Режимът в Сирия е на път да се съгласи на фактическо разделяне на страната

Франс прес

Сирийският режим, отслабен от четири години война, е на път да се съгласи на фактическо разделяне на страната, ограничавайки своите амбиции до една „необходима Сирия“, смятат хора, близки до властта, дипломати и анализатори.

Тази стратегия бе показана нагледно от изтеглянето в четвъртък на армията от централния град Палмира след офанзивата, започната от джихадистката групировка „Ислямска държава“ (ИД).

„Напълно разбираемо е, че сирийската армия се изтегля, за да защитава големите агломерации, където се намира голяма част от населението, част от което избяга от джихадистите от ИД и Фронта ан Нусра“, сирийския клон на Ал Каида, обяснява пред АФП Уада Абед Рабо, директор на близкия до режима ежедневник „Ал Уатан“.

За него „не бива повече сирийската армия да се бори само срещу тероризма. Светът трябва да се позамисли дали създаването на една или две терористични държави е от полза или не“, допълва той, намеквайки за обявяването от ИД на халифат в превзетите от нея съседни райони в Сирия и Ирак и за желанието на Фронта ан Нусра да провъзгласи „ислямско емирство“ в Северна Сирия.

От началото на бунта срещу президента Башар ал Асад през 2011 г. земите в ръцете на режима прогресивно намаляват.

Правителството не контролира повече от 22 процента от територията на Сирия, но там живее по-голямата част от населението, според Сирийския център за наблюдение на правата на човека.

Френският географ Фабрис Баланш изчислява, че между 10 до 15 процента от населението живее в районите, които са в ръцете на ИД, 20-25 на сто – в зоните, контролирани от Фронта ан Нусра и неговите съюзници, от 5 до 10 процента са под властта на кюрдските милиции, а между 50 и 60 на сто са в областите, управлявани от режима.

Неизбежно разделяне „Разделянето на Сирия е неизбежно. Режимът иска да контролира крайбрежието, двата града в централната част на страната, Хама и Хомс, и столицата Дамаск“, твърди сирийски политик, близък до правителството, пожелал да запази анонимност.

„Червените линии, начертани от властите, са пътищата Дамаск-Бейрут и Дамаск-Хомс, както и крайбрежието с градове като Латакия и Тартус“, допълва той.

Северната, източната и южната част на страната вече са в ръцете на бунтовниците и джихадистите. И, след неуспеха на последната офанзива през февруари за прекъсване на снабдяването на бунтовниците в Алепо, армията е заела предимно отбранителни позиции, с изключение на Каламун, на границата с Ливан, но там на предна линия са бойците на ливанското шиитско движение Хизбула.

За въпросния сирийски политик „армията е принудена да се бие на прекалено много фронтове и бунтовниците и джихадистите сега се опитват да я изтощят, като я атакуват на няколко места едновременно“.

„Сирийската армия се е превърнала днес в преторианска гвардия, натоварена със задачата да защитава режима“, смята чуждестранен дипломат, който посещава редовно Дамаск.

„Що се отнася до представителите на сирийските власти, те естествено са обезпокоени, но не и отчаяни, защото са убедени, че Иран и Русия няма да ги изоставят“, казва той.

Иранско вдъхновение Няколко експерти считат, че промяната на стратегията е била инициирана от Техеран, който смята, че е по-добре да бъдат държани по-малко територии, но по-здраво.

„Иран настойчиво посъветва сирийските власти да приемат реалността и да променят стратегията си, като защитават само стратегическите райони“, коментира Хайтам Манна, опозиционер ветеран.

Според Арам Нергизян, експерт по военните въпроси в Центъра за стратегически и международни изследвания в Съединените щати, „режимът изглежда е възприел идеята да обезопаси и защитава най-важното със 175-те хиляди души, които разполага, включвайки в сметката армията, милициите, Хизбула и афганистанските шиитски бойци“.

„Във всеки случай няма никакви индикации за скорошно рухване на режима, а става въпрос най-вече за промяна на стратегията.

Въпреки че може да изглежда деморализираща за някои, една по-малко нападателна стратегия ще затвърди снабдителните линии (на режима) и ще осигури по-голямо пространство за маневриране на неговото командване“, коментира Нергизян.

„За да оцелее, режимът ще трябва да намали своите претенции и да се съсредоточи върху оста Дамаск-Хомс-крайбрежие“, подчертава също Тома Пиере, експерт по Сирия.

„Във военен план режимът вероятно запазва възможностите си да държи дълго време югозападната част на страната, но едно продължаване на пораженията би могло да го отслаби отвътре“, уверява този учен от Единбургския университет.

Според Сирийския център за наблюдение на правата на човека 68 000 войници и (бойци на подкрепящи Асад милиции) са били убити от началото на конфликта, в който загинаха общо 220 000 души.

За Фабрис Баланш „правителството в Дамаск все още има армия и поддръжката на част от населението. Отиваме към неформално разделяне (на Сирия) с фронтови линии, които още може се изместят.“

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.