Делото на „Инвестбанк“ с адвоката-фантом и съдията с апартамент в Париж, е отменено от Върховния касационен съд

Адвокат Калин Чанков. Снимка: e-vestnik

Бел. ред. – В e-vestnik писахме няколко пъти за фантастичен случай в съда, когато адвокат фантом се яви на дело и изгони истинския адвокат. А съдията Стефан Гроздев, впечатлил колегите си с това, че когато го избираха за шеф на Софийски апелативен съд, комисия изясняваше откъде и как има апартамент в Париж, светкавично прекрати делото по искане на адвоката-фантом и така подариха на „Инвестбанк“ на Петя Славова 9 млн. лева, които тя имаше да изплаща по присъда от Софийски градски съд на варненска фирма.
(Случаят е описан тук, тук и тук).

Върховният съд през седмицата отмени делото менте и го върна за ново разглеждане. Някой ще трябва да измисли друга измама и да я поднесе на обществото. И сигурно ще продължи да го прави, защото кой знае защо прокуратурата блее. По-надолу следва текстът от „Правен свят“, описващ решението на Върховния касационен съд с извадки от съдебните протоколи.

 

Делото, по което „Инвест банк“ първо беше осъдена да плати близо 9 млн. лева за източени пари от сметка на фирма, а след това изневиделица беше прекратено от Софийския апелативен съд (САС), се връща там за ново разглеждане.

Това определи състав на Върховния касационен съд (ВКС) с председател и докладчик Росица Ковачева. За случая съобщи сайтът „e-vestnik.bg“, след като на 30 март тази година САС прекрати делото. То бе стигнало до втората инстанция, след като миналата година Софийският градски съд осъди „Инвест банк“ да плати на фирмата „Месокомбинат Варна“ АД общо почти 9 млн. лева – обезщетения, лихви, съдебни разноски и възстановяване на неправомерно източени пари от сметката на фирмата в същата банка.

Фирмата е на бизнесмена Борислав Манджуков, убит през март 2014 г. Манджуков е водил няколко години дела с „Инвест банк“, за да си върне над 5 млн. долара, за които тъврди, че са източени без негово знание от сметките на фирмите му през 2010 г. Една от фирмите, чийто директор е майката на Манджуков – Евгения Манджукова, печели делото, малко след смъртта на Манджуков.

СГС осъди банката да плати на „Месокомбинат Варна“ АД близо 2,5 млн. долара, плюс лихвите, плюс обезщетение в размер на 1,4 млн. евро, плюс съдебни разноски. Общата сума, която банката има да връща е към 9 млн. лв.

„По такъв несъмнен начин се установява „източването“ на средствата от депозитната сметка, че всички доводи на ответника „против“ се явяват абсурдни, а по силата на използвания в логиката принцип reductio ad absurdum , това само по себе си доказва тяхната неистинност“, се казва в решението на съдия Лилия Илиева от СГС.

Банката го ожбжалва пред САС и на 30 март в съдебното заседание влиза адвокатът на „Месокомбинат Варна“ АД Велислав Драмов. Изненадващо на заседанието се явява и адвокат Калин Чанков, който представя пълномощно, че вече той представлява фирмата, както и документ за оттегляне на пълномощията на адвокат Драмов.

Съдия Стефан Гроздев. Снимка: в. Банкеръ

След това адвокат Чанков представя на съда и отказ от иска, уважен от СГС, както и решение на съвета на директорите на „Месокомбинат Варна“ АД за този отказ и за смяната на адвокатите.

Адвокат Драмов настоява съдът да отложи делото, за да изслуша лично Манджукова и да установи, че няма ангажиран нов адвокат, да бъде назначена експертиза на подписите на представените от Чанков документи.

Предлагаме извадка от протокола по делото в САС и диалога между двамата адвокати:

Адвокат Драмов: Имам две искания по въпроса. Първо, мисля, че ход на делото не следва да се дава, тъй като третото лице помагач е нередовно призовано и по тази причина, ход на делото не може да бъде даден. То не е взело отношение по въззивната жалба и по разменените книжа. По тази причина произнасянето относно отказа на исковете от страна на моя доверител, следва да бъде отложено до редовното призоваване на третото лице помагач. В случай, че настоящия съд прецени, че все пак ход на делото следва да бъде даден, въпреки горното ми възражение, аз оспорвам подписите, поставени върху пълномощното на колегата. Оспорвам подписите, които са представени в протокола на заседание на Съвета на директорите. Моля, съдът с оглед оспорването на тези документи да назначи Съдебно-почеркова експертиза с въпроси, които ще формулирам допълнително и които ще имат за цел, след като вещото лице експерт се запознае с оригиналите на документите, да даде отговор, подписани ли са от съответните лица, които се твърди в тях.
На трето място, моля колегата изрично да потвърди пред съда, че пълномощното му е дадено лично от упълномощителя и ако е присъствал, че е подписано пред него. Готови сме да внесем съответния депозит за експертизата, а в случай че съдът прецени, може и тройна експертиза да назначи. Подобно развитие, макар и силно неочаквано, донякъде трябваше да бъде предвидено.

Адв. Чанков: Заявявам, че пълномощното ми беше предоставено от Евгения Манджукова лично, подписа се пред мен. Другите, които представих ми ги даде лично, а молбата с копие от обратната разписка са ми изпратени по факс.

Адв. Драмов: Току що мой колега адвокат от кантора е говорил с госпожа Манджукова и тя твърди, че не е подписвала такива неща, така че мисля, че експертизата ми е повече от наложителна.

Шеф на съдебния състав е съдия Стефан Гроздев, който е и.д. председател на САС. Съставът не уважава искането на адвокат Драмов и приема документите на Чанков, като „намира, че не следва да бъдат вземани предвид изявленията на адвокат Драмов, предвид обстоятелствата, че същият е с оттеглени пълномощия“. Така САС прекратява делото и се оказва, че „Месокомбинат Варна“ АД се отказва добвоволно от  9 млн. лв., присъдени му от градския съд.

Казусът стига до ВКС, който е категоричен в определението си:

„Съдът е бил длъжен да открие производство по оспорване и да събере поисканите от „Месокомбинат Варна“ доказателства за установяване, че не е налице валиден отказ от иска или да установи чрез личното явяване на законния представител Евгения Манджукова на „Месокомбинат Варна“ налице ли е валидно волеизявление за отказ от иска. Допуснато е от въззивния съд процесуално нарушение с приемането, че възраженията на адв. Драмов не могат да се вземат предвид, защото“Месокомбинат Варна“ е оттеглил даденото пълномощно, както и с неизвършване на проверка налице ли е валиден отказ от иска на  „Месокомбинат Варна“ при възникнал спор затова.“

След това върховните съдии заявяват, че Манджукова е представила нотариално заверена декларация, в която заявява, че фирмата ѝ не се е отказвала от исковете срещу „Инвест банк“, нито е упълномощавала адвокат Чанков да я представлява, нито е оттегляла пълномощията на адвокат Драмов.

„От тези декларации следва, че липсва валидно волеизявление на Евгения Манджукова, като изпълнителен директор на „Месокомбинат Варна“ за отказ от исковете, както и решение на Съвета на директорите за отказ от исковете и за овластяване на Евгения Манджукова да направи отказа“, заключава ВКС, отменя определението на апелативния съд и му връща делото на САС за „разглеждане на подадените въззивна и частна жалба.

От „Правен свят

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.