Младоженки за продан: подмамват европейки да сключват фалшиви бракове

Карел Яничек
Асошиейтед прес

Клара Балогова е била на 18, без пукната пара и в напреднала бременност, когато е пропътувала хиляди километри от Словакия до Англия, за да се омъжи за човек, когото не познавала.

Тя знаела, че той не искал нито нея, нито детето й. Той искал европейската й лична карта. Бракът бил уреден, за да може 23-годишният младоженец от Пакистан да получи правото да живее и работи в Европа.

Балогова получила обещания за хубаво място, където да живее във Великобритания, може би дори и за някакви пари. Но разказва, че дни след пристигането си е била преместена от Манчестър в шотландския град Глазгоу, където била настанена в апартамент с бъдещия си съпруг. Когато него го нямало, я пазел по-малкият му брат, а документите й за самоличност били отнети.

„Не ми позволяваше да излизам когато и да било. Каза ми, че не може да излизам навън“, казва Балогова, срамежлива, дребна ромка, която говори неохотно и не те гледа в очите, когато я интервюираш. „Един път в седмицата излизахме заедно. Никога не ми позволяваха до излизам сама.“ Всяка година десетки жени като Балогова от по-бедните краища на Източна Европа биват подмамвани на Запад за фиктивни бракове.

Мъжете, които според властите често са азиатци или африканци, плащат големи суми, защото искат да живеят, работят или да получават социални помощи по-лесно в избраната от тях страна, да се движат свободно в Европа. Посредниците, често организирани престъпни групи, получават част или цялата печалба. А жените понякога се оказват в капан в чужда страна без да притежават нищо.

Тази относително нова форма на трафик се появява в момент, когато Великобритания продължава да затяга мерките за сигурност по границите си, а политиците в Западна Европа настояват за по-големи ограничения на имиграцията. Все по-чести са незаконните бракове за заобикаляне на тези закони, включително преките споразумения между жени и младоженците, както и продажбата на булки.

Във Великобритания, една от няколкото страни, до които стигат съпругите, броят на жените, за които се подозира, че са станали жертва на трафик с цел фиктивни бракове, е достигнал 45 през 2013 г., два пъти повече от предишната година, показват данни на националната агенция за борба с престъпността. А миналата година Европол определи този вид престъпление като „нововъзникващ феномен“.

Повечето съпруги получават заплащане – за пътя до Великобритания, Ирландия, Германия и Холандия, и някои не разбират много добре в какво са се забъркали, докато не пристигнат. Жените са държани като затворнички, докато не се подпишат документите за брака, с тях злоупотребяват „съпругът“ и приятелите му, използвани са за секстрафик и наркотрафик и дори са карани да се омъжват повече от веднъж, казват европейските власти и благотворителни организации.

„В зависимост от случая жената може да бъде продадена и за хиляди евро“, заяви Анджелика Мьолнар, специалист по борба с трафика в Европол. „Мога да ви кажа, че е изгодно занимание“.

В Латвия трафикът с цел фалшиви бракове се смята за толкова сериозен, че правителството работи по международна програма, финансирана от Европейската комисия, за да се бори с него. От отбелязаните миналата година 34 жертви на трафик, подмамени в чужбина от балтийската страна, 22 са били с цел фалшиви бракове, според Лаисма Стабина, координатор по борбата с трафика във вътрешното министерство на страната.

Броят им все още е нисък в сравнение с хилядите случаи на фалшиви бракове, за които британското вътрешно министерство получава информация всяка година, при които съпругите се съгласяват да се омъжат за пари и са считани за съучастнички. Но експертите признават, че трафикът на съпруги е труднопроследим.

„Мисля, че проблемът е много по-голям, отколкото си представяме, защото виждаме само малък процент от извършените престъпления“, заяви Фил Брюър, ръководител на екипа на Скотланд ярд за борба с отвличанията и трафика на хора. „Все още не се обръща достатъчно внимание на признаците“.

За да се разбере защо жените го правят, трябва просто да отидете в селото на Балогова.

Балогова, както повечето жени от Словакия, станали жертва на трафик, е от бедно ромско (или циганско) село. Намира се на границата на Словакия с Украйна и Унгария, в него живеят около 250 цигани, най-бедното малцинство в Европа. Повечето ламаринени бараки нямат канализация и водоснабдяване, уличките са кални, къщите са мръсни, а водата от ръждива кофа е заразна.

