Германските евроскептици са на прага на разцеплението

ДПА

Атмосферата в партията „Алтернатива за Германия“, която бе основана на гребена на вълната от евроскептичен ентусиазъм преди две години, се влоши.

Миналата година тя спечели депутатски места в Европейския парламент и подкрепата на повече от 10 процента от електората на провинциални избори в Източна Германия, а в добавка тази година си осигури присъствие в двата западногермански градове-провинции Бремен и Хамбург.

Тези успехи обаче само извадиха на показ вътрешнопартийното разделение за политическата посока на движението, поставяйки под въпрос способността на партията да надживее боричканията между различните фракции. Партийна конференция през юни цели да изглади разногласията.

Най-общо казано, в „Алтернатива за Германия“ има две противоположни крила. От една страна, има либерали, привърженици на свободния пазар, обединени в опозицията си срещу плановете за спасяване на еврото и от призива за разпускане на еврозоната. Това крило е базирано главно в Западна Германия.

Другото крило са националконсерваторите, които се стараят да мобилизират електората с теми като имиграцията, трансграничната престъпност и националната идентичност. Някои от тях не крият подкрепата си за ПЕГИДА – Патриотични европейци срещу ислямизирането на Запада – движението, което демонстрира присъствието си чрез улични протести и е обвинявано в расизъм. ПЕГИДА е особено силна в някогашната комунистическа Източна Германия.

Бернд Луке, професор по икономика от Хамбург, съосновател на „Алтернативата за Германия“, е водещата фигура на либералното крило, докато най-известното лице сред консерваторите е лидерката на партията в Саксония – Фрауке Петри.

И двамата са упълномощени да говорят от името на партията, както и консервативният журналист Конрад Адам. Партийната конференция в Касел на 13 и 14 юни цели да сведе говорителите до двама, а към декември трябва да има само един партиен председател. Луке и Петри дадоха ясно да се разбере, че повече не могат да работят заедно.

Адам заяви пред ДПА, че партията е разцепена на три. „Съдейки по писмата от членове, привържениците на Бернд Луке са една трета, една трета са привърженици на Фрауке Петри и една трета искат само тази разпра да свърши“, каза той.

Професор Луке направи неочакваната стъпка да създаде със свои последователи асоциация, наречена „Зов за пробуждане 2015 (Weckruf 2015)“, за да измери подкрепата за него вътре в партията и с целта да изолира консервативното й крило.

Асоциацията твърди, че към днешна дата за Луке са дали подкрепата си около 3000 партийни членове, но в партията членуват над 21 000 души, а и се говори, че много от делегатите на конференцията са против него. Смята се, че ако понесе ясно поражение, Луке вероятно ще подаде оставка.

Анализаторът от Дюселдорф Александър Хойслер очаква Петри да победи на конференцията. „Това вече няма да е старата „Алтернатива за Германия“, смята той. Все пак според него партията ще оцелее дори ако загуби либералите.

„По мое мнение в Германия има пространство за популистка партия вдясно от ХДС (християндемократите на канцлера Ангела Меркел)“, каза той.

Стартирането на нова политическа партия в Германия се е оказвало проблематично в миналото. В началото на това десетилетие Пиратите спечелиха места в парламентите в четири провинции, но скоро избирателите започнаха да се съмняват в позициите на партията и сега тя изпадна до незначителност.

Зелените, основани преди 35 години, имаха по-голям успех въпреки ожесточените битки между „Фундис“ и „Реалос“ – пуристи и политически реалисти.

Хамбург преживя кратък възход на дясна популистка групировка около Роналд Шил през 2001 г., но звездата й бързо залезе поради вътрешни междуособици.

„Ако партията не иска да я сполети същата съдба, трябва да преодолее разногласията много бързо“, заяви Хойслер, който предполага, че тогава ще има място за „Алтернатива за Германия“ без Луке.

Но електоратът може би вижда нещата другояче. Ако на изборите за Европейски парламент през 2014 г. „Алтернативата за Германия“ получи 7 процента, в Бремен – цели 12,2 процента, то понастоящем социологическите проучвания й отреждат едва 4 процента, което значи, че тя не би прескочила 5-процентната бариера за влизане в Бундестага, долната камара на федералния парламент, на изборите през 2017 г.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.