Той е на 3-ия етаж, втората врата вдясно – Убийството на Осама бин Ладен 2.

Продължение. Виж първа част „Убийството на Осама бин Ладен

Двата най-тиражни вестника в Ню Йорк на сутринта след убийството на Осама. Снимки: „Фейсбук“, „Туитър“ и блогове

Това е втората част от разследването на известния журналист Сиймур Хърш (виж тук за него). Версията му се разминава с официалната на Вашингтон. Смъртта на терорист номер 1 беше посрещната с облекчение по цял свят и САЩ имат широка подкрепа в борбата им с тероризма. Но Хърш разкрива, че американските власти не казват цялата истина. Според разследването му убийството е извършено в сътрудничество с пакистанските военни и разузнаване, които пазят Бин Ладен

в къща в курорта Аботабад като пленник в затвор.

Въпреки непрекъсната публична вражда, американските и пакистанските военни и разузнавателни служби си сътрудничат от десетилетия в борбата срещу тероризма в Южна Азия. И за двете страни е полезно да враждуват публично, „за да си покрият задниците”, както се изрази пенсионираният служител, но те постоянно споделят разузнавателни сведения, които се използват за атаки с дроновете и си сътрудничат при тайни операции. В същото време във Вашингтон се знае, че някои елементи от пакистанското разузнаване ISI вярват, че поддържането на отношения с талибанските лидери в Афганистан е жизненоважно за националната сигурност. Стратегическата цел на разузнаването ISI е да балансира индийското влияние в Кабул; на талибаните в Пакистан се гледа и като на източник на джихадистки ударни отряди, които биха подкрепили Пакистан срещу Индия при сблъсък заради Кашмир.

За напрежението допринасял и пакистанският ядрен арсенал, често описван в западната преса като „ислямска бомба”, която може да бъде предадена от Пакистан на друга воюваща държава в Средния Изток при криза с Израел. САЩ си обръщат главата на другата страна, когато Пакистан започва да изгражда оръжейната си система през 70-те години и според широко разпространеното мнение днес тя наброява над сто бойни глави. Във Вашингтон се знае, че сигурността на САЩ зависи от поддържането на здрави военни и разузнавателни връзки с Пакистан. На същото мнение са и в Пакистан.

„Пакистанската армия се смята за едно семейство”, разказва пенсионираният служител. „Офицерите наричат войниците свои синове, а всички офицери са „братя”. Съвсем различна е нагласата сред американските военни. Висшите пакистански офицери смятат, че са елитът и трябва да се грижат за всички останали, те са просветените, които трябва да се борят срещу мюсюлманския фундаментализъм. Пакистанците също така знаят, че козът им срещу агресия от страна на Индия са добрите взаимоотношения със САЩ. Никога няма да прекъснат личните си връзки с нас.”

Като всички шефове на служби на ЦРУ Банк работел под прикритие, но бил „осветен”  в началото на декември 2010 г. Той бил публично обвинен в убийство в жалба, подадена в Исламабад от Карим Хан, пакистански журналист. Синът му и брат му, според местните новинарски емисии, били убити от американски удар с дрон. Пакистанските власти нарушили дипломатическия протокол, като позволили името на Банк да бъде назовано и това предизвикало вълна от нежелана публичност. ЦРУ наредило на Банк да напусне Пакистан, след което служители заявили пред „Асошиейтед прес”, че бил преместен поради опасения за сигурността му.

В материал на „Ню Йорк Таймс” се споменава, че имало „силно подозрение”, че пакистанското разузнаване ISI е изиграло роля името на Банк да изтече до Хан. Съществували подозрения, че е отстранен като разплата за оповестяване на имената на шефове на пакистанското разузнаване ISI предишния месец по време на съдебно дело в Ню Йорк във връзка с терористичните атаки в Мумбай през 2008 г. Но имало и допълнителна причина, каза пенсионираният служител, за готовността на ЦРУ да изпратят Банк обратно в Америка. Пакистанците се нуждаели от прикритие в случай, че сътрудничеството им с американците във връзка с отстраняването на Бин Ладен излезе наяве. Тогава те можели да кажат: „На нас ли говорите? Та нали ние изритахме шефа на службата на ЦРУ.”

