Защо управляващата Партия на справедливостта и развитието остава популярна в Турция

Предстоящите избори в Турция ще бъдат напрегнати, но няма големи съмнения, че управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ ще се окаже отново най-голямата партия в парламента.

Поддръжниците на управляващата партията назовават няколко основни причини защо ще гласуват за ПСР, която беше основана от президента Реджеп Тайип Ердоган и е на власт от 2002 г. , когато Турция беше в разгара на голяма икономическа криза.

1) Икономиката: „Аз съм на 59 години и това е най-добрата икономика, която Турция някога е виждала“, казва Яхя Ипек от Анкара, който работи в процъфтяващия сектор на строителството.

„Правата на работниците сега са по-добре защитени“. „Може да погледнете кризата в Гърция. Без ПСР ние щяхме да сме в по-лошо състояние. Нашата икономика сега върви добре“, казва Сайетин, мъж в края на 50-те си години, който работи в транспортна компания.

2) Социална подкрепа и закрила: „Дори някой, който е неграмотен, ако следва ПСР, ще има какво да яде“, казва Джан, 33-годишен работник от Истанбул. „Нещата са по-лесни сега, защото всички имат здравни осигуровки“, добавя той. Ипек казва: „Благодарение на ПСР мога да изпратя децата си в частно училище. Държавата сега отпуска пари за учебните такси“.

3) Стабилност: „Във всеки случай, стабилността е най-важното нещо за мен, включително икономическата стабилност. Заради това давам на ПСР цялата си подкрепа. Подкрепям Ердоган, откакто беше кмет на Истанбул“, казва Киняс, 54-годишен шофьор.

4) Инфраструктура и развитие: „Те построиха мостове и метро. Тези неща направиха живота ми по-добър и по-лесен. Сега събират боклука пред къщата ми всеки ден. Болниците вече са по-добри“, казва Осман, търговец.

5) Любов към Ердоган: „Ердоган е бащата на бедните. Той наистина е най-добрият лидер на света. ПСР е партия на народа и Ердоган е човек на народа“, казва 63-годишният Мехмет, който се занимава с внос и износ от Европа.

6) Гордост: „Ердоган ни даде много поводи за гордост в Турция“, казва Киняс. „Той прави това, което е най-добро за Турция. И той е единственият, който надига глас за всички хора, умиращи в Ирак и Сирия. На никой друг не му пука за това, освен на Ердоган“.

7) Кюрдският въпрос: „Преди човек не можеше да бъде свободен или да говори свободно. Хората се страхуваха да говорят своя език, езикът беше забранен. Беше опасно дори да кажеш, че си кюрд“, обяснява Мехмет, който е кюрд. „Откакто дойде Ердоган, кюрдският проблем е решен“.

8) Пренебрежение към военните и стария елит: „ПСР сложи край на периода на превратите“, казва Ипек. „Хората, стоящи зад преврата, създадоха всичките ни проблеми“, казва Мехмет. Той описва кемалистките партии, като основната опозиционна Народнорепубликанска партия, като „елитаристи“.

9) Религиозни свободи и премахване на забраната върху забрадките: „Една от дъщерите ми носи забрадка, другата – не. Това е истинска демокрация“, заявява Мехмет. Ипек, който казва, че не е религиозен, не се притеснява заради ислямистките корени на партията. „Те не ми казват кога или как да се моля. Аз пия алкохол и те не са ме притеснявали затова“.

Все пак, някои признават, че гласуват за партията въпреки някои притеснения. „Всички са лоши, всички партии. Но най-доброто сред най-лошите е ПСР. ПСР подкрепя бедните“, казва Али, 59-годишен мъж с увреждания.

Още по темата: Турция от идването на власт на Партията на справедливостта и развитието насам

Франс прес

Основни развития в Турция след идването на власт през 2002 г. на Партията на справедливостта и развитието /ПСР, ислямо-консервативна/: – 2002 г. Партията на справедливостта и развитието печели парламентарните избори /на 3 ноември/, помитайки политическа класа, отслабена от скандали и финансова криза. Това е краят на една ера на нестабилност, но началото и на безпокойство в светските среди.

