Защо медиите си траят за фантасмагориите на ГЕРБ?

ГЕРБ излезе с икономическа програма преди местните избори, която обещава заплати по 1500-2000 лв. за няколко години, сваляне на плоския данък до 7%, необлагаем минимум 1000 лв., махане на минималната работна заплата, намаляване на пенсионната вноска от 23 на 10%, намаляване на ДДС на 15%.
Всички медии мълчаха, мълчаха и някак неохотно цитираха премиера Станишев – главният политически опонент на ГЕРБ – който каза, че програмата им е блъф. Ако не беше премиер, кой знае дали въобще щяха да съобщят какво е казал.
Вестниците много обичат да скачат върху подбрани политици, редовно пускат коментари срещу царя примерно или срещу умрялото куче НДСВ. Едни такива засукани заядливи коментари, илюстрирани с портрет на авторката, усмихната загадъчно като Мона Лиза и подпряла брадичка с ръка. Публицистика, та дрънка.
А за ГЕРБ и Бойко – мълчание.
Няма ли какво да се каже за тази фантасмагорична програма? Ако тя се сбъдне, катастрофата е неминуема. Но истината е, че това са празни обещания, които не могат да се сбъднат.
Какво ще стане, ако се намали ДДС на 15%? Половината приходи в бюджета са от ДДС, те ще намалеят с няколко милиарда лв. (стокоборотът може да се повиши, но не реципрочно за да запълни дупката).
Махането на минимална работна заплата – масово работодателите ще назначават хора със заплата от 120 лв. И ще внасят осигуровки върху тази сума. (А, както е известно, остатъкът от заплатата се плаща на ръка – счетоводителите го наричат „разлика“ и се води като черно счетоводство). Сега поне има минимален праг, който е на път да стане 220 лв. от Нова година. И в САЩ не се отказват от минималното заплащане на час. Тук икономистите на ГЕРБ са открили топлата вода.
Ако пък заплатите до 1000 лв. станат необлагаеми, бюджетът ще изтънее с още 1 млрд. лева.
Черешката на тортата е обещанието на ГЕРБ за заплата 1500-2000 лв. в рамките на един мандат.
Идеята България да се изравни с Европа по заплащане и по необлагаеми прагове е лесна и проста като фасул. Само че е скудоумно някой да обещава, че това ще стане в рамките на 1 мандат. Това означава инфлация не 12%, а 120% годишно.
Обещанието на ГЕРБ далеч надминава обещаното от Симеон преди 6 години държавата да получи икономически просперитет за 800 дни. Симеон поне не беше обещавал конкретна заплата. И за неговите 800 дни България наистина се стабилизира и започна растеж, макар да не потекоха реки от мед и масло.
Бойко Борисов обаче надминава учителя си по обещания. Но няма кой да го забележи във вестниците. Те вървят след победителите, действат популистки – Бойко се харесва, дай да не го закачаме. И той е като покойник – за него или добро, или нищо.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.