Хора от Централна Азия се заслушват в призивите на „Ислямска държава“

Абдужалил Абдурасулов

Елитна част на армията на Таджикистан. Снимка: таджикнюз

Бившият командир на таджикистанските специални сили Гулмурод Халимов заяви във видеообръщение, че се присъединява към „Ислямска държава“ и това предизвика тревога в Централна Азия. Там отново се обсъждат заплахите за региона, свързани с тази групировка.Някои се опасяват, че Централна Азия може да тръгне към радикализация – също като Афганистан, Ирак и Сирия.

По различни оценки, групировките на ислямските бойци в Сирия включват вече от 1500 до 4000 жители на Централна Азия. Мнозина от тях са гастарбайтери, каквито заминават с хиляди в чужбина, предимно в Русия. Това са хора, особено податливи на джихадистка пропаганда.

Дискриминацията, неправдите, тежките условия на труд, с които се сблъскват централноазиатските гурбетчии, създават благодатна почва за търсачите на доброволци.

Гулмурод Халимов чудесно го знае, затова в обръщението си отправи директен призив към трудовите мигранти. „Работата в Русия ви е превърнала в роби на кафирите (неверниците) . . . За тях сте само „маймунистанци“, нищо повече . . . Влейте се в редиците на джихада, елате в „Ислямска държава“. Оттам по-лесно ще дойдете тук“, прикани едноверците си рейнджърският командир – беглец от Душанбе.

За чуждото дело

Светът на социалните мрежи, из който циркулират подобни клипове и обръщения, играе важна роля в набирането на доброволци. Джихадистките бойци го използват като полезен инструмент в общуването с потенциални следовници.

Но както заявява Ноа Тъкър, редактор на сайта Registan.net, нищо не може да се сравни с преките контакти. „Вербуваните по селата или в училище могат на свой ред да вербуват познатите си там“, обяснява Тъкър.

Но защо ли хора от Централна Азия са готови да изминат хиляди километри и да се бият за едно дело, което е чуждо за повечето жители на техния светски регион? По думите на Тъкър, всеки си има лични мотиви.

„Според мен обаче за Централна Азия важи един общ подтик – младежите се чувстват самотни, изолирани, ще им се да бъдат част от нещо по-голямо. Търсят смисъл в живота, нещо значително, в което да се включат“, смята журналистът.

Само по официални данни към джихадистките бойци в Сирия са се присъединили около 300 казахстанци, близо 350 жители на Киргизстан и 380 таджикистански граждани. Влели са се в различни въоръжени групировки, включително в отряди на ислямисти узбеки.

Ред централноазиатски последователи на джихада, воюващи в Сирия, са положили клетва пред Фронта „Ан Нусра“, а други са съюзени с неговия съперник – „Ислямска държава“.

„Праведният път“

Според Диърдри Тайнан, оглавяваща проект на Международната кризисна група в Централна Азия, в идеите на ИД някои виждат примамлива алтернатива на репресивните режими.

„Хората се включват в ИД, мисля, главно защото са разочаровани от живота в собствените им страни – казва Тайнан. – В Централна Азия няма що-годе значимо поле за прилагане на политически или обществени идеи, а „Ислямска държава“ изглежда далеч по-привлекателен и праведен вариант.“ Джон Хедършоу от университета в Ексетър впрочем изтъква, че Гулмурод Халимов е привлякъл едва неколцина другари, ако е сполучил изобщо, и „не се знае дали бягството му сочи някаква тенденция“.

„Няма изгледи по стъпките му да тръгнат фигури от подобен калибър. И със сигурност това не е знак, че обществото все повече се радикализира – подчертава Хедършоу. – Знаем твърде малко за причините хората да се включват в ИД; не трябва да хващаме много вяра на собствените им обяснения. Нещо повече, хората като него са много малко.“

Други аналитици също посочват, че тази заплаха е слаба, но специално се раздува от местните власти в стремеж да отслабят опозицията. Ноа Тъкър например твърди, че в Таджикистан са предприети „оркестрирани усилия“, които да обвържат в хорското съзнание „Ислямска държава“ с основната опозиционна сила – Партията за ислямско възраждане.

Таджикистанският президент Емомали Рахмон дори нарече „Ислямска държава“ „чумата на столетието, която заплашва глобалната сигурност“. „Завръщайки се по родните места, тези младежи внасят нестабилност в обществото“, заяви Рахмон.

Риториката на джихадистите само потвърждава тези опасения. В един от клиповете на узбекската ислямистка групировка „Джамаат Имам Бухари“ кадри, показващи военно обучение, са монтирани върху песен с думите „Ще завоюваме Шам (Сирия)“ и „Ще се върнем в Узбекистан“. В други видеозаписи бунтовниците заявяват, че „ще идат в Узбекистан, Киргизстан, Таджикистан и къде ли още не“. Показателно е, че Гулмурод Халимов също обеща да се върне в Таджикистан и да започне там „масова сеч“.

* * *

Групировки от Централна Азия, които се сражават в Сирия – Най-голямата групировка на узбеки в Сирия е „Джамаат Имам Бухари“, чиито сили са събрани в Алепо – Предимно узбеки включва и една по-малка група, наречена „Таухид уал Джихад“, която действа в провинция Идлиб – Групировката „Джамаат Сайфула Шишани“ обединява главно дагестанци и чеченци, но има за водач узбек – Абу Убайда ал Мадани.

Сред най-старите въоръжени групировки в Централна Азия се посочва Ислямското движение на Узбекистан (ИДУ), поело отговорността за дръзкото нападение срещу международното летище в Карачи. ИДУ също положи клетва за вярност пред Ислямска държава“, но се смята, че не е изпратило бойци в Сирия.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.