Семейни градини със зеленчук в центъра на Варшава устояват на натиска за строителство

Франс прес

Парк във Варшава. Снимка: официален сайт

С мотика в ръка 70-годишната Хана Велгус обработва земята в малката си градина в самия център на Варшава, на няколко десетки метра от голям булевард, където стотици коли са попаднали в задръстване.

„Ако нямах тази градина, не знам как щях да свързвам двата края“, казва Ханна, която живее с малка пенсия. „Скоро ще имам реколта от ягоди и от френско грозде, а после и от череши. През лятото бера ябълки и круши, а през есента – сливи. От всички тези плодове правя конфитюри. Каквото ми остава, раздавам на съседите от квартала“, разказва Ханна.

Градината на Ханна е с площ 300 квадратни метра и е част от така наречените „Семейни градини“ на улица „Защитниците на мира“, където около 300 семейства обработват като Ханна парцелите си. „Никой тук не е собственик, ние сме само наематели“, казва Ханна. „Земята е общинска собственост“, казва тя.

Традицията на тези градини, в които жителите на Варшава садят салати и моркови и дори отглеждат кокошки и гълъби, датира от над сто години. Но златната епоха на тези градини, наричани тогава работнически, бе по времето на комунизма.

Тогава властите искаха от една страна да задоволят вродената жажда за земя на селското население, което след войната нахлу в градовете. От друга страна, това беше средство, позволяващо на жителите да се прехранват във времена на недоимък и даващо им измамното усещане за собственост във време, в което собствеността не съществуваше.

Днес бившите собственици на тези градини искат реституция на недвижимите имоти, конфискувани от комунистическия режим след войната. Тази стъпка всява паника сред наемателите на тези парчета земя. Най-малко 22 процедури за реституция са в ход в кметството на Варшава.

Семейните градини във всеки случай храбро устояват на натиска на града, който е в настъпление и най-вече на апетита на фирмите за недвижими имоти, които им хвърлят алчни погледи.

Бартломей Павлак защитава своето зелено парче земя, заключено между четири зида.“Около нас има само жилищни сгради, които никнат като гъби. На нашите парцели все още се чувстваме като на село“, казва Бартломей, който дори отглежда кози, но не заради печалбата, а защото му е забавно и заради децата си.

Според Яцек Белецки, експерт по недвижимите имоти, в нито една европейска столица няма в центъра семейни градини, каквито има във Варшава.

„Жалко, че тези терени са замразени. Те разполагат с цялата необходима инфраструктура за строителство. Тук има метро, обществен транспорт, канализация, водоснабдяване, електричество, газ“, казва той.

Тоест има всичко, което може да се хареса на строителните предприемачи в град с население от 1,7 милиона души, в който квадратният метър земя струва около 2500 евро и дори повече, когато локацията е много добра.

Според Белецки би било по-логично тези семейни градини да се преместят извън града, защото сега предприемачите са принудени да строят на терени, които са извън центъра и така градът „прекалено се разкъсва“.

„И дума не може да става, поне за момента“, успокоява обаче Марек Микос, директор на отдела по архитектура на варшавското кметство. „Семейните градини са зелена площ. Те играят важна екологична роля. Благодарение на тях във времето на летните жеги температурите във Варшава спадат, защото градините абсорбират замърсяването“, казва той.

Градоустройственият план на Варшава се основава на ветровите коридори, минаващи през града и „проветряващи го“. Само във Варшава има 190 градински комплекса на площ от 1200 хектара. В цяла Полша има 4800 градински комплекса на площ 44 000 хектара. Така Полша се превръща в европейски лидер на семейните градини, изпреварвайки Германия или Великобритания.

Като цяло близо милион семейства в тази страна с население от 38 милиона души разполагат с парче земя, което е около 5 милиона души. Това е социална група, която нито една политическа партия не смее да пренебрегва.

Да имаш градина в града днес преди всичко е хоби за поляците. В някои среди то придобива и така модерното екологично измерение. „Няма нужда да изминаваш 200 километра, за да отидеш на Мазурските езера, ако можеш да дишаш чист въздух насред града“, уверява Доминика Раковска, 44-годишна графичка и майка на две деца. „Това е фантастично. Живеем в центъра на града и за няколко минути сме сред природата“, казва тя. Градината й е точно на пет минути от апартамента й.

БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.