„Ислямска държава“ вербува джихадисти с професионални радиопредавания

Асошиейтед прес

Карта с мечтания в бъдеще Ислямски халифат, който искат да създадат ислямистите.

Говорителят с американски акцент предлага оптимистично обобщение на основните новини за деня: бойци на „Ислямска държава“ установиха контрол над важен сирийски град, екстремистите отблъснаха кюрдските сили въпреки въздушните удари на коалицията и двама атентатори самоубийци успешно изпълниха задачите си.

Звученето е като по националното обществено радио в САЩ. Но това е „Ал Баян“, радиото на „Ислямска държава“, опитваща се да привлича европейски новобранци чрез шумно рекламиране на неотдавнашните победи в битката за създаване на халифат. Това радио е голямо главоболие за западните сили, които се опитват да ограничат влиянието на „Ислямска държава“.

Всички новини на „Ал Баян“ са добри за „войниците на халифата“. В тях врагът винаги позорно отстъпва или е ликвидиран. Предаванията всеки път завършват със силнамузика и любезно послание на английски: „Благодарим ви, че ни слушахте.“ Контрастът между спокойната в западен стил продукция и екстремисткото съдържание показва колко далеч е стигнала ислямската пропагандна машина след 2012 г., когато възрастен французин, застанал пред джихадистко знаме, заплаши Франция от името на Ал Каида в ислямски Магреб.

Кадрите бяха груби, с минимални професионални достойнства и разпространени в сравнително неизвестен сайт. При „Ал Баян“ е обратното, то достига до хиляди слушатели всеки ден чрез линкове, споделяни в социалните мрежи, помагащи за увеличаване на редиците на западняците (които се очаква тази година да достигнат 10 хиляди), сражаващи се за „Ислямска държава“ в Сирия и Ирак.

За времето, в което французинът Жил льо Ген, бе изправен на съд, неговите европейски последователи в джихада преобърнаха набирането на джихадисти по начин, който би впечатлил дори нюйоркска пи ар агенция.

Видеозаписите на „Ислямска държава“ вече показват красиви млади мъже и са толкова професионално направени, че напомнят на търговски реклами. Една типична седмица за вербуване включва многократни информационни бюлетини на три езика, само че „добрите новини“ са самоубийствени атаки вместо информация за трафика и бейзболни резултати.Добре направено видео, насочено към френски кандидати за джихадисти, показва как бойци скачат през горящи обръчи и висят на лостове над пламъци. И разпространяваща се като метастази мрежа от туитове се изсипва от смартфоните на седналите в столове треньори.

Самите оператори са герои в тази информационна война: медиите, казва неназован боец във видео, посветено на тези пи ар муджахидини, са „половината от битката, ако не по-голямата част“.

Пред април видео, призоваващо лекари да се присъединят към ИД, показа медици в безупречни униформи, както и медицинско оборудване. В него синеок австралиец, който се движи напред назад в изрядно родилно отделение, обещава на новодошлите, че ще помагат на мюсюлмани, които страдат от „липса на медицински грижи“. Видеото прилича на излъчено по телевизията послание за служба в името на обществото.

В разговор в социалната мрежа Ask.fr същата седмица, човек, представител се като британски жител на територията на „Ислямска държава“, обеща на новодошлите безплатно медицинско обучение.

Междувременно в серия от туитове друг човек, представящ се за британец, хвали субсидираните горива, безплатната вода и зъболекарските грижи, превъзхождащи предлаганите на Запад.

„Естествено арогантността ще надделее и те ще отрекат истината и ще твърдят, че техният начин на живот е по-добър. Засмейте се следващия път, когато си плащате сметките“, казва човекът, според поредица от туитове, подбрани в сайта SITE – института, който проследява дейността на терористични общности.

Няколко души са показани неколкократно като главните вербовчици: жена от Глазгоу, която както се твърди помага на британски момичета да стигнат до Сирия; холандски боец, който дава джихадистки интервюта и води страница в Tumblr; синеок французин, появяващ в множество видеозаписи, призовава сънародниците си да емигрират в териториите на „Ислямска държава“.

„Като цяло те желаят европейци. Те желаят всеки, който дойде да воюва, да създава ислямската държава, да прави халифата“, заяви Себастиан Пиетрасанта, френски депутат, който ръководи усилията за дерадикализиране на младите екстремисти, вливащи се в редиците на ИД. „По наши оценки вероятно има около 5000 и до една година може да стигнат 10 хиляди. Сблъскваме се не просто с проблем за сигурността, а проблем за обществото.“ Всеки отвсякъде може да вербува за „Ислямска държава“.

Проучване през март на изследователи от института Брукингс установиха повече от 46 хиляди активни акаунта в Туитър, подкрепящи „Ислямска държава“ за период от два месеца. В момента, в който бъде закрит един акаунт, изникват още.

Междувременно предупрежденията на западните правителства за опасностите от присъединяване към ИД почти не влияят на броя на заминаванията. Онези, които не са доволни от живота си при ИД, рядко разказват за това от страх за живота си. Западните страни освен това срещат трудности да се справят с реторика, че на тях и на западните медии, които ИД така успешно имитира, не може да се вярва.

ИД рекрутира главно младежи. Във Франция, най-големият източник на Запада за екстремисти, които се отправят в Ирак и Сирия, те са около 20-годишни. Жените са дори още по-млади.

Каквото и да търсят, ИД им предлага: шериатски закони, по-дълбока цел в живота, битка срещу диктатор, помощ за работа, автоматични оръжия, патологично насилие за онези, които са склонни към него.

„Те са в състояние да разберат какво е важно за тези хора, какво ги мотивира, и след това създават възможност за запълване на тези нужди, отначало чрез социалните медии и интернет“, казва генералът от ВВС Филип Брийдлав, върховен главнокомандващ на силите на НАТО в Европа. „И когато ги привлекат, продължават да се грижат за основните им искания, ценности, цели, създавайки чувство за нещо, което е част от по-голямо добро.“

Питър Нюман от Международния център за изучаване на радикализацията и политическото насилие в Кингс колидж в Лондон, смята, че завърналите се разочаровани бойци – ако западните правителства могат да гарантират безопасността им, биха били в крайна сметка най-ефективни при предотвратяването на бъдещи заминавания.

„Точно сега наистина само „Ислямска държава“ е тази, която разказва историята, казва той. Би било много силно, ако има обратна на тяхната история от бивш боец.“

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.