*

Затворът на Бин Ладен бил на по-малко от три километра от Пакистанската военна академия, а на километър и половина се намирал щаб на пакистански боен батальон. Аботабад се намира на 15 минути с хеликоптер от Тарбела Гази, важна база на тайните операции на разузнаването ISI на Пакистан и лагера, където се обучават хората, които охраняват пакистанския арсенал с ядрено оръжие. “Разузнаването ISI заточило Бин Ладен в Аботабад най-вече заради Гази”, каза пенсионираният служител от американското разузнаване, „за да го държи под постоянно наблюдение.”

Снимки: „Фейсбук“, „Туитър“ и блогове

На този ранен етап рисковете за Обама били големи, особено заради съществуването на тревожен прецедент: проваления опит за спасяване на американските заложници в Техеран през 1980 г. Провалът се оказва решаващ за загубата на Джими Картър и избирането на Роналд Рейгън. Опасенията на Обама били реалистични, разказа пенсиониранията служител. „Дали Бин Ладен изобщо бил там? Дали цялата история не била плод на измама от страна на пакистанците? Какъв щял да бъде политическия ответен удар в случай на провал?” В крайна сметка по думите на пенсионирания служител „Ако мисията се провали, Обама е просто един чернокож Джими Картър и край на преизбирането му.”

Обама искал да е сигурен, че САЩ ще убият когото трябва. Доказателството щяло да дойде от ДНК-проба на Бин Ладен. Плановиците  се обърнали за помощ към Каяни и Паша (бел. ред. – генералите от пакистанската армия и от разузнаването ISI), които помолили Азис да вземе проби (Бел. ред. – Амир Азис е лекарят и майор от пакистанската армия, на който е наредено да лекува Бин Ладен).
Малко след нападението пресата научила, че Азис е живял в къща близо до затвора на Бин Ладен: местни репортери открили името на му на урду върху табела на вратата. Пакистански официални служители отрекли, че Азис е имал връзка с Бин Ладен, но пенсионираният служител ми каза, че Азис е получил дял от обявената от САЩ награда от 25 милиона долара, защото ДНК-пробата показала категорично, че Бин Ладен е в Аботабад. (В показанията си пред пакистанската комисия, разследвала удара срещу Бин Ладен, Азис твърдял, че е бил свидетел на атаката срещу Аботабад, но не знаел кой живее в затвора и висшестоящ офицер му бил наредил да не се приближава до мястото.)

Продължавали пазарлъците за начина, по който да бъде проведена мисията. „Каяни най-сетне се съгласява (бел. ред. – Каяни е генерал от щаба на пакистанската армия), но казва, че не можем да използваме голяма ударна сила. Трябва да дойдем подготвени и да го убием, иначе няма сделка”, каза пенсионираният служител.
Споразумението е сключено до края на януари 2011 г. и Обединеното командване на специални операции подготвило списък с въпроси, на които пакистанците трябвало да отговорят.

„Как може да сме сигурни, че няма да има външна намеса? С какви защитни средства разполага затвора и какви са точните му размери? Къде са стаите на Бин Ладен и точно колко големи са? Колко стъпала има стълбището? Къде се намират вратите към стаите му и бронирани ли са? Колко са дебели?”.

Пакистанците се съгласили на американска клетка, съставена от четирима души – морски тюлен, ръководен служител от ЦРУ и двама специалисти по комуникации – да си устроят квартира за свръзка в Тарбела Гази във връзка с предстоящото нападение. До тогава военните били построили модел на затвора в Аботабад на някогашна секретна площадка за изпитване на ядрено оръжие в Невада и елитен отряд тюлени започнал да тренира за атаката.

