Г-7: Труден 40-и юбилей в замъка Елмау

ДПА

Путин и Обама на срещата на Г-8. Снимка: официален сайт

От разговори край камината до мега среща, от Г-6 до Г-8 и обратно до Г-7. За изминалите 40 години групата на икономически най-развитите страни непрекъснато се самоопределя наново. Сега, след изключването на Русия, въпросът за същността й отново е на дневен ред.

В началото бе кризата. Без войната „Йом Кипур“ в Близкия изток и последвалия шок на петролния пазар валутната система, основана на твърди курсове спрямо американския долар, не би се сринала и днес вероятно Г-7 изобщо не би съществувала.

През 1975 година световната икономическа криза навежда германския канцлер Хелмут Шмит и френския президент Валери Жискар Д’Естен на идеята да поканят на среща на върха най-силно развитите икономически държави. Целта е да бъде обсъдено състоянието на световната икономика и се потърсят начини за разрешаване на глобалните проблеми.

Размерът на групата е определен по-скоро случайно. Шмит и Жискар Д’Естен канят държавните и правителствени ръководители на САЩ, Великобритания и Япония на среща в замъка Рамбуйе край Париж. В този исторически момент това са петте държави с най-голям брутен вътрешен продукт в света.

Шестата реагира обидено. „Италия бе напълно шокирана, че не е била поканена“, разказва Жискар Д’Естен по-късно в интервю. Така че италианският президент Алдо Моро също получава покана за ексклузивния клуб на богатите и могъщите, който съществува вече 40 години.

През всички тези години събиранията на групата привличат огромно внимание – нещо, което което продължава и сега. Още през 1976 година „Групата на шестте“ става Г-7, тъй като САЩ настояват на срещата в Пуерто Рико да участва и Канада.

Този формат се запазва над 20 години. Годишните срещи на държавните и правителствени ръководители на страните с най-силни икономики отдавна се определят като световни срещи на върха. Първоначално на преден план в разговорите са валутната политика и икономическото положение, но скоро към тях се прибавят всевъзможни теми – използване на атомната енергия, войната, която Съветският съюз води в Афганистан, въоръжаването на НАТО, а по-късно – защитата на околната среда, борбата с климатичните промени или болестта СПИН.

От разговори край камината в началните години събитието постепенно се разраства до мега среща, на която биват канени все повече гости.

От средата на 80-те години на миналия век обаче проявата година след година привлича и десетки хиляди демонстранти. За тях групата е елитарен кръг, който иска да налага възгледите си на по-бедните държави.

През 2001 година в италианския град Генуа се стига до тежки сблъсъци между демонстранти и полиция. Ранените са стотици, а 23-годишен демонстрант е застрелян. Шокът от случилото се в Генуа кара държавните и правителствени ръководители да се оттеглят в отдалечени местности – голф клуб в шотландските планини, курорт на Балтийско море или хижа в канадските Скалисти планини.

В хижата в Кананаскис през 2002 година с „Добре дошъл в клуба“ е приветстван руският президент Владимир Путин, на чиято страна е обещано пълноправно членство.

След разпадането на Съветския съюз Русия бива включвана в консултациите стъпка по стъпка. В Скалистите планини е завършено превръщането на Г-7 в Г-8. От този момент Русия вече може и сама да свиква срещи на върха.

„Това решение отразява забележителната икономическа и демократична промяна, която се извърши в Русия през последните години, особено под ръководството на президента Владимир Путин“, се отбелязва в заключителната декларация от срещата през 2002 година.

Всъщност миналата година Путин трябваше за втори път да бъде домакин на форума след 2006 година (когато срещата е в Стрелна край Санкт Петербург – бел. прев.).

Това обаче не се случи. Заради анексирането на Крим миналата година останалите седем членки на групата преместиха проявата от руския черноморски курорт Сочи в Брюксел. Г-8 отново стана Г-7, а Путин засега остава отвън.

Как да се продължи сега? На 7 и 8 юни в баварския замък Елмау трябва да стане ясно дали без Путин все още има смисъл от Г-7. Според критично настроени експерти големи кризи като тази в Сирия могат да бъдат разрешени единствено в сътрудничество с Москва.

Освен това Г-7 е конкурирана от Г-20. От 2008 година се правят срещи на върха в този по-голям формат, в който освен най-развитите влизат и бързо развиващи се държави като Бразилия, Китай и Индия.

Според германския канцлер Ангела Меркел обаче форматът Г-7 все още отговаря на духа на времето. „Разговорите на подобни срещи на върха са по-открити и по-интензивни, отколкото биха могли да бъдат при обикновени срещи“, каза тя неотдавна за вестник „Зюддойче“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.