяма за онова време), и от време на време пита Цветан Начев дали иска да го запознае с този или онзи бизнесмен, с Младен Михалев – Маджо и др.
Освен Гоцев, консултант на банката е и о. р. генерал Владимир Тодоров, бивш шеф на Първо главно управление на ДС на МВР – негов колега от службите. По-късно Начев ще разбере, че тия двамата генерали започнали да разпространяват слухове как банката е тяхна. Всъщност те са дребни акционери, по устав не могат да бъдат мажоритарни. Дори ген. Тодоров казвал – “Какъв е проблемът, Цветан Начев ще го сменим.” Шега-майтап, но това става.

На сцената се появяват Петя Славова и Митко Събев

През 1996 г., както е известно, банките започват да се клатят и да падат като плочки от домино. И Международната ортодоксална банка има проблеми и нужда от капитали. Любен Гоцев води при Цветан Начев Петя Славова и Митко Събев, съдружници от Варна, и гарантира за тях. Двамата живеят на съпружески начала. Митко се занимава с търговията с петрол, Петя – с недвижими имоти по морето и др. Двамата имали студентска кооперация (който помни по онова време какъв внос за милиони въртяха такива кооперации, освободени от разни мита и такси), която с голям кредит от банка е внасяла техника. Двамата основават и обща фирма – “Феста”.
В техните начинания се включва руският новоизлюпен милионер Денис Ершов, с когото се запознава Петя. Основават “Нафтекс”, петролна фирма. По-късно се образува “Феста холдинг”, в който отначало Петя и Митко като физически лица в един момент имат само по 1%, а по-нататък “Феста холдинг” става собственост на Петя Славова.

Двамата уреждат “Феста” да отпусне краткосрочен кредит от 80 млн. лв. на банката. Банката обаче не може да го върне в срок и през пролетта на 1997 г. невърнатият кредит е преобразуван като акционерно участие в банката – Петя с 1%, Митко с 1%, “Феста” с 5% и “Юкос петролеум” с 5%.

Новите акционери правят Любен Гоцев член на надзорния съвет на банката и техен представител. Петя Славова влиза в управителния съвет на банката. Митко Събев също влиза в надзора като представител на “Юкос”. Освен тях има още трима членове в надзора.

Започва напрежение и скандали

между стари и нови акционери – двете страни взаимно се обвиняват за пари.

Петя Славова, като временен шеф на банковия клон във Варна, прави забележителна врътка – отпуска си кредит от 3,5 млн. долара, за да си купи винпром „Черноморско злато“ Поморие. Кредитът е отпуснат без подпис на изпълнителния директор Цветан Начев, припомня той, без решение на Управителния съвет, без обезпечение 125%, и без да бъде уведомена БНБ – тогава това са били изисквания за всеки по-голям кредит. Този кредит е констатиран като нарушение от комисия, има документ за това. Комисията констатира и пикантни подробности за разходите на Петя Славова като шефка на клона – тя е купувала и дамските си превръзки и други дреболии за сметка на банката, спомня си Цветан Начев. Член на комисията е и полк. Горан Симеонов – друг бивш шеф от ДС, тогава член на Управителния съвет на банката.

(Следва – „Бойко Борисов лично охранява събрание на акционерите на „Инвестбанк“)

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.