САЩ започнали да орязват помощта за Пакистан – „врътнали кранчето”, по думите на пенсионираният служител. Доставката на 18 нови изтребители „F-16” била забавена и плащанията под масата за висшите ръководители били прекратени. През април 2011 г. Паша (бел. ред. генералът, шеф на пакистанското разузнаване ISI) се срещнал с директора на ЦРУ Лиън Панета в централа на Управлението. „Паша получи обещание, че парите от САЩ ще потекат отново, а ние получихме гаранция, че няма да има отпор от страна на Пакистан по време на мисията”, каза пенсионираният служител. „Паша също така настоя, Вашингтон да престане да се оплаква за липсата на сътрудничество от страна на Пакистан във войната срещу тероризма.” В един момент през пролетта Паша най-безцеремонно обяснил на американците защо Пакистан е държал в тайна залавянето на Бин Ладен и защо било задължително ролята на пакистанското разузнаване ISI да остане в тайна: „Трябваше ни заложник, за да следим Ал Кайда и талибаните”, заявил Паша по думите на пенсионирания служител. „Пакистанското разузнаване ISI използвало Бин Ладен като лост срещу дейността на талибаните и Ал Кайда в Афганистан и Пакистан. Уведомили командването на талибаните и Ал Кайда, че ако провеждат операции в разрез с интересите на пакистанското разузнаване ISI, ще ни предадат Бин Ладен. Затова ако се разчуело, че пакистанците са ни сътрудничили за отстраняването на Бин Ладен в Аботабад, щяла да последва ужасна разплата”.

На една от срещите си с Панета, според пенсионирания служител и източник в ЦРУ, висш служител на ЦРУ попитал Паша дали по същество не се явява представител на Ал Кайда и талибаните. „Отвърне, че не е, но каза, че пакистанското разузнаване ISI трябвало да упражнява някакъв контрол.” Посланието според ЦРУ било,  според пенсионирания служител, че Каяни и Паша гледали на Бин Ладен като „на ресурс и се интересували повече от собственото си оцеляване, отколкото от Съединените щати”.

Снимка фалшификат, която показва морски пехотинец с тялото на Осама. В първите дни след смъртта на Осама в интернет се разпространяват няколко подобни фалшификата, тъй като търсенето в мрежата е голямо и с подобен ход се генерират много посещения в един ил идруг сайт. Снимки: „Фейсбук“ и блогове

Пакистанец, приближен до висшето командване на пакистанското разузнаване ISI, ми каза, че „имало сделка с вашите шефове“:
„Съгласихме се много неохотно, но трябваше да бъде направено – не заради лично обогатяване, а защото всички американски програми за помощи щяха да бъдат орязани. Вашите хора казаха, че ще ни уморят от глад, ако не го направим и съгласието беше дадено по време на пребиваването на Паша във Вашингтон. Сделката била не само, че ще развият кранчетата, но казали на Паша, че ще има повече облаги за нас.”
Според пакистанеца в резултата на посещението на Паша Съединените щати обещали да „освободят ръцете” на Пакистан в Афганистан, когато започнат да изтеглят войските си оттам. „И така вашите големи клечки потвърдили сделката като казали, че това е за нашата страна.”

*

Паша и Каяни поели задължението да осигурят, че пакистанското наземно и военновъздушно командване няма да засече или да нападне американските хеликоптери, които щели да бъдат използвани за мисията. Американската клетка в Тарбела Гази била натоварена с координирането на комуникациите между пакистанското разузнаване ISI, висшите американски офицери в командния им пост в Афганистан и двата хеликоптера „Блек Хоук”; целта била да се предотврати някой случаен пакистански изтребител на граничен патрул да забележи нарушителите и да предприеме действия да ги спре. Според първоначалния план новината за нападението не трябвало да се разгласява веднага. Всички подразделения на Обединеното командване на специални операции действали в строга секретност и командирите на ОКСО вярвали, също като Каяни и Паша (бел. ред. – генералите от пакистанската армия и разузнаването ISI), че убийството на Бин Ладен ще стане публично достояние чак след седем дни, а даже и по-късно. Тогава щяла да бъде тиражирана внимателно изградена „легенда”: Обама щял да съобщи, че ДНК-анализ потвърдил, че Бин Ладен е бил убит при атака на дрони в Хиндукуш, от афганистанската страна на границата. Американците, които планирали мисията, уверили Каяни и Паша, че сътрудничеството им никога няма да стане публично достояние. Всички разбирали, че ако се разчуе за ролята на пакистанците, ще последват бурни протести – много пакистанци смятали Бин Ладен за герой – и Паша и Каяни и техните семейство щели да бъдат изложени на опасност, а пакистанската армия публично опозорена.

