Обновената партия на Саркози затъна в разпри за исляма

Франс прес

Никола Саркози. Снимка: от тв екрана

Обновена, за да загърби разделенията, дясната партия „Републиканците“ на Никола Саркози вчера отново затъна във вътрешни препирни по темата на първата работна среща, посветена на деликатния въпрос за исляма във Франция.

„Лоша идея“, „Нека не се фокусираме върху ислямските забрадки!“, бяха някои от изказванията, които се чуха на тази среща. И ако бившият френски президент се надяваше да накара да замлъкнат дисидентите в партията Съюз за народно движение, преименувана в събота на „Републиканците“, опитът му се оказа неуспешен.

Малко след атентатите, извършени от джихадисти в Париж, през февруари Саркози насрочи „конференция за исляма“, посветена на втората религия във Франция с пет милиона последователи. В крайна сметка тази среща се превърна в обикновено работно заседание при закрити врата.

Новото име на партията не успя да убеди скептиците, нито да успокои притесненията на мюсюлманските организации, които се страхуват от заклеймяване в страна, в която антимюсюлманските прояви зачестиха от януари.

„Не искам моята партия да бъде тормозена, не искам французите да са противопоставени едни на други“, заяви пред в. „Паризиен“ вчера Рашида Дати, бивша министърка на Саркози, произхождаща от Северна Африка. „Не бих водила отново кампания срещу бурката“, каза тя, имайки предвид дебатите за забрана на ислямското було, подети от Саркози в навечерието на президентските избори през май 2012 г.

„Нека не се фокусираме върху ислямските забрадки“, призова Ален Жупе, основен съперник на Саркози на бъдещите вътрешнопартийни избори на „Републиканците“, на които ще бъде определен кандидатът за президентските избори през 2017 г. „Нека не изпадаме в екстремизъм и в системна стигматизация“, добави той.

Друга евентуална кандидатка за вътрешнопартийните избори, заместник-председателката на „Републиканците“ Натали Косюско-Моризе се изненада, че една нова опозиционна политическа формация посвещава първите си дебати на исляма, който „не е единственият проблем“. „Това е лоша идея“, каза тя.

За разлика от лидерите, които правят умерени изказвания и представляват класическата либерална линия в десницата, Никола Саркози заложи на популистката тенденция, на страха от обкръжаването, смята социологът Рафаел Лиожие, автор на труд, озаглавен „Настъпващият популизъм“. „Всички тези общи теми за имиграцията, за чужденците и прочие, са синтезирани символично в думата ислям. Използването й означава: Ще ви защитим от агресията над идентичността“, допълва той.

Според Лиожие Никола Саркози е тръгнал на лов из земите на Националния фронт, крайнодясната партия на Марин льо Пен, но от това няма да спечели, защото хората предпочитат винаги оригинала пред копието.

Самата Марин льо Пен коментира вчера с ирония, че заседанието, посветено на исляма във Франция, протича при закрити врата, защото бившата партия Съюз за народно движение несъмнено се срамува от постигнатото по въпроса от Никола Саркози.

Социалистическото правителство се отнася с голямо безпокойство към този дебат, заяви неговият говорител Стефан льо Фол. „Първа среща за исляма при закрити врата. . . Бих искал да знам докъде смята да стигне тази партия, която твърди, че е републиканска“.

„Коалиция на големите съвести и на щраусите“, контраатакува Анри Гено, някогашен автор на речите на Саркози и един от организаторите на тази среща. „Темите, които предизвикват разделение – не трябва ли да говорим за тях?“, иронизира той. „Ако говорите за имиграцията, значи сте ксенофоб. Ако говорите за исляма, значи сте ислямофоб, така ли?“, допълни той.

Поканен да участва в дискусията, Френският съвет на мюсюлманското вероизповедание, създаден през 2003 г. от Саркози, който по онова време беше вътрешен министър, отклони първо рязко поканата. „Не можем да участваме в инициатива, която заклеймява мюсюлманите“, каза пред Франс прес в сряда Абдала Зекри, член на изпълнителното бюро на съвета.

Вчера четирима представители на съвета все пак присъстваха на срещата, включително неговият председател Далил Бубакьор, което разгневи Зекри. „Поканените са били подложени на натиск от Саркози, който е казал на някои от тях: „Мислите, че няма да съм тук през 2017 година, нали?“, каза Зекри.

„Разговаряхме до последната минута – не бих употребил думата натиск – докато се уверихме, че има условия за спокойна и уравновесена дискусия“, каза Бубакьор. „Политиката на празния стол е най-лошата политика. Предпочетохме да отидем на срещата и да кажем какво мислим“, добави той.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.