„Ислямска държава“ гледа към Палестина

В Близкия изток истината често противоречи на логиката

Карта с мечтания в бъдеще Ислямски халифат, който искат да създадат ислямистите.

Противно на господстващата общоприета за истина теза, най-голямата пречка за създаването на палестинска държавност не е Израел, а обозрим асортимент от арабски сили, особено „Ислямска държава“, известна още като ИДИЛ.

Как така? Ако погледнем в перспектива, дори Палестинската автономна власт и Хамас някакси да успеят да постигнат пълното одобрение на Ерусалим за настоятелните си претенции за държавност, никаква палестинска държава не може да очаква да издържи на агресивни действия, каквито почти сигурно ще предприеме ИДИЛ. Следователно непрестанната палестинска война срещу израелски училища, ресторанти, автобуси и синагоги се води в крайна сметка от името на ИДИЛ.

През дългите години, в които терористите от Фатах и Хамас бяха заети да се колят помежду си и да избиват израелци, постоянните предупреждения на Ерусалим, че в Израел няма авторитетна палестинска партия, с която да преговаря, бяха сметени под дипломатическия килим. Даже след 11 септември 2001 г., когато Фатах и Хамас ентусиазирано се радваха на американските несгоди, САЩ и техните съюзници не преразгледаха традиционната си подкрепа за „Палестина“.

Сега за най-голяма ирония и Хамас, и Израел са застрашени от настъплението на ИДИЛ към ивицата Газа. Напоследък различни джихадистки групи, лоялни на ИДИЛ, се стреляха с автоматични оръжия и артилерия с бойци на Хамас, заложиха експлозиви в палестински обществени сгради и се подготвят за пълномащабна война с правителството на Хамас. Преди известно време постъпи информация, че Хамас е взривила джамия, за която се смята, че е била база на лоялисти на ИДИЛ. Тогава група, наричаща себе си Поддръжници на ислямската държава в Ерусалим направи следното изявление: „В светлината на последното действие на Хамас, подновяваме клетвата си за вярност към лидера на ИДИЛ Абу Бакр ал Багдади. Призоваваме го да затвърди влиянието си, да започне война в Палестина, за да се обединим във война срещу евреите и техните съучастници“. Ако харесваш ИДИЛ, ще обичаш „Палестина“, толкова е просто.

Школата на ИДИЛ се разпространи далеч извън Ирак и Сирия – в Йемен, Либия, Сомалия и Египет. В Египет Израел и САЩ вече с основание се страхуват от ново активизиране на влиянието на „Мюсюлмански братя“. Това движение, разбира се, е различно от ИДИЛ и от талибаните. То е родител на организацията Хамас, управляваща в ивицата Газа, известна още като Движение за ислямска съпротива.

Какво означава в действителност всичко това за регионалната стабилност и глобалната геополитика? В основни линии то подсказва, че Хамас ще стане един ден по-жестока и от ИДИЛ, за да затегне контрола си над Газа. Може ли да успее? В най-добрия случай Хамас може да успее да спре ИДИЛ, но едва след като преди това демонстрира необуздано желание и възможност да убива безразборно.

В най-лошия случай, който изглежда по-възможен, ИДИЛ ще докаже, че е ако не по-жестока, то поне по-способна от Хамас и набързо ще се справи с всички местни палестински власти в ивицата Газа.

ИДИЛ вече действа в части от Сирия, което може да я доведе до границите на израелските Голански възвишения. Групировката поглежда към Йордания и Западния бряг (Юдея и Самария). През следващите няколко месеца, докато палестинската автономна власт продължава да оркестрира нови терористични нападения срещу израелци, ИДИЛ ще започне планирания си поход на запад през Йордания, след който ще се окаже на източните граници на Западния бряг, т.е. на границата на това, което Фатах признава за географското сърце на бъдещата държава „Палестина“.

Тук палестинските сили, начело с Фатах, бързо ще се предадат на ИДИЛ и местните й съюзници. В крайна сметка Фатах вероятно ще трябва да избира между това да се моли на Израел да стане палестински съюзник срещу вече общия враг или просто да остави всякакви военни операции да бъдат водени направо от израелските сили за отбрана.

Credo quia absurdum, четем в творбите на древните латински автори. „Вярвам, защото е абсурдно“. При тези обстоятелства „Палестина“ няма шанс без съдействие от страна на израелските сили.

Нека отбележим и още една страхотна ирония. В Израел премиерът Бенямин Нетаняху от много време е изразил готовността си да приеме палестинска държава, предшествана от палестинска „демилитаризация“. Ако Палестинската автономна власт и Хамас оправдаят това очакване – което не е много вероятно – това ще улесни много очакваните разрушителни действия на ИДИЛ. С други думи, ако „Палестина“ се придържа към отстъпките, направени на Израел преди формирането на държава, всъщност ще повиши екзистенциалната заплаха за палестинците и израелците.

Къде се намира Йордания в цялата картина? Съгласно международното право, Хашимитско кралство има някои задължения към Израел, що се отнася до борбата срещу тероризма. Тези отговорности са кодифицирани главно в Мирния договор между Държавата Израел и Хашимитско кралство Йордания от 1994 г.

Дали този договор може да има действително влияние върху военния капацитет на Йордания да спре очакваното настъпление на ИДИЛ? Разбира се, че не.

В Близкия изток, както и на други места, силата има преимущество пред правото. Освен това истината тук често няма връзка с логиката.

На фона на всички тези объркващи въпроси, свързани с палестинската държавност, е време да се разбере, че изконният враг на „Палестина“ в региона не е Израел, а гнусен асортимент от ислямистки арабски сили. Всяка успешна палестинска стъпка към държавност най-вероятно ще даде тактическо преимущество на ИДИЛ и нейните съюзници.

Единственият предпазлив начин да се спре евентуално превземане на „Палестина“, е Палестинската автономна власт и Хамас да спрат неспирния и напълно безполезен терор срещу Израел и да склонят на споделена израело-палестинска съпротива срещу планираните агресивни действия на ИДИЛ.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.