Корабокрушението в Китай: режимът не иска скандали

Франс прес

Снимка: от тв екрана

Всички на палубата… дори да няма никой за спасяване: потъването на туристическия кораб в Китай дава повод на комунистическите власти за голяма пропагандна операция, с която освен всичко друго да се опазят от всякакви критики.

Хиляди полицаи, войници и спасители бяха пратени на бреговете на Яндзъ, където корабът с над 450 души потъна в понеделник вечерта. Спасени бяха едва 14 души, а останалите почти сигурно са мъртви.

За координация на спасителните работи от вторник сутринта на мястото на трагедията неизменно присъства премиерът Ли Къцян, който обикновено е стоял в сянката на президента Си Цзинпин.

Образът на премиера, който с навити ръкави и мегафон в ръка ръководи действията на спасителите, се превърна в елемент от медийното отразяване на катастрофите в Китай, каза пред АФП Никълъс Дайнън, експерт по китайски медии в университета „Макуери“ в Сидни.

В сряда печатът в Пекин отдели голямо внимание на спасената по чудо Чжу Хунмей, измъкната от вътрешността на пагубния кораб. Медиите я показаха овързана с въжета и изтеглена с общи усилия от водолази и спасители, под погледите на строени полицаи и войници. Тези кадри се вписват отлично в комунистическата догма за обществото, сплотено в изпитания.

В пълен контраст „Ню Йорк таймс“ публикува на първа страница на международното издание снимка на труп, изтеглен от реката – обезсърчаваща картина, която намеква, че равносметката ще е тежка.

В Китай катастрофа с голям брой жертви може бързо да се обърне срещу режима. Смъртоносният сблъсък между два скоростни влака през юли 2011 г. разпали недоволство срещу режима, тъй като общественото мнение беше убедено, че възобновяването на железопътния трафик е било по-важно от разследването.

Блъсканицата, при която загинаха 36 души в нощта на Новата година в Шанхай, също породи буря от критики срещу властите. Пекин освен това е наясно със сериозните последици от потъването на ферибота „Севол“ миналата година в Южна Корея, след което премиерът подаде оставка.

В тези условия не е учудващо, че при отразяването на трагедията в Яндзъ медиите получиха нареждане да използват само два източника – агенция Синхуа и централната телевизия Си Си Ти Ви. „Ограниченията важат за медиите на мястото на потъването, включително за чуждите медии, в което не ме изненадва“, продължава Дайнън. „Пекин се стреми да не допусне изблик на емоции във вътрешен план, като налага пълна забрана над информацията кои са героите и кои лошите“, добавя той.

Активността на Ли Къцян го изведе на преден план. За 24 часа той бе показан да заседава с кризисния щаб в самолета си, наведен над карта на генералния щаб, а след това издаваше заповеди на спасителите пред издигаща се над водата част от корпуса на преобърнатия кораб.

След това той бе заснет да оглежда хоризонта с бинокъл – сякаш вторият човек в Китай всеки миг може да открие оцелял, викащ за помощ от водата. Според медиите премиерът лично наредил по-голям брой водолази да претърсят кораба и да бъдат разчистени местата за достъп към калните брегове на Яндзъ.

В сряда бяха показани репортажи, в които Ли Къцян в болнична престилка стои до леглото на оцелял от корабокрушението. Целта е да бъде изпратено ясно послание към масите: висшето партийно ръководство надзирава операциите до най-малки подробности и жертвите не са забравени.

Китайският премиер знае много добре, че предшественикът му Вън Цзябао си изгради популярност като кръстосваше във всички посоки и под светлината на прожекторите местата на катастрофи в Китай, оказвайки помощ на жертвите от бури, земетресения или злополуки в мини.

В по-широк смисъл, при всяко бедствие, стоварило се над Китай, властите се опитват да заличат негативните елементи, които могат да опетнят държавата-партия. Например всичко, което може да породи предположения за опасен обществен транспорт, за лоши условия на сигурност или за неспазване на правила.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.