– 2004 г. Премиерът Реджеп Тайип Ердоган предприема демократични реформи и премахва едно табу като разрешава предавания на кюрдски език по държавната телевизия. Той постига през октомври 2005 г. започване на преговори за присъединяване към ЕС.

– 2007 г. През пролетта ПСР иска да постигне избиране на нейния кандидат за президент на републиката, като предизвиква сериозна криза. Армията заплашва да се намеси в случай на нарушаване на светските принципи.

През юли ПСР печели предсрочни парламентарни избори и на 28 август депутатите избират един от нейните основатели, Абдуллах Гюл, за президент. Неговата съпруга носи ислямска забрадка, което е прецедент. Също както и съпругата на Ердоган.

Правителството успява след това да постави под контрол военните, извършили три преврата от 1960 г. насам. Стотици офицери ще получат тежки съдебни присъди през 2012 и 2013 г. – 2008 г. За да удовлетворят емблематично искане на политическия ислям в Турция, депутатите искат да либерализират носенето на ислямски забрадки и внасят промени в конституцията, за да разрешат носенето им в университетите /9 февруари/.

Но Конституционният съд отменя конституционната поправка на 5 юни и ПСР избягва на косъм процедура за забрана заради „действия, противоречащи на светските принципи“ /30 юли/.

Ислямските забрадки обаче влизат в университетите още от 2010 г. , в държавната администрация и парляамента /2013 г. /, а след това в гимназиите /2014 г. /, което предизвиква гнева на опонентите на режима.

– 2011 г. През юни ПСР печели третата си поредна победа на парламентарни избори с близо 50 процента от гласовете. Ердоган започва нов мандат – последен, според правилата на неговата партия.

– 2012 г. На 22 юни турски изтребител е свален от сирийската противовъздушна отбрана. Последват и други инциденти, след като Анкара прекъсва отношения с режима в Дамаск още от началото на бунта през март 2011 г. , подкрепя бунтовниците и приема голям брой сирийски бежанци /близо два милиона през 2015 г. /.

– 2013 г. Абдуллах Йоджалан, намиращият се в затвора лидер на бунтовниците от Кюрдската работническа партия /ПКК/, чиято въоръжена борба отне живота на над 40 000 души от 1984 г. насам, обявява през март едностранно примирие, което в общи линии се спазва оттогава, в рамките на трудни преговори с правителството, започнали през 2012 г. На 31 май недоволството срещу градоустройствен проект прераства в антиправителствени протести. В продължение на три седмици 3,5 милиона турци участват в демонстрации. Режимът си възвръща контрола с цената на сериозни репресии /най-малко осем загинали/.

В средата на декември избухва корупционен скандал, който разтърсва държавното ръководство. Ердоган отвръща, като обявява война на бившите си съюзници от движението на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен, обвинени в заговор.

– 2014 г. За да потуши корупционния скандал, правителството се ожесточава и увеличава чистките срещу последователи на Гюлен в полицията и правосъдието, организира приемането на закони, за да контролира по-добре магистратите и интернет и блокира временно Туитър и Ютюб. То изненадващо подобрява отношенията си с армията, която постига преразглеждане на големите съдебни порцеси срещу офицери. Скандалът приключва с прекратяване на наказателното преследване /17 октомври/.

ПСР печели общинските избори през март /с 45 процента/ въпреки продължаващото недоволство, разпалено от най-тежката промишлена катастрофа в страната в мина Сома на 13 май /301 загинали/.

На 10 август Ердоган е избран за президент с 52 процента от гласовете още на първия тур на оспорвани избори, на които за първи път президентът се избира с пряко гласуване.

– 2015 г. ПСР е фаворит за парламентарните избори на 7 юни, но забавянето на темповете на растеж на икономиката би могло да подкопае доминиращата й позиция в парламента. Ердоган, който иска да въведе президентско управление, има нужда от най-малко 330 депутати, за да промени конституцията.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.