Спрете да обиждате абитуриентите! Как jobs.bg си прави реклама, а медии остроумничат…

Абитуриенти. Снимка: в. „Струма“

Всяка година в края на май е едно и също. Поредният випуск деца празнува завършването на училище, а армия от хейтъри ги обижда, ругае и се опитва да помрачи празника им. Атаките стават все по-организирани. Присъединяват се журналисти, фоторепортери, блогъри, социалните мрежи се напълват с упражнения по темата „колко е зле днешната младеж“. Масово се разпространяват снимки само на гротеските – най-зле облечените, с лош грим и прически, а на най-красивите абитуриенти никой не им публикува снимките, освен роднините. Тези деца

безмилостно и публично се линчуват

за лошия си вкус или този на родителите им с грозни, отмъстителни и презрителни коментари.

И на мен не ми харесва чалга модата и намирам част от облеклата за потресаващи, но да не забравяме, че говорим за 18-годишни объркани тийнейджъри. Те са израснали по време на тежка икономическа криза в най-бедната държава на ЕС на ръба на оцеляването. Родителите им вероятно са били съсипани от работа и депресирани от несправянето си, че често не са успявали да общуват достатъчно с тях. И тези деца като абитуриенти изведнъж се превръщат в център на внимание за всички свои близки, за цялото общество и за медиите за първи път в живота си.

Неистово са искали да се харесат и да заслужат одобрение, затова е тази мания да се „издокарат“. Не им се е получило, сбъркали са, но нека бъдем по-великодушни. Те са само на 18. С малко подкрепа, пример и положително отношение всяко от тези деца може да намери верния път за себе си, да продължи образованието си и да се впише в обществото. Но не! Веднага им се лепват най-грозни етикети – „мръсни чалгарки“, „евтини проститутки“, „малоумни селяндури“, „разпоретини“, „хора без бъдеще“.

Най-дразнещото и плашещото за мен е, че негативизмът започва да се разпростира върху всички младежи. Потърпевши са дори и тези, които са облечени стилно, държат се нормално и имат адекватни реакции за възрастта си.

Хукнали от jobs.bg да правят интервюта


на ученици от столични гимназии точно на бала им. В най-голямата навалица. Да ги питат какво искате да работите, каква заплата искате да получавате. Младежите са развълнувани, превъзбудени, някои – подпийнали. Около тях е шумотевица, някой ги чака, друг ги дърпа да се снимат, роднини се суетят.

Какво да кажат? Как да изглеждат интелигентни и достойни? Какви дълбоки мисли и съждения да произведат в този момент? Опитват се да се шегуват, някои от тях – да бъдат честни. От шума около тях не си чуват гласа и крещят в микрофона, без да знаят, че после това ще звучи зле. Но колкото по-зле се представят, толкова по-голяма реклама ще си направи jobs.bg с това видео (виж тук). И толкова повече злоба ще се излее по адрес на абитуриентите в социалните мрежи. И тези записи от предишни години се вадят отново сега и се въртят из интернет. Върхът на рекламата е ехидният статус, който се поства непрекъснато по това време – „Честито скъпи абитуриенти, от днес вече имате нова социална мрежа – jobs.bg“
Миналата година „Господари на ефира“ също така обикаляха баловете и осмиваха учениците. Грозна и порочна медийна надпревара.

Замълчете, бе! Медии, блогъри, обикновени хора и малки злобни човечета по форуми и социални мрежи. Точно вие, които чакате абитуриентските балове като своя звезден шанс да изпъкнете с остроумие. Престанете да мразите децата на България! Погледнете себе си. Излезте от мишите си дупки и се разходете малко по улиците да видите какво е съотношението младежи-пенсионери. Повечето

млади хора напускат държавата

при първа възможност, а малкото останали не искат да имат деца. Изследвания показват, че „56% от младите двойки в България, които нямат деца, към момента не планират да имат“. В тази безумна, криминална, разградена, окрадена, мизерна и обезчестена държава абитуриентите ли са ви най-големият дразнител?

Оставете ги да се радват, да мечтаят, да се развиват и да си поставят високи цели! Нека да се шегуват, да броят до 12, да се забавляват, да се чувстват красиви и да мечтаят за по-добро заплащане и реализация от вашите. Пощадете ги поне на първия им празник в ролята на възрастни. Върнете си грозните думи назад и им помогнете да си намерят пътя и да го извървят по най-добрия начин. Спомнете си какви бяхте на тяхната възраст и не бързайте да ги съдите. Те имат своите силни страни и ценни качества, каквито вероятно никое предишно поколение не е притежавало. Бъдете добри хора. Постарайте се да ги опознаете, да ги приемете и да ги обичате. Те са нашето бъдеще!

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.