Михаил Ходорковски: Оставка на Кадиров и честни избори в Чечения

Руският делови вестник „Ведомости“ публикува статия на Михаил Ходорковски, основателя на партията „Отворена Русия“, в която предлага Русия да преразгледа политиката си по отношение на Чечения.

В статията, озаглавена „Чечения: не да се подчини, а да се поправи“, бившият собственик на петролната компания ЮКОС пише, че сегашната политика на Москва към Чечения ще доведе до създаването на два опасни за Русия врага: кланът на Рамзан Кадиров и народът на републиката, разочарован от Русия.

Ходорковски припомня, че неговата партия е пуснала неотдавна филмът „Семейството“, посветен на живота на чеченците под управлението на Кадиров и подчертава, че представата за процъфтяваща Чечения е мит, че хората там всъщност живеят бедно като в останалата част на руската провинция, но освен това и в страх от насилие от страната на местните чиновници.

Ходорковски посочва, че 82 процента от парите, които получава Чечения, са дотации от централния бюджет, че Кадиров, който официално получава заплата от 100 000 долара годишно, се е превърнал в един от най-популярните светски персонажи в Русия и води начин на живот, който говори за корупция.

Ходорковски не приема тезата на някои руски политолози, че за Москва алтернативата по отношение на Чечения е или твърд авторитарен феодален строй и де факто плащане на данък на „местно царче“, както нарича Кадиров, или нова кавказка война.

Според автора Русия няма да може да налива толкова пари в Чечения, а апетитите на управляващите в Грозни ще растат и неизбежно ще се стигне до конфликт, който може да доведе до терористични актове и засилване на рекета по отношения на бизнеса. Вторият враг, който Русия си създава с политиката си, е населението на Чечения, което живее в страх и социално разслоение, но вижда, че Русия стои зад сегашния режим.

На Русия й е необходима нова политика и нов договор с Чечения, обобщава Ходорковски.

Първо, тя трябва да признае че жителите на Чечения са граждани на Русия, да признае, че Москва носи отговорност за чеченската система на властта, която „вкарва страната в Средновековието“.

Второ, Чечения трябва да бъде запазена в състава на Руската федерация, за да не се превърне в постоянна заплаха за националната й сигурност, в център за износ на ислямски фундаментализъм и тероризъм.

Трето, „преходът от Средновековието към съвременното общество“ ще струва пари, но те трябва да се вложат преди всичко в образованието и възпитанието на децата.

Четвърто, предлага Ходорковски, трябва да се преразгледа системата на взаимоотношение на федералния център с региона, така че парите да отиват направо в органите на местната власт и да се харчат за социални програми и работни места, а не за „посещения на холивудски звезди и формиране на лична армия“.

Ако това не се случва, финансирането трябва да бъде спряно, смята авторът. Той подчертава, че проблемите в отношенията между Москва и Чечения могат да бъдат решени само чрез развитие на местното самоуправление.

Трябва да се взима предвид историческата, културна и религиозна специфика на Чечения, която трябва да получи автономия по въпроси на социалната си и културна политика, отговаряща на традициите на народа. Но правилата имат и важни ограничения, а те са правата на човека, залегнали в руската конституция. „Не може да задължавате жените да носят черни забрадки, защото това е дискриминация по пол, забранена от Конституцията“, пише Ходорковски.

Като пета мярка за промяна на стратегията на Русия към Чечения той посочва културната и образователна интеграция на чеченците и смята, че тя би дала резултати още след 15-20 години.

Евентуалният преходен период за Чечения трябва да започне от оставката на Кадиров и честни избори за регионалния парламент, се казва в статията. Ръководството на въоръжените сили трябва на дело да мине към специалното командване на Севернокавказката групировка.

И най-важното: решаването на проблема с Чечения може да стане само във формата на единна и открита Русия. „Само освобождаването на Русия от властта на корумпирания и архаичен режим ще позволи да започнат реформите“ за оздравяване на Чечения, се казва в края на статията. Но без да се промени положението в Чечения, без да се запуши тази „черна дупка“ на руската държавност, не може да има свободна и открита Русия, заявява в заключение Ходорковски.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.