Украинските олигарси и походът им към властта

financial-times-emblema.jpgНа последния конгрес на украинската Партия на регионите в центъра на вниманието не беше Виктор Янукович, министър-председател и неин лидер, а Ринат Ахметов, най-богатият човек в Украйна. Той седеше на първия ред, през две места от Янукович, и привлече най-много журналисти, политици и оператори.

Министър-председателят на Украйна Виктор Янукович (вляво) обича компанията на милиардера Ринат Ахметов. Ахметов пък, който е най-богатият човек в страната, обожава вкуса на властта. Снимка: expert.ru

По време на предизборната кампания в страната Юлия Тимошенко, водач на опозиционния Блок на Юлия Тимошенко, беше забелязана да се вози в хеликоптер с Константин Живаго, спечелил милиарди от бизнес с желязна руда. Дори президентът Виктор Юшченко, който често осъжда публично политическото влияние на украинските олигарси, си позволи да се сближи с водещи бизнесмени, дарили пари за подкрепяни от него благотворителни организации.

Всички партии в Украйна се подготвят усилено за предсрочните парламентарни избори на 30 септември, а политиците приемат всяка подкрепа, която им се предлага. Някои олигарси, макар и не всички, са готови да подадат ръка на политиците.

Това обаче са деликатни отношения. Юшченко открито предупреди, че олигарсите отново се намесват в политиката и усещат „вкуса на властта“. Думите му ще повлияят на гласоподавателите, които смятат, че бизнесмените имат прекалено голямо влияние в политиката. Коментарът му обаче ще бъде подминат от онези избиратели, които твърдят, че влиянието на олигарсите е преувеличено. Украинските милиардери бяха силни политически играчи преди оранжевата революция от 2004 година, но обикновено слушаха бившия президент Леонид Кучма и се ползваха с протекцията му, за да разширяват бизнеса си, често чрез приватизационни сделки.

Когато Юшченко дойде на власт, подкрепен от пламенната агитаторка Тимошенко, някои бизнесмени се бояха, че новите лидери ще се опитат да отменят приватизационните сделки, извършени през последните десет години. Тези притеснения се изпариха след разрива между Юшченко и Тимошенко през 2005 година и ревизията на приватизацията завърши с отмяната на една единствена сделка – за стоманодобивния комбинат „Криворожстал“.

Тогава президентът заяви, че иска да гледа напред и да работи с бизнеса. Това послание беше потвърдено, след като миналата година Янукович, основен противник на президента, се върна на власт като министър-председател.

Икономическият бум възвърна спокойствието на олигарсите и те се радваха на безпрецедентно увеличение на печалбите и на активите. Междувременно политическите реформи, последвали Оранжевата революция, прехвърлиха редица правомощия от президента към парламента, давайки на депутатите, много от които бизнесмени-милионери, по-голям достъп до властта.

Конфликтът между Юшченко и Янукович, както и борбата между тях двамата и Тимошенко – водещия опозиционен лидер, предоставиха на олигарсите много благоприятни възможности. Юшченко свика изборите по-рано, главно защото се опасяваше от корупция в парламента.

Според Сергей Тарута, чието богатство се оценява на 2,3 млрд. долара, бизнеселитът иска да бъде аполитичен, за да запази репутацията и богатството си. Въпреки че не участва активно в политическия живот, той подкрепя Виктор Юшченко. Снимка: korrespondent.net

Украинските милиардери до голяма степен подкрепят плановете на президента да уравновеси дългогодишните връзки на страната с Русия с по-добри отношения с Европейския съюз. Тъй като през последните години Европа се превръща във водещ търговски партньор за Украйна, те все повече одобряват европейски ориентираната политика на Киев.

„Те осъзнават, че трябва да си сложат костюмите, преди да се появят на световните пазари и да изчистят дейността си, да настояват за реформи в страната и в техните компании“, заяви политическият анализатор Кост Бондаренко.
Друг политолог – Андрей Ермолаев – смята, че бизнесмените са разделени. От едната страна са тези, които подкрепят Янукович, начело с Ахметов. Техните компании са съсредоточени в тежката промишленост на Източна Украйна. От другата са привържениците на президента и на Тимошенко, които имат по-разнообразни финансови и търговски интереси, като Игор Коломойски, който е начело на финансовата група „Приват“.

Поддръжниците на Юшченко и на Тимошенко предпочитат по-бързите икономически реформи и либерализацията. Бизнесмените, които са на страната на Янукович, са по-консервативно настроени. „Съперничеството между тези две групи е доста остро и безмилостно“, каза Ермолаев.

Украинският президент е разтревожен главно от Ахметов, който изпъква на фона на останалите олигарси като най-богатия и най-явно участващ в политиката. Като депутат от Партията на регионите, най-голямата в парламента, той от дълго време подкрепя Янукович и работи с него при управлението на богатата рускоговоряща източна част на Украйна. Партията на регионите наскоро вбеси Юшченко, издигайки искането за референдум за обявяване на руския за официален език и противопоставяйки се на надеждите му за по-тесни връзки с НАТО.

Тимошенко твърди, че Ахметов се възползва от верността си към Янукович, като сочи неотдавнашното му придобиване на дялове от голямата държавна енергийна компания Днепроенерго. Ахметов отрече да се е облагодетелствал чрез преференциални условия.

