В Босна папата се надява да изгради мост между религиите

Асошиейтед прес

Папа Франциск мие ритуално краката на 12 затворници в затвор за малолетни. Сред тях има момичета и мюсюлмани. Снимка: Инкарнейшън париш

От векове Сараево е известно като „Ерусалим на Европа“, където християнството, ислямът и юдаизмът съжителстват в хармония. През 90-те години градът се превърна в синоним на религиозна вражда, след като нейните православни сърби и босненски мюсюлмани бяха въвлечени в пагубния кръг на войната.

Папа Франциск се надява да възстанови част от някогашното наследство в събота по време на посещението му в този град, който преди две десетилетия се запечатваше в представите на света с изображения на сръбски снайперистки огън и бомби, убиващи невинни жители.

Градът с преобладаващо мюсюлманско население се подготвя да посрещне възторжено папата. Чаени чаши с изображението на папа Франциск вече се продават по щандовете за сувенири, намиращи се близо до статуята на папа Йоан Павел Втори на главния площад. Дърводелци мюсюлмани са изработили дървен стол за папата, а майстори католици са изработили олтар за месата, която ще отслужи. В Сребреница, мястото на най-голямото клане в Европа след Втората световна война, смесен хор от мюсюлмански и православни християнски деца репетират песен за любов, която ще пеят на папата.

Джамията, синагогата, римокатолическата катедрала и източноправославната църква в града са разположени на по-малко от 100 метра една от друга. Междурелигиозната хармония обаче бе разбита от войната, водена от етническите сърби, хървати и босненски мюсюлмани в страната от 1992 до 1995 г. При конфликта загинаха 100 хиляди души, а половината от населението бе разселено.

Две десетилетия по-късно раните все още „нагнояват“ и проблемите остават неразрешени. Босненските православни сърби искат отделна държава; босненските мюсюлмани искат обединена страна; а римокатолическите хървати искат свой автономен регион.

Идвам при вас с помощта на Господ за засилване на вярата на католиците, за да дам подкрепата си на вселенския и междурелигиозен диалог и преди всичко да насърча мирното съвместно съществуване във вашата страна, каза папа Франциск на босненските граждани във видеообръщение тази седмица.

С тази мисия Франциск следва по стъпките на папа Йоан Павел Втори, който опита да посети Сараево по време на войната, за да отправи призив за слагане на край на сраженията. В онези времена гладните и изтощени жители на Сараево се криеха от куршумите на сръбските снайперисти, когато в града се появиха плакати, на които бе обявено посещението на папата. На изображението той стоеше с широко разтворени обятия, сякаш ще прегърне града, чувстващ се изоставен и предаден от света.

„Вие не сте сами“, пишеше на плакат. „Папата е с вас“, бе посочено още на плаката, пред който плачейки стояха хората. Пътуването бе отложено от съображения за сигурност. Но папа Йоан Павел дойде през 1997 г., за да отслужи емоционална меса на най-големия стадион в Сараево, привлякла в града хиляди католици хървати за пръв път след края на сраженията. Йоан Павел се върна отново в Босна през 2003 г. – този път в столицата на Република Сръбска Баня Лука, където се извини за престъпленията над сърби, извършени от католици през Втората световна война.

Неговият вдъхновяващ призив за мир накара жителите на Сараево да му издигнат паметник на централния градски площад миналата година.

За посещението на папа Франциск ще бъдат предприети строги мерки за сигурност. Полицията нареди жителите на града да затворят прозорците си и да не излизат на балконите, когато автоколоната с папата преминава по техните улици.

Малък брой босненски мюсюлмани приеха радикалния ислям, проповядван от чуждестранните муджахидини, стекли се в Босна, за да помогнат на местните мюсюлмани в борбата със сърбите и хърватите през войната. Според експерти около 200 босненски мюсюлмани са заминали за Сирия, за да се бият за „Ислямска държава“. Няколко заподозрени радикали ще бъдат поставени под строго наблюдение по време на визитата на папа Франциск, съобщи говорителят на полицията Ирфан Нефич.

Петдесет и шест годишната Мелиха Буразерович живее на улица, по която ще мине папа Франциск, за да стигне на главния градски стадион, където ще отслужи меса пред около 60 000 души.

Папа Йоан Павел мина по същия маршрут преди 18 години. „Тогава си боядисах косата за случая, но преди да успея да я изсуша, неговата автоколона отмина. Този път ще го направя в петък, за да съм готова за събота. Надявам се, че времето ще бъде хубаво. Заслужаваме идеален ден“, казва мюсюлманката.

В Централна Босна мюсюлманското семейство Хайдаровац предложи доброволно да изработи в дърводелската си работилница специален стол, на който да седи папата по време на месата.

„Това беше трудна работа. Тъй като столът е за папа Франциск, ние вложихме в него цялата си любов и се опитахме да го направим съвършен“, казва дърводелецът Един Хайдаровац.

В Сребреница хор, съставен от християни и мюсюлмани, от седмици репетира песен за любовта, за да може да я изпълни безупречно за папа Франциск на съботната меса.

Над 33 000 босненски хървати католици ще се отправят за Сараево, за да присъстват на месата. Папа Франциск ще се опита да ги насърчи да останат в Босна независимо от безработицата, достигнала 40 процента, която накара мнозина да напуснат страната.

„Призовавам католиците да останат със съотечествениците си, за да построят общество, което се стреми към мир, съвместно съществуване и сътрудничество“, заяви папа Франциск в свое видео послание.

Говорителят на папата отец Федерико Ломбарди каза, че е много важно да се изпрати послание за мир и помирение от босненската столица, която още носи белезите от войната.

„Сараево е играло огромна историческа и културна роля през последното столетие. Първата световна война започна тук и това е място, където въпросът за мира и войната е важен и изключително актуален“, каза отец Ломбарди.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.