Евроскептикът Тимо Сойни поема дипломацията на Финландия

Председателят на евроскептичната партия „Финландците“ Тимо Сойни беше назначен в сряда от новия премиер Юха Сипиле за министър на външните работи и европейските въпроси.

С това 52-годишният Сойни, тръгнал от нулата, когато през 1995 г. съосновава тази периферна формация, осъществява отдавнашната си мечта да оглави дипломацията на страната си.

Този словоохотлив пред медиите оратор, който умело ласкае здравомислието на народа, изведе партията „Финландците“ до третото място на парламентарните избори през 2011 г. Тогава обаче отказа да влезе в правителството, тъй като Финландия се готвеше да отпусне заем на Португалия.

Четири години по-късно коалиционното правителство на десницата и левицата беше наказано от избирателите и „Финдландците“ се изкачиха на втора позиция, превръщайки се в естествен партньор за победителя на парламентарните избори на 19 април – центристите.

Сипиле събира в новото си правителство евроскептици и еврофили, доведени от министъра на финансите – консерватора Александер Стуб.

На пресконференция в Хелзинки с другите две влиятелни фигури на новата изпълнителна власт Тимо Сойни подчерта, че не смята да поставя отново под въпрос членството на страната си в Европейския съюз, който той иска да реформира, а не да напуска.

„Финландия е активен, прагматичен член, който иска конкретни резултати. Стремим се към критичен и конструктивен под в дух на сътрудничество за съчетаване на националните и общностните интереси в Европа“, каза той.

Партия на протеста По европейските въпроси позицията на „Финландците“ е близка до тази на британските консерватори – партия, с която са съюзници в парламентарната Група на европейските консерватори и реформисти в Европарламента в Страсбург.

В сряда британският премиер Дейвид Камерън започна процедура, която ще доведе до свикването на референдум до края на 2017 г. за оставането на страната в ЕС, Сойни обаче не предлага излизане от 28-членния съюз.

„За Финландия присъединяването към ЕС е политически избор, който ни свързва с общността на западните ценности. Съюзът трябва да бъде реформиран. Длъжни сме да го подобрим, така че да служи по-добре на интересите на гражданите си“, заяви той.

По време на кампанията си Сойни представяше ЕС като източник на бюрокрация и излишни разходи, оставяйки на заден план темата за враждебността към имигрантите.

Той възприе също така по-умерено (в сравнение с 2011 г.) отношение към спасителните планове за някои страни от еврозоната, които днес се свеждат до една-единствена държава.

„При очертаващия се трети план за спасяване на Гърция, Финландия ли ще е тази, която ще блокира процеса? Едва ли“, писа Ян фон Герих, икономист от банка „Нордеа“, точно преди парламентарните избори.

Идването й на власт ще изправи тази партия на протеста пред сериозно изпитание, тъй като финландците отчаяно очакват съживяване на икономиката, която е в криза. Със своите 9,6 процента безработицата е на най-високото си равнище от 12 години в страната, преживяла през 2012 и 2013 г. рецесия, а през 2014 г. – икономическа стагнация.

„Положението във Финландия е тежко. Това означава, че ще трябва да вземем мащабни и болезнени мерки“, заяви премиерът.

Той възнамерява отново да гласува доверие на потребителите и компаниите, намалявайки бюджетния дефицит, който през 2014 г. – за първи път – надхвърли прага от 3 процента от брутния вътрешен продукт, предвиден в европейските договори, въпреки че в последните години партията „Финландците“, чийто електорат е по-скоро от народа, осъждаше мерките за строги икономии.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.