Нови партии разтърсиха политическата система в Испания

Бари Хатън
Асошиейтед прес

Плакат на ЛГТБ общността в подкрепа на Подемос и лидера Пабло Иглесиас

Избирателите наказаха основните политически партии в Испания на местните избори вчера, след като много хора пренасочиха подкрепата си към нови партии, които водиха кампания с обещание за промяна на фона мъчителните мерки за икономии, високата безработица и политическите корупционни скандали.

Управляващата консервативна Народна партия (НП) и главната опозиционна сила, Социалистическа партия, които се редуват на власт от почти четири десетилетия, отстъпиха контрола в някои общински съвети и областни правителства. Двете основни партии получиха 52 процента от гласовете в национален мащаб според резултати след преброяване на около 90 процента от бюлетините.

Това беше значително по-малко от събраните от тях 65 процента от гласовете на изборите преди четири години, но не беше чак такъв политически разгром, от какъвто се страхуваха някои партийни служители.

В същото време радикалната лява формация „Ние можем“ („Подемос“) и благосклонната към бизнеса партия „Гражданите“ („Сиудаданос“) – народни организации, започнали да действат на национално ниво едва преди две години, бяха третата и четвъртата най-популярни партии според резултата, представляващ повратен момент. Това може да ги постави в позиция да играят решаваща роля за властовия баланс в местните правителства.

„Щяхме да сме доволни, ако упадъкът на старите партии беше по-бърз“, каза лидерът на „Ние можем“ Пабло Иглесиас. „Обстоятелствата обаче ни принуждават да продължим да работим за това“, заяви той.

Испания не е първата южноевропейска страна, която става свидетел на изместване на политическия център на тежестта, откакто дълговата криза в Европа накара правителствата да орежат разходите за такива високо ценени бюджетни области като общественото здравеопазване и образование. През последните години традиционните партии в управлението в Италия и Гърция също виждат как тяхното влияние е подкопавано от нови и често радикални избори.

В Испания корупционните скандали, преследващи двете основни партии, подхранват недоволството на избирателите от обичайните избори.

Вотът за места в над 8100 общински съвета и 13 от 17 областни парламента беше смятан за барометър за предвидените в края на годината национални избори в петата по големина икономика в Европейския съюз.

Народната партия загуби контрол в престижния общински съвет на Мадрид, управляван от нея от над 20 години. Начело там излезе коалиция от нови партии, сред които „Ние можем“.

НП обаче избегна катастрофалните резултати, които някои анализатори казваха, че са възможни, като се има предвид, че много хора са настроени срещу правителството заради 23-процентовата безработица и повече от двойно по-високото й ниво сред хората под 25-годишна възраст.

На местните избори преди четири години НП получи абсолютни мнозинства в правителствата на осем области, което й позволи да ги управлява, без да прави политически съюзи. Този път тя не спечели категорична победа никъде. Това означава, че НП ще трябва да търси коалиции с други партии, което вероятно ще постави новите партии в позицията на решаващи за властта сили.

„Изборите потвърждават фрагментирането на испанската партийна система, при което новите партии са доста привлекателни . . . но основните партии ще оцелеят и ще продължат да бъдат главните играчи“, каза анализаторът Антонио Баросо от консултантската фирма за оценяване на политическия риск „Тенео интелиджънс“ в Лондон.

Баросо заяви, че според него бързото подобряване на испанската икономика, която е една от най-бързо растящите в ЕС, ще помогне на министър-председателя и лидер на НП Мариано Рахой да бъде преизбран. Нещата бяха мрачни за социалистите. Формацията „Ние можем“, чиято целева група също са левите избиратели, я следва по петите.

Забележителен смут имаше и в Барселона, където подкрепената от „Ние можем“ популярна активистка против отнеманията на имущество по съдебен ред Ада Колау се възползва от местното недоволство и измести отдавна доминиращата в областта консервативна партия „Конвергенция и съюз“.

„Обикновените хора, които не са притежавали власт – било то икономическа, политическа, медийна или правна, имаха историческа възможност и знаеха как да се възползват от нея“, каза Колау пред свои поддръжници. „Отчаянието беше станало доминиращо, а ние показваме, че наистина има алтернатива“, каза тя.

В Мадрид, където разгневени от мерките за икономии и корупцията демонстранти лагеруваха на площад „Пуерта дел сол“ седмици наред през 2011 г. и помогнаха за засилване на разпространилото се по света движение „Окупирай“, Народната партия загуби отдавнашното си мнозинство.

„Гласуването за „Ние можем“ беше единствената възможност за мен“, каза 19-годишният студент Микел Редондо в Мадрид. „Необходимо е политическата върхушка да бъде разтърсена и това е най-добрата възможност за постигането на тази цел“, заяви той.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.