Как победите на „Ислямска държава“ направляват сирийската гражданска война

Бойци на Ислямска държава. Снимка: от видео

Демонстрирайки голяма гъвкавост на бойното поле, „Ислямска държава“ успя да свари неподготвени бунтовническите сили в Северно Алепо с голямо настъпление, чиято цел бе да осигури още територия по сирийско-турската граница. След като намали числеността на силите си в района, внезапната тактическа промяна на ИД й донесе значителни първоначални победи срещу бунтовниците. Джихадистите от ИД завзеха Сауран и напредват към Маре. Благодарение на подкрепленията от град Алепо и от други провинции обаче сирийските бунтовнически сили вече започнаха да осъществяват мощни контраатаки срещу „Ислямска държава“. Засега изходът от битката е „на кантар“, тъй като и двете страни пристъпват към подсилване на редиците си.

Битката за Алепо

Напредването на ИД в Северно Алепо вероятно е плод на засилващото се безпокойство на групировката за каналите й за снабдяване и вербуване, минаващи през Турция, по които тя осигурява основната част от чуждестранните си бойци. В последната година настъпленията на Свободната сирийска армия и на кюрдските „Сили за защита на народа“ постоянно разклащат контрола на ИД върху граничните пунктове и градовете по турско-сирийската граница.

Миналата седмица отрядът „Ефратски вулкан“, свързан със Свободната сирийска армия, открито си набеляза завзетият от ИД град Тал Абяд в северната провинция Ракка. При положение, че кюрдските „Сили за защита на народа“ напредват от провинция Хасака на изток, а „Ефратски вулкан“ атакува от провинция Алепо на запад, Тал Абяд може да се изплъзне от хватката на „Ислямска държава“. Твърди се дори, че ИД е започвала да извежда семействата на бойците си от града, прехвърляйки ги на юг към град Ракка.

ИД води продължителна и тежка битка, за да не допусне да изгуби Ракка от сирийските бунтовници и кюрдските сили. Групировката обаче осъзна, че сражения с тези сили на открит терен, докато те получават сериозна коалиционна подкрепа от въздуха, не могат да се водят дълго. Извлякла поука от битката за Кобане, която показа, че упоритото следване на слаба стратегия води до загуби, ИД започна да съсредоточава усилията си върху райони от Сирия, където оглавената от САЩ коалиция не оказва авиационна подкрепа.

Границата на северната провинция Алепо, на запад от река Ефрат, представлява логична мишена за ИД. Това не само е единственият отрязък от границата, който все още е под сигурния контрол на групировката, но е и районът, който се държи главно от ислямистки бунтовнически фракции. Тъй като тези групировки са свързани с „Джебхад ан Нусра“, по-малко вероятно е водената от САЩ коалиция да осигури въздушна подкрепа на тази територия.

Притесненията на „Ислямска държава“ за каналите й за снабдяване и вербуване в Турция и заетостта на бунтовниците с правителствените сили в района мотивира допълнително групировката да фокусира усилията си върху Алепо.

Подарък за Дамаск

Атаката на „Ислямска държава“ срещу Северен Алепо обслужва също интересите на сирийското правителство, по два начина. Първо, то принуди сирийските бунтовници да забавят предстояща офанзива срещу лоялистките сили в провинцията. В последните два-три месеца фронтът в Алепо беше относително спокоен и бунтовниците в района започнаха да подготвят щурм срещу позиции на правителствените сили във и около града. Възможно е тази атака да е била планирана така, че да съвпада с подобно настъпление на бунтовници в Дараа, в южната част на страната.

Нещо повече, лоялистките позиции в Алепо сега се подсилват всяка седмица, тъй като пътищата им за снабдяване са застрашени и Дамаск даде предимство на други фронтове. Тъй като бунтовниците сега са принудени да отложат или отменят планираната си атака, за да се справят с нарастващата заплаха от страна на ИД, напредването на групировката идва като дългоочаквана глътка въздух за правителствените войски в Алепо.

Второ, настъплението на ИД в Алепо накара бунтовническата групировка „Джаиш ал Фатах“, извоювала не една победа срещу правителствените сили в провинция Идлиб, да прехвърли голям брой свои бойци на фронта в Алепо, за да помогне на обсадените си съюзници. В светлината на появилите се съобщения, че „Ислямска държава“ е пленила няколко семейства на бойци от „Ахрар аш Шам“, представляваща едно от водещите подразделения в организацията „Джаиш ал Фатах“, все по-вероятно става бунтовниците от „Джаиш ал Фатах“ да насочат сериозно вниманието си към ИД в Северен Алепо – неочаквана благодат за подложените на силен натиск правителствени части в провинция Идлиб, разбити от бунтовниците.

Макар отклоняването на бунтовническите сили към Алепо да носи явни ползи на сирийското правителство, то си има собствени проблеми, произтичащи от действията на ИД в други райони на страната. След като ИД завзе Палмира, сега групировката напредва, стигайки опасно близо до ключовия контролиран от правителството град Хомс. Джихадистите от ИД в района се готвят да отрежат достъпа, а може би и да атакуват военна база Т4, една от най-големите военновъздушни бази на правителството и една от най-важните за въздушните операции над Източна и Централна Сирия.

„Ислямска държава“ бързо доказва, че е голяма заплаха както за бунтовниците, така и за лоялистките сили в Сирия. След като дълго време хвърляха бойци и усилия да воюват едни срещу други, бунтовническите групировки и Дамаск все повече осъзнават, че не могат да си позволят да оставят „Ислямска държава“ да се възползва от вътрешния конфликт в страната, за да атакува и да заграбва слабо контролирани територии. Това важи с особена сила, когато групировката се съсредоточава върху големи населени райони като Алепо и дори Хомс и Дамаск, където преди не е имала сериозно присъствие.

Въпреки че ИД със сигурност също се сблъсква с някои критични заплахи, включително усилията на бунтовниците и коалицията да отрежат каналите й за снабдяване през Турция, групировката все още може да запази инерцията в множество райони. Всяка нова база, град или склад, който тя превзема, само укрепва позициите й в сирийската гражданска война, което в последствие се изразява в победи през границата, в Ирак.

Сирийското правителство и различните бунтовнически сили трябва на всяка цена да обърнат много по-сериозно внимание на заплахата „Ислямска държава“, която става все по-важен фактор в бойните им планове и цели.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.