Мухамаду Бухари – неподкупният нов президент на Нигерия

ДПА

Мухамаду Бухари. Снимка: от тв екрана

Най-голямата икономика в Африка отгръща нова страница. Мухамаду Бухари ще встъпи официално в длъжност като президент.
Ще съумее ли той да сложи край на корупцията и да възстанови сигурността на север, както обеща? Според някои това е най-значителното събитие в историята на Нигерия. За първи път африканската държава с най-голямо население (около 178 милиона души) ще извърши мирно предаване на властта между политически партии след избори.

Когато 72-годишният Мухамаду Бухари спечели 54 процента от гласовете на президентските избори на 28 март, светът затаи дъх.
Мнозина анализатори очакваха действащият президент Гудлък Джонатан да се вкопчи във властта. Както при предишни избори те прогнозираха спорове за фалшифициране на вота, които в крайна сметка да прераснат в насилие.

Нигерия обаче обърна историческа нова страница, когато малко след огласяването на резултатите 57-годишният Джонатан се обади на Бухари, за да признае изборното си поражение и да го поздрави. Този жест беше приветстван като голяма победа за демокрацията в западноафриканската страна.

На Бухари, който ще положи клетва в столицата Абуджа, обаче му предстои нелеко начало. Той наследява страна в разгара на икономическа криза, с политическа структура, смятана за крайно корумпирана и отслабена от шестгодишния терористичен бунт на „Боко харам“, взел към 14 000 жертви.

Най-важният въпрос за нигерийците несъмнено е корупцията – както в политиката, така и в бизнеса, особено в петролната промишленост – отрасълът, който носи най-големи приходи на страната. „Дойде ли 29 май, нигерийците ще обърнат взор към Бухари в очакване на отговори, свързани с корупцията. Те ще търсят доказателство, че новият им президент планира да прати в затвора онези, които чрез корупционни действия са допринесли за съсипването на Нигерия“, казва независимият политически анализатор Окей Ндибе.

Новоизбраният президент изглежда готов да пристъпи към действия. Повече няма да се работи както досега, обеща наскоро в изявление Бухари. „Моето управление не възнамерява да повтаря грешките, които правеха предишните правителства“, заяви той.
В центъра на вниманието му ще бъде най-вече петролната промишленост. Анализатори смятат, че Нигерия – най-голямата икономика в Африка и шести по големина производител на петрол в света – губи милиарди долари приходи от петрол годишно поради корупция, кражби и лошо управление.

„Жизненоважно е да се прочисти непрозрачната петролна промишленост, която остава основен източник на чужда валута и е най-значителният източник за финансиране на управлението“, казва Оладриан Бело, нигерийски експерт в Южноафриканския институт по международни въпроси.

Ако Бухари, доказал качествата си като председател на нигерийския Петролен попечителски фонд в края на 90-те години на миналия век, успее да се справи с този въпрос, той вероятно ще успее да стабилизира икономиката въпреки срива в цените на петрола.

Бившият военен лидер, управлявал Нигерия от края на 1983 г. до август 1985 г., след като дойде на власт с военен преврат, е известен с желязната си дисциплина и решителност. Известен е също и като неподкупна личност. „Истинският му принос ще е да покаже от най-високото място, че новото управление на Нигерия има сериозното намерение да прекрати разхищението и корупцията и да насърчи дисциплината в обществената сфера, казва Бело.

Моментът на встъпването му в длъжност обаче не е особено благоприятен за Бухари. Той поема управлението във време, когато Нигерия преживява драматичен недостиг на гориво, заплашващ да парализира икономиката. През последните шест седмици търговците на едро отказаха да доставят петрол, твърдейки, че правителството им дължи 1 милиард долара. Резултатите бяха тежки. Болници, училища, банки, транспортни и комуникационни компании, както и авиолиниите бяха принудени да сведат до минимум дейностите си в цялата страна, както съобщиха местни медии.

И това в добавка към продължителния дефицит на електричество и инфраструктура, които вече спъват икономическия растеж.
Нигерийците ще следят внимателно как Бухари ще състави правителството си през следващите две-три седмици. Той ще трябва да назначи около 4000 души – от министри до посланици.

В решенията си Бухари ще се допитва до 18-членен преходен комитет, чийто състав нигерийците приветстваха, тъй като съчетава финансови специалисти, бизнес ръководители, адвокати, чиновници, петролни и газови експерти, бивши военни командири и включва едва двама-трима политици – всички с безупречна репутация.

„Искам те да са напълно безпристрастни и независими хора и патриоти с богати познания и опит“, обясни избраният президент, давайки сигнал за категорично скъсване с непотизма. Бухари иска също да намали управленските разходи, започвайки от ден първи – с една от най-скромните церемонии, на които страната е била свидетел. „Смятаме, че тази страна този път не може да си позволи пищна церемония, тъй като точно сега икономиката й не е в блестяща форма, заяви председателят на преходния комитет Тимпире Силва.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.