Никълъс Огу, социален работник, казва че знае за още няколко жени от селото на Балогова, които са се омъжили във Великобритания. Търговията, както той я нарича, се контролира от циганска банда, която набира безработните и зле образованите с предложения за добри печалби в чужбина. Жените стават фалшиви съпруги или отиват да проституират, а мъжете обикновено полагат принудителен труд.

„Те ги подмамват, понякога им предлагат билет за самолет, понякога пътуват с автобус или кола“, каза Огу. „Те уреждат сватбата. . . когато мъжете получат това, от което имат нужда, се отървават от тях.“ Извършителите са групи словаци и чехи, които живеят във Великобритания, а съучастниците им набират хората в Словакия, казва Мирослав Влаховски, посланикът на Словакия в Лондон.

Шотландия е особено популярна дестинация, каза той, вероятно защото законите й позволяват брак без родителско съгласие на 16, докато другаде във Великобритания тази възраст е 18. „Схемата е почти винаги една и съща“, заяви той. „Те им казват, че могат да работят тук, в ресторанти и така нататък. Винаги се дават обещания за по-добър живот или за големи и бързи пари“.

Бременността се смята за бонус, повишаващ шансовете на младоженеца да остане в страната. През ноември, съобщи полицията, е била разкрита мрежа за трафик на хора. 38-годишен пакистански младоженец е платил до 15 000 лири (22 000 долара) на банда за 20-годишна бременна словачка. Жената мислела, че отива да посети сестра си, но на летище Лутън била посрещната от мъж и отведена в някакъв апартамент. Тя се омъжила за своя „младоженец“ през юли на ръководена от самопровъзгласил се имам церемония в къща в Рочдейл, град близо до Манчестър, съобщава полицията.

Жената, която също е циганка, но името й не може да се съобщава по законови причини, била смятана за „по-ценна стока“, защото била вече бременна, според детектив инспектор Джеймс Фолкнър от Рочдейл. Но щом веднъж съпругът получил документите си, жена, представила се за сестра на жертвата, я отвела в болница за аборт.

Жертвата, която има когнитивни проблеми и не говори и дума английски, не разбрала какво става, докато преводачът не говорил с нея. „Тя мислеше, че идва да й помогнат, защото изпитвала болки в стомаха“, каза Фолкнър. „Беше абсолютно смаяна“.

Понякога жените ги подмамват не с обещания за пари или работа, а за любов. В един такъв случай литовка срещнала пакистанец във Великобритания, който преди това месеци наред я ухажвал във Фейсбук, разказва социалната работничка Кристина Мисниене. Мъжът твърдял, че е преследван в родината си и дори казал на жената, че я обича.

След това й отмъкнал паспорта и тя решила, че няма избор, освен да се омъжи за него. Нямала пари за обратен билет и била изнасилена два пъти от „чичо“ на младоженеца, заяви Мисниене.

Друга жена от Латвия пристигнала във Великобритания, защото приятелят й искал да я продаде като фалшива булка, за да му опростят дълговете от хазарт, казва Гита Мирускина, адвокат към латвийската организация с идеална цел Убежище „Безопасен дом“.

Когато променила мнението си, била затворена в една стая и похитителите й режели кожата на ръцете й с ножици. „Това продължило 10 дни, след което тя приела да се омъжи“, казва Мирускина. „Нямала и 20 години“.

Какво се случва с жените след брака не е ясно. Някои стигат до приюти. Други биват изхвърлени, след като мъжете получат исканите разрешителни за пребиваване.

Много от жените са по-уязвими и поради това, че имат житейски проблеми или са с умствени проблеми. Само три-четири такива случаи са завършили с осъдителна присъда, защото са „презгранични“, а жените често са уплашени или не могат да свидетелстват. И за ужас на социалните работници, някои са толкова бедни, че предпочитат да бъдат експлоатирани в чужбина, отколкото да си останат у дома.

Балогова, която сега е на 22, е щяла да се омъжи, след като роди във Великобритания. Но болничните власти заподозрели, че има нещо нередно със самоличността на бащата. Освен това открили, че тя няма представа как да стигне до предполагаемото си жилище, намиращо се само на няколко пресечки. В крайна сметка младоженецът бил депортиран преди сватбата.

Балогова, която така и не получила пари, останала в приют и се върнала в Словакия преди две години с помощта на социални работници. Детето й, момиченце на име Айша, е оставена на социални грижи във Великобритания, защото чиновниците смятали, че тя няма да може да се грижи за детето си.

И въпреки това Балогова призна, че е готова отново да си пробва късмета във Великобритания. „Не исках да се връщам“, каза тя твърдо. „За мен беше сто пъти по-добре в Англия“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.