Игор Коломойски има 3,5 млрд. долара и бизнес в Русия, Румъния, Полша и САЩ. Както повечето олигарси в Украйна, той отказва да коменитра политическите си интереси. Снимка: compromat.ru

Коломойски и Ахметов отказват да коментират политическите си интереси. Сред останалите големи бизнесмени единствено Сергей Тарута, съсобственик на водещата стоманодобивна компания „Индустриален съюз на Донбас“, се съгласи да отговаря на въпроси, свързани с политиката. “Бизнеселитът по принцип иска да бъде аполитичен, тъй като участието в политиката крие сериозни рискове за дългосрочните бизнесотношения и репутацията”, заяви той. Това може и да е вярно за Тарута, но очевидно не е така за някои от големите му конкуренти.

ПИНЧУК
Виктор Пинчук, на 46 години. Контролира активи в производството на стоманени тръби и железопътни релси; силен в областта на медиите и банковата сфера. Състоянието му се оценява на 7 милиарда долара. Зет на бившия украински президент Леонид Кучма. На изборите през 2004 година подкрепи Янукович. Бивш депутат, след оранжевата революция вече не е член на парламента. Някои негови близки сподвижници от миналото напоследък се присъединиха към Партията на регионите на Янукович като кандидат-депутати. Подкрепя идеята за членство на страната в ЕС. Не е изразил мнението си за плановете на Юшченко за НАТО и въпроса за руския език.

Виктор Пинчук е зет на бившия украински президент Леонид Кучма, а състоянието му се оценява на 7 млрд. долара. След Оранжевата революция той излезе от парламента, но не е загубил интерес към политиката. Снимка: glavred.info

КОЛОМОЙСКИ
Игор Коломойски, 44-годишен. Развива дейност в следните области: банково дело, рудодобив, енергетика, производство на стомана, на железни сплави и въглеводороди, както и в медиите. Състоянието му се оценява на 3,5 милиарда долара. Заедно с 45-годишния Геннадий Боголюбов е съсобственик на украинската бизнес група Приват. Приват има активи и извън Украйна, включително фабрики в Русия, Румъния, Полша и САЩ. Нито един от двамата не е бил депутат, но според анализаторите и двамата подкрепят различни политически партии. Не са изразили публично своето становище по въпросите за ЕС, НАТО и руския език.

АХМЕТОВ
Ринат Ахметов, на 41 години. Контролира активи в производството на стомана, добива на въглища и електроенергия, банковото дело. Развива дейност и в областта на хотелиерството, телекомуникационните компании, телевизията и футбола. Състоянието му се оценява на 15,6 милиарда долара. На президентските избори през 2004 година подкрепи Виктор Янукович. Верен член на неговата Партия на регионите и депутат от март 2006 година. Той обаче има и дискретни връзки с Виктор Юшченко. Подкрепя идеята на президента за членство в ЕС, но се противопоставя на плановете му за бързо присъединяване към НАТО. Одобрява идеята за обявяването на руския език за официален.

ЖИВАГО
Константин Живаго, 32-годишен. Има активи в рудодобива, банковата сфера, автомобилната индустрия, производството на въглеводороди и в недвижимите имоти. Състоянието му се оценява на 2 милиарда долара. От края на 90-те години е бил депутат от различни партии. В момента е член на Блока на Юлия Тимошенко. Подкрепя присъединяването към ЕС, но не е изразил своята позиция относно НАТО и руския език.

ФИРТАШ

Дмитрий Фирташ разполага с 1,4 млрд. долара и е съсобственик на стоманодобивната компания „Индустриален съюз на Донбас“. Той подкрепя различни политически партии и проекти. Снимка: compromat.ru

Дмитрий Фирташ, 42-годишен. Има интереси в търговията с природен газ и електроенергия, химическата индустрия, медиите и недвижимите имоти. Състоянието му се оценява на 1,4 милиарда долара. Не участва активно в политиката след неуспешното си кандидатиране за депутат през 2002 година. Смята се, че подкрепя различни партии и политически проекти. Има силни връзки с Москва като партньор на руския Газпром в регистрираното в Швейцария дружество за търговия с природен газ – „РосУкрЕнерго“. Не е изразил своите възгледи за членството в ЕС и НАТО, както и за руския език.

ТАРУТА
Сергей Тарута, 62-годишен. Има интереси в стоманената промишленост, машиностроенето, хотелиерството и производството на природен газ. Състоянието му се оценява на 2,3 милиарда. Съсобственик на водещата стоманодобивна компания „Индустриален съюз на Донбас“ заедно с Виталий Гайдук, бивш представител на правителството. Подобно на империята на Ахметов, и тази група води началото си от Донбас. Тя инвестира извън Украйна, включително в стоманодобивни предприятия в Унгария, Полша и САЩ. Смята се, че групата се опитва да не участва в политиката, но подкрепя Юшченко, въпреки че не е обявила публично подкрепа за членството в ЕС.

Оценката на състоянието е извършена от базираната в Киев инвестиционна банка Драгон Капитал и е публикувана от украинското списание „Кореспондент“ в списъка на най-богатите хора в страната през 2007 година.

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.