Люксембург гласува на референдум дали чужденци да участват в избори

Франс прес

Люксембургските избиратели ще се произнесат в неделя на референдум за участие на чужденците, които съставляват 46 на сто от населението, във всички избори. С това Великото херцогство Люксембург може да стане пионер в Европейския съюз.

Избирателите в Люксембург – 244 382 от общо население 565 000 души, ще отговарят на три въпроса, за да модернизират страната, както желае премиерът Ксавие Бетел, 42-годишен либерал, избран в края на 2013 година.

Предоставянето на правото на глас на чужденци, живеещи в Люксембург повече от десет години, засяга преди всичко мнозината европейци, преди всичко португалци, които съставляват 16,4 на сто от населението. Това е най-важният въпрос в този референдум, който може да доведе до промяна в конституцията.

„Както и гледни точки да има към този проблем, няма друга европейска страна, в която само 40 на сто от населението да избират неговите представители“, обясни Ксавие Бетел, който наскоро се омъжи за партньора си и стана първия лидер на ЕС, сключил хомосексуален брак.

„На следващите избори четири от десет души ще могат да кажат дали са доволни от моята политика, или не! Никоя друга страна в света, освен Дубай, не достига нашето равнище на дефицит на демокрация“, добави той.

След португалците, делът на чужденците, живеещи във Великото херцогство, се състои предимно от французи (7 на сто), италианци (3,5 на сто), белгийци (3,3 на сто) и германци (2,3 на сто). Неевропейците съставляват 7 на сто от населението. Сред неевропейците чужденците от Кабо Верде, Северна Америка и Китай са на най-многобройни.

Този проблем разделя дълбоко люксембургското население, което се опасява от намаляване на своето влияние в обществото, в момент когато чужденците са необходими за силно отворената икономика на тази страна, заобиколена от Франция, Белгия и Германия.

Според националния статистически институт Статек 35 00 души може да получат право на глас. Гражданите на страни от ЕС вече участват в местни и в европейски избори.

Поради средната си възраст, по-ниска от тази на люксембургския електорат, и на социално-професионалния си профил – мнозинството работят в частния сектор, докато много люксембургски избиратели са в т държавната администрация – те може да променят силно политическия пейзаж.

Партията на Юнкер казва „не“ („Nee“) Християнсоциалната народна партия, основната опозиционна партия, към която принадлежи бившият премиер Жан-Клод Юнкер, сега председател на Европейската комисия, води кампания в полза на избора „не“ („nee“ на люксембургски), защото смята, че е по-добре да се улеснят условията за получаване на люксембургско гражданство.

Но младежкото крило на партията, напротив, призова да се гласува с „да“ („jo“). Основните актьори в икономиката и в гражданското общество също се включиха в призивите в полза на гласуване с „да“.

„Всички тези хора допринасят за благоденствието на страната, допринасят за нейния БВП и работят за културното многообразие, което е богатството на нацията“, обяснява Норбер Бекер, един от най-емблематичните шефове на фирми във Великото херцогство.

Поддръжниците на „не“-то смятат от своя страна, че няма никаква причина да се дава право на глас на жителите, които не са люксембургски граждани и изтъкват, че подобна практика няма никъде в Европа. „Но никоя друга страна няма 46 на сто чужди граждани“, отвръща Норбер Бекер.

Избирателите ще могат да отговорят на един от трите официални езика на страната, с „jo/nee“ на люксембургски, „oui/non“ на френски или с „ja/nein“ на немски.

Те ще трябва освен това да се произнесат за намаляване на възрастта за гласуване на 16 години и за ограничаване на мандатите на министри до 10 поредни години, което ще се отнася за членовете на правителството, заели постовете през 2013 година.

Четвъртият въпрос, дали държавата да плаща заплати на свещениците от католическото, протестантското, православното и еврейското вероизповедание, отпадна след споразумение, създаващо общ бюджет за финансиране на религиозния живот. Изключеното преди това мюсюлманско вероизповедание също беше включено в системата.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.