Цигани преди, роми сега и що е то „гърменизация“ „етносиране“ и „институции“

Политици обясниха сблъсъците в с. Гърмен като предизборни провокации. А това е един тлеещ пожар, който ще избухва непрекъснато. Докато политици и медии приказват ли, приказват, по проблема.

По повод случая в Гърмен бившият президент Първанов роди нови думи – „Етносиране“ и „Гърменизация“… Моля?

Според него „да етносираме изборите и политиката“ било „най-лошият възможен сценарий“. Имало и опасност от „гърменизация на политическия изборен процес“. Това се казва да опишеш по най-идиотския начин един реален проблем. Може би това е типичният наш политик?

А сегашният президент Плевнелив каза: „Решението на ситуацията в Гърмен е само едно и се крие в думата институции. Институции, които работят и гарантират, че правилата важат за всички.“
Да английски на това му казват „бла-бла“, на български „дрън-дрън“.
Това ли е същността на конфликта?

Уж сериозни анализатори пък обясняват как циганските гета били създадени през социализма… На кой свят живеят? Гета е имало винаги, а сега са по-зле отколкото преди. Но някои се опитват да вкарат порция антикомунизъм в проблема, щото е модно.
Комунизъм няма от 25 години. Защо демокрацията не премахна гетата? Не се справи, ни ги интегрира? Всъщност циганите бяха много по-интегрирани точно при комунизма. Всички младежи от 18 до 20 години служеха в строителни войски, там се научаваха на работа, някои взимаха специалност и професия. Социализираха се, който не е говорел добре български, го е проговарял в казармата.

Повечето цигани имаха работа при комунизма, добра или лоша. Това не означава, че комунизмът е нещо добро, но е факт.

СДС в началото на 90-те закри селското стопанство с назначени ликвидационни съвети. С това закри може би над половин милион работни места на село, поне 100 хил. от тях на цигани. Един работещ циганин е хранил семейство. Сега не го храни. Можеше собствеността на земята да се преобразува и без да се ликвидира производството. Но това е. А закритите цехове, производства и т. н. ликвидираха напълно работните места за цигани. Навсякъде първо те са останали без работа.

Сега някои политици смятат, че решението е събаряне, изселване, вкарване в затвора. Е, колко затвори ще трябват? Други политици глаголстват как да интегрират бежанци емигранти у нас. А що не почнат с циганите? Да им намерят поминък, обучение, ограмотяване, а не само социални помощи, за каквито призова Плевнелиев тия дни. Например да вкарат принудително циганчетата в училище? Като ги остава безпросветни и безпризорни, държавата отглежда престъпници. Иди му обяснявай на такъв за незаконно строителство.

Виктор Юго е казал някога: Този, който отваря училище, затваря затвор“.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.