Анджей Дуда – защо този човек може да препъне плановете на Камерън за ЕС

Анджей Дуда. Снимка: от тв екрана

Новият евроскептичен президент на Полша – Анджей Дуда, яростно ще се противопостави на всякакви предложения за ограничаване на правата на 800-те хиляди поляци в Обединеното кралство Избирането на Анджей Дуда за президент на Полша вероятно още повече ще усложни преговорите на Дейвид Камерън с Европейския съюз за бъдещето на Великобритания в блока.

Дуда, член на националистическата партия „Право и справедливост“ и заклет консерватор, който веднъж се изказа за 2-годишна ефективна присъда за участие в лечение на безплодие по метода „ин витро“, беше избран с 53 процента от гласовете и на балотажа в неделя победи настоящия президент Бронислав Коморовски.

Някои хора от преговарящия екип на Камерън може би се чувстват окуражени от факта, че Дуда, който е евродепутат от 2014 г., се присъедини към евроскептичната и антифедералистка Група на европейските консерватори и реформисти, която включва и британските тори.

Освен това новоизбраният президент по време на кампанията си публично подкрепи идеята за предаване на повече пълномощия от Брюксел на страните членки на ЕС с аргумента, че желае „засилване на гаранциите за суверенитета в рамките на националното законодателство“. Дуда добави, че ЕС „не трябва да бъде структура, която неговите граждани свързват със забрани, заповеди и сложни регулации“.

Но ако Камерън си мисли, че е намерил съюзник в преговорите си с Брюксел, той вероятно ще се разочарова, особено когато става дума за очевидно ключовата за британските избиратели тема: свободата на движение на гражданите на ЕС към Обединеното кралство и произтичащите от това права, когато те вече се окажат в нашата страна.

Партията на Дуда „Право и справедливост“, която понастоящем е в парламентарна опозиция, се позиционира като най-патриотичната партия. Нейните лидери винаги подчертават, че се гордеят с безкомпромисната си позиция, когато на карта са поставени полските интереси. На партията й предстоят изключително важни парламентарни избори през октомври, и ако ги спечели, тя ще получи контрол и над правителството, и над президентството благодарение на победата на Дуда.

Ако той се примири с каквото и да е споразумение, ограничаващо правата на около 800-те хиляди поляци, които понастоящем живеят във Великобритания, това би било възприето като държавна измяна от националистическия му електорат и би навредило на патриотичния имидж – и на неговия, и на партията.

Освен това много от тези 800 000 полски емигранти имат семейства в Полша и те няма да гледат с добри очи на която и да е партия, която се съгласи с ограничаване на правата на близките им в Обединеното кралство.

„Право и справедливост“ вече стана обект на някои остри критики в Полша заради съюзяването си с торите в Европейския парламент. Председателят на Европейския съвет и бивш полски премиер Доналд Туск обвини партията, че „действа срещу полските интереси“, влизайки в един отбор с торите в Брюксел, докато в същото време Камерън говори за ограничаване на правата на поляците в Обединеното кралство. Дуда и неговите партийни колеги ще бъдат особено чувствителни към подобни обвинения в навечерието на изборите през октомври.

Камерън не може да очаква тясно сътрудничество по въпросите на миграцията в ЕС и от сегашната полска управляваща партия – десноцентристката „Гражданска платформа“, на която също предстои тежка битка за оставане на власт. И макар че всекидневното управление е в ръцете на министър-председателката Ева Копач, конституцията на страната дава значителни пълномощия на президента във външната политика и отбраната, както и правото на вето върху законите.

Дуда вероятно изцяло ще се възползва от чудесната президентска трибуна в периода преди изборите, така че, дори и да иска, на Копач ще й е много трудно да подкрепи каквото и да е споразумение с Камерън без съгласието на новия президент. Избирането на Дуда тази седмица разтресе полската политическа сцена, в която от 8 г. доминираше управляващата партия на Коморовски.

През идните няколко месеца се очаква ожесточена борба между „Право и справедливост“ и „Гражданска платформа“ за сърцата и умовете на поляците. В тази борба никоя партия не може да си позволи да създава впечатлението, че пренебрегва интересите на полския народ. Погледнато от този ъгъл, може да се очаква, че отсега поне до изборите през октомври Дейвид Камерън не бива да очаква много компромиси от Полша по въпросите на свободата на движение и правата на мигрантите от ЕС в Обединеното кралство.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.