Ирландският референдум насърчава защитниците на еднополовите бракове в Германия

Ясно заявеното „да“ на референдума в Ирландия за еднополовите бракове окуражи привържениците им в Германия

Правителствените планове за внасяне на малки промени в гражданско-процесуалния кодекс, от които да се възползват хомосексуалните двойки, са „недостатъчни“, каза вчера Кристине Людерс, правителственият съветник по въпросите за борба с дискриминацията. „Няма причина да се отказва на еднополовите двойки правото на истински брак“, добави тя.

В петък Ирландия стана първата страна в света, която одобри еднополовите бракове с референдум, получавайки подкрепата на 62 процента от избирателите. Людерс призовава за надпартийна парламентарна инициатива, която да позволи еднополовите бракове в Германия. „Правото да се ожениш за лесбийка или за гей е човешко право“, посочва Людерс. „То не трябва да е предмет на партийна политика“, добавя тя.

„Помислете, щом католическа Ирландия може да го направи, значи и ние можем“, каза пред в. „Велт“ Йенс Спан, член на изпълнителното бюро на консервативната партия на Ангела Меркел Християндемократически съюз /ХСД/. „Хората са доста по-напредничави, отколкото си мислим“, допълни той.

Министърът на правосъдието Хайко Маас заяви, че постигането на пълноправни съпружески права за гей двойките „ще е трудно“ при коалицията между ХСД и Германската социалдемократическа партия /ГСДП/.

Но лидерката на парламентарната група на партията на Зелените Катрин Гьоринг-Екард посочи, че партията на Меркел и нейната посестрима в Бавария Християнсоциалния съюз ги чакат трудни времена, ако отлагат дебата за еднополовите бракове.

„Германия беше първопроходец през 2001 г., когато прие закона за гражданските съюзи, но Ирландия ни изпревари“, призна пред в. „Велт“ Гьоринг-Екард.

Нейният колега от Зелените Фолкер Бек изразява същата позиция като Людерс. Той смята, че предложените от правителството промени към закона за гражданските съюзи, инициирани от Маас, за „неадекватни и неамбициозни“ и иска представители на различни партии в Бундестага да работят заедно за легализиране на браковете между еднополовите двойки.

Когато ХСД и ГСДП сформираха управляваща коалиция, те обещаха да уеднаквят правилата в закона за гражданските съюзи, но не се съгласиха да ги приравнят с брака. Министерството на правосъдието обаче работи, за да направи гражданските съюзи между гейове и лесбийки юридически равнопоставени с браковете.

„Искаме да разширим клаузите за браковете, така че да важат и за гражданските партньорства в 23 различни закона и укази“, каза Маас миналата седмица и нарече промените „стъпка напред по пътя на юридическата равнопоставеност“.

„Към момента браковете и гражданските партньорства са третирани по различен начин, без да има убедителна причина за това“, каза Маас. В законите, в които се използва терминът „съпруга“, той ще се промени на „съпруга или партньор“.

„В около 150 разпоредби в 54 закона и указа продължава да се прави разлика между „брак“ и „партньорство“. Маас иска да промени само 23 от тях“, посочва Фолкер Бек. Той описва тази стратегия като „половинчата мярка“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.