Замрялата икономика вреди на управляващата ПСР в Турция преди изборите

Аслъ Кандемир
Ройтерс

Мурат Далга стои в магазин, пълен с всичко друго, но не и с клиенти, и се кълне, че този път няма да гласува за управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР). „От 20 години насам никога не е било по-зле“, казва 38-годишният продавач на електроника на фона на подредени в редици телевизори и хладилници.

„ПСР някога беше партия на работническата класа, но вече не е така. Този път със сигурност ще има отлив“. За първи път от идването на власт на ПСР през 2002 г. партията отива на избори, изправена пред критики за икономиката заради забавения растеж, упоритата висока безработица и тревожните нива на задлъжнялост на домакинствата.

Това предостави на опозицията нова фронтова линия и откроява трудностите, пред които ПСР ще бъде изправена след изборите на 7 юни, когато ще трябва да изпълни отдавна отлагани реформи за намаляване на личната и фирмена задлъжнялост, за насърчаване на спестяванията и увеличаване на продуктивността.

Инвеститорите смятат, че ПСР ще спечели точно толкова гласове, колкото да се задържи на власт като еднопартийно правителство и да запази икономическия си екип непокътнат, макар че едно от проучванията, което бе проследено внимателно, прогнозира, че тя може да се окаже принудена да състави коалиция.

Почти сигурно е, че ще бъде далеч под супер мнозинството, което й е нужно, за да се промени конституцията и да се предоставят на нейния основател, президента Реджеп Тайип Ердоган, по-големите правомощия, които той желае.

Едно не много убедително представяне на изборите може да се окаже така необходимото разбуждане, смята Ведат Мизрахи, управляващ директор на компания за финансови услуги.

„Ако ПСР действително загуби част от популярността си, това може да я принуди да се съсредоточи повече върху икономическото изпълнение и реформи,“ каза той. „Все още не сме видели никакви реформи през последните две години и Турция действително изостава зад останалите нововъзникващи пазари“.

Турция се радва на години на вдъхващ спокойствие растеж при управлението на ПСР. През 2002 г. средното ниво на БВП на глава от населението беше 3600 долара, малко пред това на Екваториална Гвинея. До 2013 г. то се утрои до 11 хиляди долара, задминавайки Малайзия. С годишно производство от над 800 милиарда долара Турция сега спокойно се нарежда сред 20-те топикономики в света. Растежът обаче зацикля, отслабвайки до 2,9 процента миналата година от над 4 процента през 2013 г.

Критиците смятат, че Турция разчита прекалено на строителството, частното потребление и задлъжнялостта, и отчаяно се нуждае от насърчаване на спестяванията на домакинствата. „Турската икономика е нещо като балон. Тя живее от изпомпвани в нея външни капитали, които дадоха възможност на хората да заемат и потребяват“, казва Халил Каравели, отговорен редактор на „Търки енълист“.

„Равнището на спестяванията в Турция е изключително ниско. Напълно зависими сте от притока на чужд капитал, който поддържа потреблението и този строителен бум“.

Дефицитът по текущата сметка, който миналата година беше над 5 процента от БВП, продължава да буди безпокойство, както и задлъжнялостта на домакинствата.

През последното десетилетие потребителските кредити за нараснали 11 пъти. Дългът, деноминиран в долари, съответства на приблизително 30 процента от БВП, което значи, че редовните спадове на националната валута лирата водят до нарастване на лихвите. Слабата икономика е възможност за главната опозиционна сила Народнорепубликанската партия (НРП).

„До тези избори опозицията не искаше да говори за икономиката понеже тя беше разглеждана като актив на управляващата партия. Нещата обаче се промениха. Те отвлякоха икономическата тема от ПСР“, казва Синан Юлген, председател на базирания в Истанбул Център за икономически и външнополитически изследвания.

НРП иска премахване на данък общ доход върху минималната заплата и създаване на надзорна комисия за подобряване на финансовата дисциплина.

Стремглавият спад на турската лира тази година, който инвеститорите обясняват с безпокойства от политическото вмешателство във валутната политика – е знак за недоброто управление на икономиката от правителството, заяви пред Ройтерс заместник-председателката на НРП Селин Сайек Бьоке.

„Страните, които работят добре, които са добре управлявани и които извършват реформи и гледат към бъдещето, не са наказвани по този начин“.

За много чуждестранни инвеститори ключовият въпрос на изборите е бъдещето на вицепремиера Али Бабаджан, 48-годишния стипендиант на Фулбрайт и магистър по бизнес администрация на университета Нортуестърн, смятан отдавна за източник на доверие от инвеститорите.

Бабаджан, който отговаряше за икономиката през по-голямата част от 13-годишното управление на ПСР, няма право да се кандидатира за преизбиране заради партийното ограничение за до три мандата.

Двама високопоставени представители в Анкара заявиха за Ройтерс, че той ще остане, най-малкото в съветническа роля на премиера Ахмет Давутоглу, ако ПСР формира следващото правителство.

„Няма абсолютно никакво съмнение, че Бабаджан ще бъде част от икономическия екип. Засега не е известно с каква титла, но той ще работи тясно с Давутоглу или като ключов съветник с ресор икономика, или на друг пост“, заяви единият от представителите.

Финансовият министър Мехмет Шимшек също се очаква да заеме някакъв пост, докато Ибрахим Турхан, бивш заместник-управител на централната банка и вицепрезидент на Истанбулската фондова борса, е разглеждан като вероятен член.

Турхан бе в делегация, заминала за Ню Йорк през март в опит да успокои инвеститорските тревоги, след като критиките към централната банка на Ердоган, който приравни повишаването на лихвените проценти с държавна измяна, влошиха спада в стойността на лирата.

Задържането на Бабаджан и Шимшек в икономическия екип ще вдъхне увереност у инвеститорите и ще бъде положително за валутата, поне в краткосрочен план, казва Мизрахи от компанията за финансови услуги. „Повечето инвеститори, с които разговарям, знаят имената само на тези двамата“, добавя той.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.