До този момент на всички било пределно ясно, каза пенсионираният служител, че Бин Ладен нямало да оцелее: „Паша ни каза на среща през април, че не може да рискува да остави Бин Ладен в затвора, след като вече знаем къде е. Прекалено много хора в пакистанската командна верига знаят за мисията. Двамата с Каяни трябвало да кажат истината на началниците на военновъздушното командване и на няколко местни командира. Разбира се, те знаеха, че целта беше Бин Ладен и че той се намира под контрола на пакистанците”, каза пенсионираният служител. „Иначе нямаше да осъществят мисията без въздушно прикритие. Беше ясно и категорично предумишлено убийство.” Бивш командир на тюлените, ръководил и участвал в десетки подобни мисии през последното десетилетие, ме увери, че „нямаше да оставим Бин Ладен жив – да позволим на терориста да живее. По закон знаем, че това което извършваме в Пакистан е убийство. Преодолели сме го. Всеки от нас, когато изпълняваме такива мисии, си казва „Да приемем факта, че ще извършим убийство”. В първоначалния доклад на Белия дом се твърдеше, че Бил Ладен размахвал оръжие; версията трябвало да обезвреди тези, които оспорвали законността на програмата за убийства на конкретни мишени на американската администрация. Съединените щати не спират да твърдят, въпреки широко обявените коментари на хора, участвали в мисията, че Бин Ладен е щял да бъде заловен жив, ако се е бил предал незабавно.

*

В затвора в Аботабад Бин Ладен жените и децата ми били под 24-часова охрана на служители от разузнаването ISI. Било им наредено да напуснат, щом чуят бръмченето на американските хеликоптери. Градът бил потънал в мрак: електричеството било прекъснато по заповед на пакистанското разузнаване ISI часове преди началото на нападението. Един от хеликоптерите „Блек Хоук” се разбил зад стените на затвора и на борда имало много пострадали. „Момчетата знаеха, че времето за обстрел на целта е кратко, защото щяха да събудят целия град при щурма си”, каза пенсионираният служител. Кокпитът на катастрофиралия „Блек Хоук” с цялото комуникационно и навигационно оборудване трябвало да бъде унищожен с ръчни гранати и това щяло да породи серия от експлозии и пожар, който щял да се вижда от километри. Два хеликоптера „Чинук” долетели от Афганистан до пакистанска разузнавателна база наблизо, за да осигурят логистична подкрепа и единият незабавно бил изпратен в Аботабад. Но понеже хеликоптерът е бил оборудван с надуваем резервоар с допълнително гориво за двата хеликоптера „Блек Хоук”, първо трябвало да бъде преустроен за превозване на войници. Катастрофата на хеликоптера „Блек Хоук” и нуждата да се изпрати друг на негово място изнервящи и време губещи спънки, но тюлените продължили с мисията си. Нямало престрелки на влизане в затвора, охраната от ракистанското разузнаването ISI си била отишла.

