Русия засилва пропагандата с „кремълски тролове“

Асошиейтед прес

В четириетажна мраморна сграда в Санкт Петербург стотици тракат на компютрите си стотици труженици на фронтовата линия на информационна война, разказват хора, които са били вътре.

Известни като „троловете на Кремъл“, тези мъже и жени работят денонощно, на 12-часови смени, и наводняват интернета с пропаганда, целяща да наложи визията за света на президента Владимир Путин на Русия и на света.

Кремъл винаги се е занимавал с пропаганда, но от една година насам надмина себе си с кампанията с тролове, наемайки още стотици онлайн агенти, с чиято помощ да контрира западния натиск заради ролята му в проруския бунт в Източна Украйна. Програмата отдалечава Сърбия от пътя й към членство в ЕС, приближавайки я към руската орбита, и е насочена срещу Германия, САЩ и други западни сили. Операцията разтревожи Европейския съюз достатъчно, за да го принуди да изготви проект за борба с руската дезинформационна кампания, макар че все още не се знаят подробности за него.

Люда Савчук, самотна майка на две деца, е работила в „работилницата на троловете“ в Санкт Петербург до средата на март. 34-годишната журналистка сподели, че е имала представа за света на Оруел, в който влиза, когато е приела работата, но е подценила размаха му.

„Знаех, че е нещо лошо, но разбира се, никога не бях предполагала, че е толкова ужасно и в толкова големи мащаби“, заяви тя в интервю в апартамента си, чиито стени са украсени с пъстри картинки заради двете й деца в предучилищна възраст.

Тя описа как троловете управляват няколко акаунта в социални медии под различни никове. Тези от нейния отдел трябвало за 12-часова смяна да избълват 160 блог поста. Троловете от други отдели заливали интернета с манипулирани снимки и пропутински коментари за новините, които да се появят в руските и западните новинарски портали.

В някои отдели, каза тя, троловете получават ежедневни опорни точки за темите, които да пишат или какви емоции да предизвикват. „Струва ми се, че те не съзнават какво правят“, заяви Савчук. „Просто повтарят каквото са им казали“.

По думите й повечето тролове са млади и са привлечени от относително високите месечни заплати от 40 000 до 50 000 рубли (800-1000 долара).

Нейното описание на работата съвпада с това на други бивши тролове, говорили публично, макар че Савчук е една от малцината склонни да бъде публикувано пълното им име. Тя напуснала след малко повече от два месеца, след като установила, че не може да понася да е част от пропагандна машина.

Троловете са наети от Internet Research, която според статии в руски медии е финансирана от холдингова компания, оглавявана от приятеля и личен готвач на Путин. Бившите служители не се съмняват, че операцията се ръководи от Кремъл.

Журналистът от Санкт Петербург Андрей Сошников, който беше един от първите, съобщили за „работилницата на троловете“, каза, че в сградата работят около 400 души. Видеоклип, който той качи в ЮТюб тази пролет, даде рядка възможност да се надникне в сградата: в една стая се виждаха троловете, наредени един до друг пред компютрите си. Операцията се настани в тази сграда, когато се разшири през март 2014 г. – месецът, в който Русия отне Крим от Украйна и провокира първата серия западни икономически санкции.

Сошников, репортер в седмичника „Моят район“, заяви, че през последните месеци е имало кампания за наемане на повече тролове, владеещи английски, като част от усилие да се промени общественото мнение в САЩ.

„Включват телевизия „Раша Тудей“ и хоп!, изведнъж разбират, че това е обетованата земя, Обама е кървав диктатор, а истинската свобода на словото съществува само в Русия“, казва той.

В Сърбия тролове се набират чрез няколко малки десни партии, които са подкрепяни и финансово, и политически от Русия, казват медийни анализатори. След като руският опозиционен лидер Борис Немцов беше убит в Москва в края на февруари, сръбските тролове реагираха бързо.

„Кой би спечелил от това убийство, освен Америка? Трябва да е било дело на ЦРУ“, беше доминиращата мантра, която се повтаряше в дискусиите по сръбските новинарски сайтове. Лайкванията бяха стотици, докато коментари като „Путин е отговорен“ бяха масово осмивани.

Сърбите получават по-голямата част от информацията си за Русия от поддържани от Москва медии и троловете подкрепят линията на Кремъл. Резултатът е широко разпространено мнение в Сърбия, че режимът в Киев е неонацистки и че Путин е бил прав да анексира Крим.

„Едно от последствията е фактът, че обществената подкрепа за интеграция с ЕС спадна под 50 на сто за първи път след демократичната промяна в Сърбия през 2000 година“, казва Йелена Милич, политически анализатор в Центъра за евроатлантически изследвания в Белград. „Ще бъде много трудно да се възстанови тази обществена подкрепа“.

Германското външно министерство се опита да противодейства на пропагандата, като изпрати паметна бележка до своите дипломати за това как да опровергават някои от стандартните руски аргументи за украинския конфликт.

Например, меморандумът отговаря на твърдението, че „фашисти са на власт в Киев“, като обяснява, че радикалните и крайнодесни групи са представлявали само малък дял от демонстрантите, които свалиха от власт приятелския на Русия президент, и че крайнодесните партии са се представили много слабо на последвалите парламентарни и президентски избори.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.