Вестник с новината за убиството на Осама, закачен на оградата край мястото в щата Пенсилвания, където падна четвъртият самолет, завзет от терористите през септември 2001 г. Снимки: „Фейсбук“, „Туитър“ и блогове

„Всеки в Пакистан има оръжие и видни богати хора, като тези които живееха в Аботабад имаха въоръжена охрана, но въпреки това в затвора нямаше оръжия”, изтъкна пенсионираният служител. Ако е имало съпротива, отрядът е щял да бъде силно уязвим. Вместо това по думите на пенсионирания служител офицерът на свръзка от разузнаването ISI, който летял с тюлените ги повел в тъмната постройка нагоре по стълбите към помещенията, в които се намирал Бин Ладен. Тюлените били предупредени от пакистанците, че стълбището е затворено с тежки метални врати на площадките на първия и втория етаж; помещенията, в които се намирал Бин Ладен били на третия етаж. Отрядът от тюлени използвал експлозиви, за да взриви и отвори вратите, без никой да пострада. Една от жените на Бин Ладен крещяла истерично, куршум – вероятно заблуден – я бил улучил в коляното. Освен тези, които улучили Бин Ладен, други не били изстреляни. (В доклада на администрацията на Обама се твърди друго.)

„Знаели къде била мишената – третият етаж, втората врата, вдясно”, каза пенсионираният служител. „Отишли право там. Осама бил уплашен и се оттеглил в спалнята. Двама стрелци го последвали и открили огън. Много просто, много открито и професионално убийство.” Някои от тюлените останали ужасени по-късно от първоначалните твърдения на Белия дом, че са застреляли Бин Ладен при самозащита, каза пенсионираният служител. „Шестима от най-добрите тюлени, най-опитните подофицери, се изправят срещу невъоръжен възрастен цивилен и трябва да го убият при самозащита? Сградата била запусната и Бин Ладен живеел в килия с решетки на прозорците и бодлива тел на покрива. Според правилата за намеса, ако Бин Ладен окажел някаква съпротива, имали право да предприемат смъртоносни действия. Но ако заподозрели, че може да разполага със средства за съпротива като жилетка с експлозиви под робата, можели също да го убият. Така че имат човек с тайнствена роба и го застрелват. Не е защото се е пресегнал към оръжие. Правилата им давали абсолютно право да го убият”. Твърденията на Белия дом, че само един или два куршума били изстреляни в главата му били „глупости” според пенсионирания служител. „Отрядът влязъл през вратата и го унищожил. Както казват тюлените „Наритахме му задника и му изкарахме пръднята”.”

След като убили Бин Ладен „тюлените седели, някои ранени от катастрофата, и чакали хеликоптера от подкреплението да ги вземе”, каза пенсионираният служител. „Двайсет напрегнати минути. Вертолетът „Блек Хоук” още горял. Нямало осветление в града. Нито електричество. Нито полиция. Нито пожарни коли. Не били взели пленници.” Оставили жените и децата на Бин Ладен на пакистанското разузнаване ISI да ги разпита и премести.
„Въпреки всички приказки”, продължи пенсионираният служител, нямало „чували за боклук, пълни с компютри и устройства за съхраняване на данни. Момчетата просто натъпкали книгите и документите, които открили в стаята му в раниците си. Тюлените не били там, защото мислели, че Бин Ладен ръководи команден център за операциите на Ал Кайда, както по-късно щяха да съобщят от Белия дом на медиите. И не били изпратени като спецразузнавачи, които да събират информация в сградата.”

По време на нормална бойна мисия, каза пенсионираният офицер, никой няма да те чака, като кацне хеликоптера. „Тюлените сигурно са приключили мисията, метнали са на рамо оръжията и екипировката си, скочили са в останалия „Блек Хоук” и ди-ди-мау – „пръждосвам се” на виетнамски – от там, като някои са висели от вратите. Нямало да взривят хеликоптера – никое оборудване на струва колкото дузина живота, – освен ако не са знаели, че са в безопасност. Вместо това са останали извън сградата да изчакат пристигането на товарния хеликоптер.”
Паша и Каяни (бел. ред. – генералите от разузнаването ISI и пакистанската армия) изпълнили всичките си обещания.

(следва – „Труден ден -Убийството на Осама бин Ладен 3.„)

От „Лондон ривю ъф букс„. Превод Анна Христова.

ИStoRииСвят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.